Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Info
23.04.2018.
10:11 > 10:31
Nedostatak termina, pokvareni aparati i nedostatak reagenasa najčešći su razlozi zbog kojih građani prošle godine nisu mogli da urade specijalističke preglede u državnim ustanovama.
  • milicica

    23.04.2018 19:47
    evo ja cu
    pokusacu da odgovorim na pitanje kako zakazati a da se ne ceka 18 meseci. Prvo ako se radi o Domu zdraclja dobije se uput od lekara opste prakse a vi onda zovete kol centar i cekacete najmanje 3 meseca ako ih vi ne vijate ovako vam kazu da su mislili da ste odustali a najbolje da specijalista kaze kad je kontrola i do tog roka morate obaviti snimak UZ a to govorim iz iskustva jer i ja to radim i naoruzam se.
  • Deda

    23.04.2018 17:18
    O čistilištu
    Ne bih se složio sa naslovom.
    Građani ne samo da imaju novca, nego koliko god im povećaš bilo koji namet - oni plaćaju.
    Siroti, toliko su se uplašili onog bombardovanja 1999-te, da sada niti im smeta vlast, niti bilo kakav loš zakon, niti namet, porez, loša hrana, eksperimenti, vakcine - ništa njima ne smeta.
    Oni ne samo da vole i Vođu, i sve njegove koje on postavi, već vole i Trampa i Putina i Makrona i Angelu i ko god na svetu objavi da ima bilo kakvu moć.
    U takvom strahu im lekar ni ne treba.
    Treba hipohondrima, onima koji su navikli da se maze.
    Ostale generacije - ponosno i tiho umiru, ne pomišljajući da se prijave na bilo čiju listu.
    Jer, ruku na srce, sve sa lekarima kod nas je igranje.
    Bolestan uđeš - bolestan izađeš.
    U međuvremenu, oni se nešto poigraju, popune neke tone papira, nešto štampaju,
    kompjuteri svetle, EKG zuji, aparati troše struju i svi se siti naigraju.
    Nekih čudnih igara.
    Kao deca nekad. Hajde, ja ću da budem lekar a ti budi kao bolestan.
    Naravno, ovo je čistilište.
    Svi parametri su pogrešni. Ništa ne funkcioniše kako je zamišljeno.
    I svi jedva čekaju da odu, svako prema mogućnostim.
    Neko preko granice, neko preko groblja.
  • Pera

    23.04.2018 16:29
    Moja snaja , pravnica, je trazila da joj izdaju potvrdu ali su je odbili. Potom im je izdeklamovala zakon, clan,... i odjednom je bilo i mesta pa je zakazano snimanje za 7 dana.
  • Pera

    23.04.2018 16:25
    U Domu zdravlja ako zatrazite potvrdu vrse zakazivanje za nekoliko dana. Novac koji se isplacuje za potvrde ako ne gresim se isplacuje iz fonda zarada ustanove koja nije obavila pregled na vreme.

    Klinicki centar je tu poseban. Niti zakazuju niti hoce da izdaju potvrdu. Nikad mi nece biti jasno zasto ako neko dodje 1. aprila dobije informaciju da nema termina pa onda moze da pokusa 1. maja i to moze tako unedogled. Sada slican problem imaju lekari opste prakse kada hoce da zakazu. Moraju da love vreme kada klinicki centar pusta termine :)

    Zar ne bi bilo jednostavnije, da se unese podatak u Izis da je pregled potreban a ako nema slobodnih termina u sledecih 30 dana da lekar opste prakse odmah odstampa potvrdu i preda je pacijentu.
  • LOL

    23.04.2018 15:27
    Zamolio bih da se javi i prenese iskustvo u vezi dobijanja potvrde onaj ko je uspeo da je dobije. Ja iskreno nikada nisam uspeo niti znam ikog ko jeste. Lekar opšte prakse tvdi da potvrdu treba da izda radna jedinica koja ne može da izvrši uslugu tj. uglavno specijalista. Postoje specijalistički pregledi za koje ne postoji zvanična lista čekanja. Npr. moja žeena dva puta godišnje treba da radi uz grudi. Prošlogodišnji termin je čekala 18 meseci. Kada je pokušala da dođe do informacije od koga treba da traži potvrdu rečeno joj je da nema od koga pošto se pravi nekakav spisak pacijentkinja "negde"pa se nikada unapred ne zana koja će služba raditi kada vi dođete na red pa praktično nemate na koga da se žalite. Vi ste na spisku pa vas za godinu i 5 meseci nazovu iz kol centra da za 30 dana imate zakazan termin tamo i tamo i sve ispadne regularno a onih pređašnjih 17 meseci kao da niste ništa ni čekali.
  • milicica

    23.04.2018 14:19
    neka kazu da je sve
    Mrtvo slovo na papiru i da oni nece da se uradi ono sto kobajagi imamo pravo. Pitam vladu, RFZO STA CE MENI POTVRDA DA SE U ROKU OD 3O DANA NE MOZE URADITI specijalisticki pregled ili usluga kad se na uputu vidi datum izdavanja i datum zakazivanja i sve je jasno ali kad je formalno odobreno a ustvari zabranjeno onda je sve problem jer istine radi sve bi to bilo preskupo po drzavu zato treba dozvoliti lecenje kod privatnika o trosku drzave ali nece oni dirati elitu vec sirotinju raju i to je to.
  • Zla...

    23.04.2018 12:34
    Iz neznanja
    Istraživanje je "pokazalo da više od polovine građana ni ne zna da ima pravo na ovu refundaciju". I nikom ništa. Znači kad ne znaš da imaš prava - to bolje za državu a gore po tebe.
    Kad žena posle smrti muža ne zna da je dužna da vrati pušku , onda treba da plati kaznu ili ide u zatvor. Znači kad ne znaš da imaš obavezu - opet bolje za državu a gore po tebe.
    UVEK je neznanje gore po tebe!
  • paaa

    23.04.2018 11:32
    Namerno je tako. Jel proslo više od godinu dana od uvodjenja IZIS sistema za zakazivanje specijalističkih pregleda? Više nego dovoljno da se sistem uhoda. To praktično znači da gradjani i nemaju šta da traže na pragu Kliničkog centra ili specijalističke službe Doma zdravlja, nije ni predvidjeno da sami sebi zakazuju, niti mogu, nego njihov lekar opšte prakse treba i mora to da uradi. To znači da oni i nisu ti koji treba da izdaju potvrdu da termina nema. Vrlo je jednostavno. Upravo je lekar opšte prakse taj koji treba da se zakači na ISIS online u realnom vremenu, i ako nema termina za potreban pregled u narednih 30 dana, izda potvrdu. Pa sledeći mesec sedite i vidite ko vam ne radi pa kaznite organizacione jedinice koje ne rade. Ja sam specijalista, radim u jednoj vojvodjanskoj specijalističkoj službi, i u svakom trenutku u našoj ambulanti postoji slobodan termin u roku manjem od mesec dana, tako je direktor naredio. Privatna praksa je u ovom gradu praktično mrtva, ko bi išao kad ima državno obezbedjeno. Takvih direktora nema u Novom Sadu, celom KCV i Domu zdravlja Novi Sad. Ja gradjane drugog grada lečim u predvidjenom roku, ali kad meni treba u mom gradu, idem privatno. Ovaj problem postoji SAMO u gradu Novom Sadu (možda u još nekom u Srbiji, u Vojvodini ne, i verujem da nigde nije toliko izražen kao ovde).
  • O

    23.04.2018 11:12
    Zdravstvo - rak rana ove drzave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna