Autor: B92, RTCG, CDM

Info
25.04.2018.
08:01 > 09:28
Bilbordi koje su postavile budvanske vlasti na kojima se slavi "oslobodilački ulazak srpske vojske 1918. godine u Budvu", uzburkali su strasti u Crnoj Gori.
  • ex chapman

    25.04.2018 15:57
    @teča
    misliš na vojvodu Živojina Mišića? nosioca Ordena Knjaza Danila I! viteza od Bata i viteza od Sv. Mihajla i Sv. Đorđa (UK)! Grand-Croix Legije časti! čoveka toliko cenjenog da su ga i neprijatelji uvrstili među vitezove: Ritterkreuz reda Franje-Josifa i otomanski viteški red Mecidiye
  • Kika

    25.04.2018 14:36
    @tip
    Hajde covece, mani se mlacenja prazne slame! Ako hoces, naci cu ti hiljadu i jedan link gde se govori i za, i protiv, a i potpuno suprotno od tog tvog linka. Mislim, ako hoces da se "uputis". Najgore je kada neko ko se nikada nije bavio, ali zaista bavio, istorijom, pocne da kopa po internetu, gde svako pise sta mu je volja, pa umisli da je postao strucnjak i upucuje druge.
    Zbog vesto skrivenih krvavih pirova smatramo jedni druge bracom vekovima, jel' to pokusavas da objasnis prostom svetu (odnosno nama)?
    Da nije jako tuzno, bilo bi mozda i smesno..
  • Srpkinja

    25.04.2018 14:32
    Okupacija?
    Koliko Srba živi u Crnoj Gori a koliko Crnogoraca u Srbiji?
    O kakvoj okupaciji pričate đetići?
  • ex chapman

    25.04.2018 13:04
    nastavak
    i sad pošto je crnogorska vlada predala svoju državu drugoj državi, a jedna treća država preotela Crnu Goru od te druge države, bivši kralj bivše Crne Gore 1919 traži da mu se vrati "njegova država" - uključujući i teritorije (npr. Kotor) koji nikad nisu bili crnogorski, ali su ih srpske trupe oslobodile/okupirale 1918.
    lukavo, nema šta, ali da li je junački i pošteno?
    interesantno je da su srpske trupe baš u Budvi dočekane sa najvećom pompom i izlivima "bratske ljubavi". dakle ako su neki Crnogorci 1918 i okupirani, Budvani sigurno nisu! inače bi se valjda bunili ili bar ćutali a ne slavili! ili su možda Budvani zbog straha od represalija napravili tako spektakularan doček, a i oduševljenje je bilo lažno? lukavo, nema šta, ali da li je junački i pošteno? tako da ako Montenegrini baš hoće da ga šilje, nisu izabrali pravu priliku. kako god okreneš ispadaju Montenegrini u lošem svetlu - il' su lažovi il' su kukavice! a najverovatnije oba. zato su valjda tako uspešni direktori!
  • ex chapman

    25.04.2018 12:42
    Crnogorci
    koliko ja znam crnogorska vlada je potpisala kapitulaciju 1916 i time legalno predala svoju državu drugoj državi. tako je i pravno i faktički Crna Gora prestala da postoji kao država 1916. to što je vojska te druge države napustila Budvu 1918 bez borbe (nisam proveravao da li je to tačno, ali uzmimo da jeste) ne menja činjenicu da je Budva i dalje, odlukom svoje vlade, pripadala jednoj drugoj državi, kao i cela Crna Gora. tek ulaskom srpske vojske ova činjenica se menja - pravno Budva i dalje pripada Austro-Ugarskoj, ali faktički pripada Srbiji. da li je to za nekog oslobođenje a za nekog okupacija je sasvim druga priča. eto tako stvari stoje ako ćemo već da se "ćeramo" i opet zloupotrebljavamo istoriju u dnevno-političke svrhe! e sad zašto sam ja ovo vama ispričao? osim toga što ne škodi (a čim ne škodi znači da koristi) činjenice koje sam izneo bacaju malo drugačije svetlo na mit o crnogorskom junaštvu i vojničkoj tradiciji. crnogorce vojnički nje porazio samo ko nije hteo ili ko nije žurio na autobus. mala, siromašna, neuređena "država"! čak su ih i japanci pobedili (zajedno sa njihovom "majkom Rusijom") u ratu u kojem Crna Gora nije čak ni učestvovala :)
    PS. da ne ulazim u rasprave o srpskoj vojničkoj istoriji - makar je malo bolja od crnogorske
    PPS zanimljivo je to kako se stigma rusofilije zalepila na Srbe a na ostale Ruske ispostave, kojima su Rusi i češće i obilnije pomagali (uključujući i Crnogorce) nije?
  • Berd

    25.04.2018 12:27
    Smarate sa pljuvanjem po Srbiji stvarno ste prokleti i imbecilni. Razumem da je ovo sa Budvom neciji promasaj i da CG ima problem sa samom sobom kao i ovde Srbi - ali brate sto volite pljuvati po Srbiji to je nevidjeno. Taj rat je bio poprilicno krvav ali i oslobodilacki i jedan od retkih ratova u kojim nemamo prljav obraz.
  • Vojkan

    25.04.2018 11:59
    Okupator
    Pa ko onda oslobodi crnogorce od srpske okupacije 1918?
  • Bro

    25.04.2018 11:22
    @Мунгос
    Hehehe... a oslobodilacka srpska vojska je pre toga junacki pobegla preko druge drzave u trecu, kako je moj profesor istorije rekao: Da nije bilo saveznika i dan danas bi kampovali na Krf-u.
  • Мунгос

    25.04.2018 10:31
    Није Српска војска ослободила Будву. То се ослободилачка Аустроугарска војска, када је видела Српску војску како надире злочиначки, само достојанствено повукла, к' а соколи.
  • Slanina

    25.04.2018 10:10
    Milogorci
    Izgleda da cemo floskulu "Od svih Srba su najgori Hrvati" zameniti sa "Od svih Srba su najgori Crnogorci".
  • sasa

    25.04.2018 10:00
    Sami se povukli
    HAHA prosla sezona kupanja pa sami otisli
  • Teča

    25.04.2018 09:50
    "Nastavite najenergičnije i svim sredstvima da se na teritoriji koju je naša vojska okupirala uguši svaka agitacija, pa ma od koga ona dolazila. Za to vam stoje na raspolaganju sva sredstva koja možete raspolagati bez ikakvog prezanja".
    Mišić je ovo napisao kao načelnik Srpske vojne komande i uputio komandantu Jadranskih trupa u Crnoj Gori, generalu Dragutinu Milutinoviću,19. novembra 1919. (Original te Naredbe nalazi se u fondu biblioteke »Đurđe Crnojević« na Cetinju.)
  • Paki

    25.04.2018 09:40
    izvinjenje
    Mi srbi bi trebalo da se izvinimo crnogorcima sto smo ih okupirali. Sto smo ih decenijama izrabljivali tako sto smo ih na silu dovodili u Srbiju i davali im imanja, sto smo ih terali da se besplatno kod nas skoluju i lece, sto smo ih mucili postavljajuci ih na direktorske i ostale teske pozicije.
  • Dragan

    25.04.2018 09:39
    ...
    E zabole nas još i za vas!
  • pop Milo

    25.04.2018 09:07
    Nije bes crnogorske javnosti nego bes tog ministarstva i koordinatora koji jedino samog sebe koordinise kako mu se naredi. Oni su u ministratsvu besni zato sto se time rusi njihov falsifikat da su Srbi osvajaci u Crnoj Gori.
  • tip

    25.04.2018 08:30
    Preporučujem ovo štivo svima koji nisu upoznati sa onim šta se dešavalo nakon ulaska srbijanske okupacione vojske u Crnu Goru:
    http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/cg_izmedju_1_i_2_svj_rata/nekoliko_stranica_iz_krvavog_albuma_karadjordjevica.htm

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna