Autor: FoNet, Tanjug

Info
25.04.2018.
17:55 > 17:55
Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije protestovali su danas ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu tražeći uvođenje jedinstvenih platnih razreda u čitavoj javnoj upravi.
  • Programer

    26.04.2018 20:51
    @marko
    Нисте педагог. То се види. Да ли имате децу, не знам.

    Поента приче је да је педагогија наука о васпитању детета. Сваки просветни радник мора да полаше испит из педагогије. Ако неким случајем није имао педагошке предмете, онда полаже у оквиру државног испита. У Новом Саду је дуго др Грандић био страх и трепет из педагогије. По мени, одличан стручњак.

    Личност детета се формира до пете године. По неким психолозима и до четврте. Пресудну улогу у свим правцима развоја имају родитељи. Уколико ту улогу заузме неко други, то значи да нешто није у реду, тј. природан процес је негде нарушен.

    Колико сте књига из педагогије прочитали пре него што ћете постати родитељ. Ја вам препоручујем нашег аутора, а познатог стручњака у свету, проф. Рајовића.

    Колико је родитеља у Србију прочитало иједну књигу из педагогије?

    Али да те питам, у то што се разумеш: на које дисциплинске мере мислиш? Које педагошке факултете познајеш? Ваљда си на неком био.

    На бироу има експерата као што си и ти. Повећати плате треба, ако ништа друго јер све мање ваљаних то хоће да ради. Да не причам да држава деценијама шаље поруку да је образовање небитно.
  • Marko

    26.04.2018 20:11
    @Zmaj
    Nije tačno da ne sme da se vikne na dete. Naravno ne da dobijete psihičku epizodu, ali podviknuti možete. Udariti svakako i ne treba, a činjenica da vam je to čudno i da bi to za vas trebala da bude legitimna opcija vaspitanja govori kakav ste pedagog. Kao što rekoh ako neko ne zna ili neće da radi svoj posao ima ko zna i hoće. Ja pedagog nisam ali vi (a stekao sam utisak da radite u prosveti) biste trebali da budete. Postoje načini, disciplinske mere sigurno samo što su nam i pedagoški fakulteti takvi kakvi jesu, upravo o tome i govorim, kakvo obrazovanje prosvetara takva i deca od kojih će neka opet biit prosvetari i tako u krug, bolje rečeno spiralu propadanja. Ako je nekom klincu otac mafijaš i imate napade onda se obratite sudu. Da jasno mi je da je i sudstvo raspad. Opet se vraćam na ono da posao prosvetara nije lak, ali ako ne smete da radite ispravnu stvar žao mi je... Neka se nađe onaj ko hoće, mnogi su na birou. Ali sve ovo je odaljavanje od teme a to je kako će povećanje plata rešiti probleme, eto baš i ove koje ste vi sami spomenuli? Zašto prosvetari ne menjaju obrazovni sistem, zašto je inicijativa uvek samo za povećanje plata. Hoće taj klinac u razredu prestati da se bahati kad se učitelju poveća plata?
  • Zmaj

    26.04.2018 14:40
    @Marko, tako je. Dodjite da ohladimo m**a zajedno. Ako mislite da se vaspitanje moze resetovati u skoli, grdno se varate. Moze se pokusati. Vaspitanje i postovanje dolazi od kuce tj. deca gledaju sta roditelji rade. Evo jednog primera iz prakse. Dete nece apsolutno nista da radi na casu. Samo sedi i baca papire u ostalu decu (inace, 2 razred osnovne skole). Ako ste tako pametni, kako bi ste resili takvu situaciju? Ne smete da viknete na njega, ne smete da ga udarite, ne smete da mu date 1 (zbog toga sto ce njegov caca, lokalni mafijoza iz Vjeternika). Naravno, ceo razred je uznemiren konstantno. Hajde, bas me zanima vas (namerno malim slovima) cenjeni savet. Necu ni da ulazim u zaposljavanje raznih "kadrova" u poslednjih par godina.
  • Satelit Boy

    26.04.2018 12:21
    Istina ...
    Od 39.000,-din ne moze da se zivi. Deca su sve gora jer je i društvo sve gore. Ali, kada sam morao da plaćam sinu privatne časove (jer su mu u školi govorili da bez privatnih časova neće proći), da - jer "frajer u pokušaju" nije učio kada je trebalo, onda sam shvatio zašto država drži male plate u prosveti. Jer i ti činovnici imaju decu, kojima moraju da plaćaju privatne časove. A tarifa je od 10 do 15 EUR za čas. Magarac je prošao, a bilans mojih troškova je bio 500 do 1.000,- EUR godišnje. Puta četiri godine srednje škole. Ima tu naravno i nastavnika koji ne mogu da predaju privatno, istina (fizičko, likovno, biologija, istorija itd.), no suština je da oni koji odlučuju dobro znaju kako cveta biznis po školama - jer i oni imaju decu. Tema je kompleksna, suviše, svakako sam za to da se nastavnicima povećaju plate na nivo dostojanstva, ali i spremačicama, radnicima i portirima, svima. No cvrc, ovde nema pravde ni napredka.
  • programer

    26.04.2018 12:03
    Cao.

    Nadam se da ce vam od pljuvanja prosvetnih radnika biti bar malo bolje.
  • Marko

    26.04.2018 11:37
    @Zmaj
    Pa da, vi biste da vam dete dođe skroz vaspitano i cakumpakum da vi možete da nastavite da primate platu (po mogućstvu što veću) ni za šta i ladite m.... Ako niste u stanju da obavljate svoj posao ima ko jeste, paljba i ćao zdravo. Niko ne kaže da je lako. Klasično prebacivanje cele odgovornosti na roditelja. Prosvetar koji ne shvata da škola ima pored obrazovne i vaspitnu ulogu. Jezivo.
  • Enigmaticar

    26.04.2018 08:48
    Resenje
    Sta je resenje u ovoj situaciji tako da svi budu zadovoljni.
    Treba prosvetarima skinuti jos 5000 tako da dobiju samo 34000.
    Za uzvrat, potpuno ih osloboditi predavanja tako da samo cuvaju decu.

    Delikatan i tako vazan posao da obrazujes i vaspitas nove generacije je controlisan od strane DRZAVE. Prosvetari samo rade kako im je naredjeno odgore. Neophodno je POSTOVATI i imati POVERENJE u prosvetare i to bi im dalo snagu da daju sve od sebe.
    Oni koji misle da prosvetari ne rade nista treba da povuku decu iz skole i ili ih uce sami (ocevidno su pametni da to rade) ili ih posalju u privatne predatorske skole.

    Snaga i bogatstvo drzave je kad je prosek obrazovanja visok, jer je i prosek kriticke misli u drustvu visok. Kapitalisticki sistem nece opste obrazovanje, nece kriticko razmisljanje, nasuprot hoce poslusnost i zatupljenost jer tako mozes lakse da kontrolises mase.
  • Zmaj

    26.04.2018 08:21
    @Bobane, dodjite Vi lepo na par dana u skolu, pa da vidimo. Samo da posmatrate, ne morate ama bas nista da radite i da se pripremate. Neko mora da ispravlja Vase greske u vaspitanju i nerad sa decom. Ako vi mislite da sa 39.000 mozete da izdrzite mesec dana sa 30-oro (uglavnom nevaspitane) dece, ja cu vam dati tih 39k. Naravno, u ima raznih nastavnika.
  • Keva

    26.04.2018 08:02
    @putnik
    Mislim da platu konobara i prosvetnih radnika ne treba porediti. Većina konobara u elitnim kafićima / restoranima nema prijavu, rade na dnevnicu ( bakšiš), neplaćen godišnji odmor i naravno bez zdravstvene knjižice. Generalno plate su bedne a troškovi života ( osnovne ) skupi. Za razliku od ostalih iz privatnog sektora koji nikad nisu štrajkova li, mislim na radnike državne institucije imaju tu privilegiju da mogu štrajkom da dobiju bar deo onog što traže. Zdravstvo nam dugo nije štrajkovalo, a i što bi kad ko god može šljaka privatno ili su zapalili preko. Tako da i to gledam kao tihi štrajk. Prećutno ih ne sankcioniše za sedenje na sve, tri stolice ili mogućnost vraćanja na posao posle dve tri godine, kad odu.
  • prekvalifikacija

    26.04.2018 07:41
    Ljudi moji gde ste videli da su učitelji i nastavnici bogataši sa visokim statusom i lagodnim životom? Za tako nešto mora da se radi mnogo više od nekoliko sati u školici bez ikakve odgovornosti. Kada vidim sa kakvim neznanjem deca izlaze iz škole padnem u nesvest na zahteve prosvetara za većim platama. Poseban problem je što ovde čak ni sa znanjem ne možete da se zaposlite. Školski sistem je više nego promašen i pogrešno usmeren upravo da bi se preko ogromnog broja nepotrebno zaposlenih u prosveti čuvao socijalni mir. Bilo bi neizdrživo još da imaju velike plate a malo je i sramota da ih zahtevaju. Polovina bi ih na ozbiljnom tržištu rada ostalo bez angažmana.
  • Za putnika

    26.04.2018 07:33
    Marko je sve rekao,odgovornost je dovela do toga da pojedini konobari imaju vecu platu a svi ucitelji istu malu i sad glasaju za takve.
  • Salamander

    26.04.2018 07:20
    Hajd' sad
    Sto su male plate, manje-vise
    Sto ih se brzo potrosi -manje-vise
    Sto deo plate ode na porez -i to manje vise
    Ali sto su SVE novce POLITICARI uzeli od MMF-a sa strahovitom kamatama BEZ ikakve potrebe ( da bi sebi namirili skupstinske plate i botovima sendvice i prevoz na glasanja i celu " sam svoj glasac" masineriju ), to je zlocin nad buducim pokolenjima, veleizdaja i za PREKI SUD !
  • Gladius et anus

    26.04.2018 07:17
    Maximus
    У тужне приче просветара о тешком животу престао сам да верујем пре мнооооого година, тј. од онда када сам затекао разредну на гомили са шофером аутобуса када смо били на екскурзији. Еј добила плату, емисији добила проценат од агенције, ем то са возачем... Па мислим стварно је превише...
  • Učitelj

    26.04.2018 07:17
    Sram te bilo
    Sram te bilo Bobane. Ti si očiti primer Osvete loših đaka.
    Muka nam je od duduka sa raznim diplomama menadžera bez zanimanja. Muka nam je od mase "pravnika" sa izmišljenih fakulteta koji u nazivu samo imaju neku kvalifikaciju pravne nauke. Najviše nam je muka od profesora drmrsciprofdocproc... koji su se prodali potpisujući izmišljene diplome.
  • Putnik

    26.04.2018 05:54
    Razmsli drzavo
    Konobar uzme vise para nego prosvetar. A koje su odgovornosti zivotne??
  • Marko

    26.04.2018 03:05
    Gorka istina
    Prosvetari koji izvode generacije debila koji decenijama glasaju ili prećutno dozvoljavaju ovakve političare i brinu samo o svojim platama ne zaslužuju ama baš ništa.
  • G

    25.04.2018 22:44
    @@ G - nemam takva saznanja, u moje vreme gospodine nismo kupovali diplome te je i društvo u kojem se krećem u tom aspektu anahrono. Obzirom na sunovrat moralnih i društvenih vrednosti u poslednjih 20-30 godina izražavam opravdanu sumnju da samo "menadžeri" imaju kupljene diplome kako svojim plakatom lica koja su danas protestovala insinuiraju, a najpre jer su stupce hronike već ispunjavali raznorazni nadrilekari a i zaposleni u prosveti nakon što je njihova prevara razotkrivena. Zato bih predložio da svoj zahtev uputite upravo njima obzirom da je na njihovom plakatu bilo mesta samo za jednu određenu struku koju su optužili za "kupljene diplome" - da odmah obaveste nadležne institucije ko su ti menadžeri sa kupljenim diplomama.
  • @ G

    25.04.2018 21:10
    Obavestiti nadlezne
    Ukoliko imate saznanja da postoje ucitelji sa kupljenim diplomama, molim Vas da o tome obavestite nadlezne institucije, da bi se pokrenuo odgovarajuci postupak protiv takvih lica.
    Ne mozemo dozvoliti da neko sa kupljenom diplomom uci nasu decu.
  • E

    25.04.2018 20:55
    E prosveta, e uprava
    Svi znamo kako je u prosveti, zdravstvu i kulturi a E-uprava postoji samo na papiru.
  • Nišikor

    25.04.2018 20:14
    Oooo
    Sadašnje zarade prosvetara su ekvivalentne platama u prosveti 2012 godine. Od tada do danas su nam oduzeli 10% pa su postepeno vraćali da bi 2018 godine bile na istom nivou kao 2012 godine. Dakle o kakvom povećanju se tu priča? Verujem da će se novim zakonom još više obesmisliti prosveta, zdravstvo itd.
  • Kosa

    25.04.2018 20:04
    Kod mene u drzavnoj firmi doveli osobu sa kupljenom diplomom na mesto osobe sa drzavnim fakultetom. Svi cute niko ne sme da se buni.
  • Nik

    25.04.2018 19:59
    Narodna banka
    Što bi rekao naš poznati političar: svi se plaše da pitaju kolike su plate u Narodnoj banci: sudeći po Gvernerovoj, ogromne su. A opravdanje je da su ih oni sami zaradili. Državna ustanova, monopol, zakon tera mušterije da plate, a ne tržište. Inače se platni razredi vrlo lako definišu uz pomoć repernih radnih mesta (kojih ima u svim državnim ustanovama) kao što su spremačice, kafe kuvarice, referenti sa srednjom spremom, referenti sa fakultetom itd. U odnosu na njih se odrede plate za sve ostale i onda imamo ujednačene plate u državnoj službi.
  • G

    25.04.2018 19:52
    Zašto nisu dodali i "učitelj sa kupljenom diplomom", takvih nema? Taktika da se nipodaštava neka struka jer u njoj kao i u mnogima, pa i njihovoj, ima onih sa kupljenim diplomama je potpuno kontraproduktivna.
  • Boban

    25.04.2018 19:34
    Nezasiti prosvetari
    Pa koliko bi ucitelj hteo: Malo mu 39000! Ajde bre oladite i onako nista ne radite!
  • Titovo obrazovanje

    25.04.2018 19:11
    Dokle?
    Odmah posle poraza Miloševića počelo je da se radi na uništavanju obrazovanja ovog naroda.
    I nije se stalo do danas.
    Svaka vlast je uništila deo školstva.
    Zapitam se, aimam pravo na to... čija je vlast u Srbiji?
    Za čije interese radi, ako je stalno protiv ovog naroda ovde?
    Zdravstvo - dole...
    Pravosuđe.... dole....
    Obrazovanje.... dole...
    Hrvati su već uveli brojač odlazaka ljudi sa teritorije, na Indeksu.
    A deca... da dozvolite, neobrazovaniju su nego ikad.
    Onaj kviz sa stolicama je i uveden samo da se ponizi narod i pokaže koliko ljudi ne znaju više ništa.
  • Dejan

    25.04.2018 18:25
    "Ona je istakla i da aktuelna vlada ne priznaje i ne primenjuje sporazum koji su sindikati prosvete potpisali pre tri godine sa tadašnjom Vladom Srbije.

    "Obrazloženje za takvo postupanje vlade je da je taj sporazum potpisala prethodna vlast""

    A koja je to vlast bila tacno pre tri godine, ne secam se nesto najbolje? SNS+SPS(+prilepci)? Nesto me secanje izdaje....
  • Zamalo

    25.04.2018 18:21
    Nismo svi kupili diplome, to sto ste vi, prosvetari, odabrali struku koja se manje placa je vas problem :D A to sto je ova drzava banana, to je nas problem, svima zajedno :P

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna