Autor: Novosti

Info
12.07.2018.
21:28 > 21:36
Stari studenti dobiće najverovatnije novi rok da diplomiraju i to dodatne dve godine.
  • Joca

    12.09.2018 22:15
    Kakav komentar. Uspela si da u jednom komentaru opljujes bivseg, a sebe ishvalis preko teme koja tebe ni ne dotice. Zaboravila si da pozdravis one koje su te podrzali i pomogli da uspes. Ubedjen sam da stoji dobar tim iza ove price. Mnogo sebicno za jednu akademsku osobu.
  • Ana

    15.07.2018 13:37
    Tuzno je to....i kako je neko lepo primetio " veciti studenti" je zlonameran naziv. Upisala sam magistarske i krenula sa desetkama. Potom zatrudnela, jedva! Odrzavala trudnocu. Negovala dete sama i vodila domacinstvo dok je tata bio maneken. Nocu kad svi pospe sam ucila i zavrsila sve ispite. Prihvate mi tezu. U medjuvremenu, operacija, razvod, dete, licne, stvari i ja....od razvoda dve god i mogu reci jos se oporavljam. Dete i ja smo u sobi. Tu je kompjuter. Treba ispratiti dobrog decaka koji sve svojom voljom stize. Sjajan djak, muzicku skolu i fudbal. I kada u takvom stanju zavrsiti tezu kada je bilo faza da hranu nisam mogla da gutam. Ne zelim sazaljenje ni patetiku. Moje je potpuno starateljstvo i dete je najveci uspeh. Magistarske ljubav, zelja....kome smetamo?
  • Sunčica

    14.07.2018 22:56
    Ko je ovde Lenština?
    Da li je lenština neko ko gleda svoja posla i želi da završi započete studije pod uslovima po kojima je upisao fakultet ili neko ko ima dovoljno slobodnog vremena da ne samo čita novinske članke tematike koja ga ni na koji način ne dotiče lično, nego još i nađe vremena da ostavlja kilometarski duge komentare?
  • Aleksandar

    14.07.2018 05:58
    prvo ne radi se o "večitim studentima" nego o studentima koji studiraju po starom nastavnom programu. Naziv "Večiti studenti" je zlonameran i studenti se namerno tako nazivaju i izlažu ismejavanju. Ono što se ovde radi je činjenica da postoji sukob između privatnih fakulteta i državnih gde se studenti teraju da idu na privatne fakultete da bi plaćali studiranje. Lobisti privatnih fakulteta su pre svega vlasnici ili predavači na tim fakultetima koji od tih istih imaju novčanu korist. Pogledajte samo koji su članovi odbora i kakvu imaju korist od privatnih fakulteta. Ne radi se ovde o dobrobiti za zajednicu nego samo za svoju korist. Zemljo Srbijo, dno ti na vrhu stoji.
  • Mlađa

    13.07.2018 12:10
    Da odgovorim na pojedine komentare (ili ih korigujem, budući da su netačni):

    1. Nije tačno da aktuelni studenti po bolonjskom programu mogu da studiraju maksimalno duplo u odnosu na broj godina trajanja studija - poprilično REDOVNO se i nakon toga vrši REUPIS, sve sa priznavanjem svih položenih ispita i konstatovanjem novog roka (još jedno dvostruko trajanje studija). Faktički je I U TOM SLUČAJU studiranje beskonačno. Primer za ovo je Pravni fakultet BU;

    2. Svake godine se donose izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju PONAJVIŠE upravo zbog 'bolonjaca' (korigovanje broja bodova za uslov, budžet itd), ali i zato što je OROČAVANJE studija NEUSTAVNO (uostalom, pod tačkom 1 sam objasnio da Pravni fakultet u Beogradu to radi i s 'bolonjcima'; a oni su reper za pravna pitanja). Sami poslanici su na jučerašnjoj sednici Odbora za obrazovanje o tome diskutovali - kad bi studenti sa starog plana tužili državu, dobili bi spor i ogromnu odštetu. Lakše im je da svake dve godine menjaju jedan član i nekoliko njegovih stavova, nego da se temeljno pozabave problemom i opsežno izmene zakon, usklade ga s Ustavom i sl;

    3. Prethodni zakon, Zakon o univerzitetu, pod kojim su studenti po starom planu i upisivani na studije, NIJE OROČAVAO studije. Jednom stečeno pravo se kasnije NE MOŽE oduzeti, tako da je u (docnijem) Zakonu o visokom obrazovanju prvi put spomenut rok za završetak po starom planu, koji je NEUSTAVAN.

    4. Svi sa starog plana zaista STUDIRAJU O SVOM TROŠKU (samofinansiranje).
  • bio veciti

    13.07.2018 10:28
    sloboda
    Ne vidim zašto je problem studirati koliko hoćeš i kad hoćeš ako plaćaš iz svog džepa. Možda neko upiše fakultet i sa 50 pa ga završi sa 69, kakve to ima veze sa životom. Što se tiče predavanje ni ona ne bi trebala da budu obavezna jer sam naziv fakultativno ima značenje neobavezno.
  • Nemate pojma !!!

    13.07.2018 09:41
    Svi ste pametni svaka čast ! Prvo krenite na neki fakultet , bilo koji državni a ne mega/ giga trend pa onda radite dok studirate jer roditelji nemogu da vas finansiraju . Vikendom ako ste putnik odete kući po sarmu , kiflice i drugu klopu koju će te razvlačiti do sledeće nedelje . Tako 4 + koliko godina još . To vam je priča velikog broja večitih studenata , okolnosti i sredina u kojoj žive su ih naterali da rade pre diplomiranja a kad vidite bivšeg precednika Tomu i ostale estradne ličnosti koji su svi odreda završili i magistrirali i dokto.... Nezavršava mi se u takvom društvu , sve su obesmislili !!
  • Vlada

    13.07.2018 07:39
    ---
    Neka svako studira koliko želi, ali o svome trošku. Logično, pravično i jedino ispravno.
  • sta

    13.07.2018 07:18
    Kakve nove šanse, kakvi produžeci, odakle nekom ideja da nekom čoveku ima prava da poništi ono što je radio, tj. da mu onemogući da nastavi studije tamo gde je stao, kad god i zašto god? Normalno je da imam pravo da zaustavim studije kad ja hoću i na koliko hoću, bez obaveze da se nekom pravdam i da on ocenjuje da li je bilo opravdano, imam pravo da nastavim gde sam stala jer ono što sam naucila ostaje moje znanje i veština zauvek (ako ne, onda je i diploma bezvredna).
  • Lenstine

    12.07.2018 23:08
    dokle vise?
    Da su mislili zavrsavati studije zavrsili bi ih. Barem 90% tih vecitih su ionako obicne lenstine, najbolje do pedesete godine da studiraju. Ljudi u teskim situacijama odu na fakultet, zavrse ili u roku ili posle godinu, dve, budu i na Dositeji ili manjim stipendijama i ne prave opravdanja. Gledam - studenti bez jednog ili oba roditelja, sa decom, koji izdrzavaju familiju, sa teskim materijalnim stanjem, svi pozavrsavase na vreme, a jedino ovi studiraju 20 godina jer ih, eto, profesor ne voli ili nesto slicno, a garnitura profesora se tri puta vec promenila do sad. Dosta ih je napustilo studije pa se vratilo kasnije i, naravno, odradilo sve kako treba, nisu 20 godina cekali jer ne bi trebao biti problem studirati ni sa 20 ni sa 30, ma ni sa 60, samo da se te studije shvataju ozbiljno.
  • Staša

    12.07.2018 22:15
    Strasno...bilo bi jednostavnije da u Zakonu piše student ima pravo da studira dok ne zavrsi jer to je studiranje, a ne svake godine donositi izmene i dopune. E Srbijo bruko...
  • Marija

    12.07.2018 21:56
    NASTAVAK
    Uzas, blagi uzas... dokle vise bre, pa i studenti koji studiraju po tzv. NOVOM sistemu takodje rade i ne mogu da studiraju duze nego duplo.
  • SRB

    12.07.2018 21:37
    Da, sa studija u penziju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna