Autor: Danas

Info
13.07.2018.
16:25 > 16:48
Vojna neutralnost Srbije potpuno je fiktivna i zasnovana na političkim deklaracijama vladajućih garnitura, ocenjuje Ljubodrag Stojadinović, višedecenijski novinar i kolumnista.
  • Posmatrač

    14.07.2018 07:11
    O ulozi drugorazrednih zemalja (u bilo kojoj organizaciji međunarodne zajednice, pa i NATO) valjda ne treba dodatno objašnjenje, posebno ako je ova vlast sklona da zbog sitnih poena kod te zajednice preda još jedan deo suvereniteta.
    Ako se uđe u organizaciju u kojoj Nemačka, Franuska i Britanija moraju da itekako da slušaju... pomislite šta čeka nas ovako male i beznačajne. Izdvajanje za NATO (2% o državnog budžeta), prisilna kupovina oružja i opreme od NATO zemalja, mirovne misije naše vojske u Siriji, Avganistanu i Iraku. Kad se zbog ove poslednje okolnosti smanji broj dobrovoljnih za služenje vojnog roka, šta će biti rešenje? Pa naravno - uvođenje klasične vojne obaveze.
  • gari

    14.07.2018 00:59
    @Narod
    Narod ni na jedno od tih pitanja ne ume da odgovori jer ne zna, niti može da zna, sve činjenice. Odgovoriće onako kako im se oblikuju stavovi od strane javnosti u nekom prethodnom periodu.
  • Oki

    13.07.2018 23:51
    Ako je Japan postao saveznik Amerike i dozvolio Amerima da naprave baze a bacilli su im dve atomske bombe ne znam sta ovi nasi retardi na vlasti glume. Nemamo mi ni para a ni saveznika da bi bili vojno neutralni. Treba se prekrstiti za sve zrtve iz 99 i uci u Nato da ne bi opet dobili po tamburi. U pitanju su buduce generacije i njihova buducnost a gomila naroda zaslepljena rijalitijima vidi samo ono sto im veliki vodja kaze posle reklamiranja africke sljive i venogela .
  • Narod

    13.07.2018 21:56
    Pitajte narod zeli linu eu ? Nato ?
    Znate st ce biti odgovor ...
  • Djuropalica

    13.07.2018 21:39
    Naravno da je fiktivna. De fakto smo clanica, kao okpuirana zemlja, moramo da sledimo 99% spoljnu politiku SAD, a de jure nismo, posto ova nasa zemljica treba jos da se cepa.
  • gari

    13.07.2018 21:23
    A koliko bismo mi to morali da budemo jaki da bi bili neutralni? Eto recimo Belgija i Holandija pred Drugi svetski rat. Bile su neutralne, a vojska - koliko god da su ulagali nisu mogli biti jači od Nemačke. A po ovom tekstu ispada da bismo mi morali da budemo jači od celog NATO pakta da bismo bili neutralni.

    I da, možemo da tražimo političku podršku ovog ili onog, a u slučaju fajta da kažemo "nemojte nas, ko boga vas molim". Plati se ta podrka na drugi način.

    @Posmatrač
    Iako ovo liči na neki antimarketing, nije tačno da bismo morali da uvedemo obavezno služenje vojnog roka. To nemaju ni SAD, ni mnoge druge članice NATO-a.
  • Mastodont

    13.07.2018 19:58
    @Posmatrač
    'Članstvo u NATO zahtevaće uvođenje obaveznog vojnog roka i prekomanda naše dece u regione sa ratnim sukobima, gde će kao topovsko meso da služe umesto dece iz prvorazrednih NATO zemalja.'

    Apsolutna laž. Ne mogu iz glave da garantujem za sve, ali velika većina zemalja NATO-a nema obavezan vojni rok, niti je to uslov za članstvo. E sad, što će tvoj besprizorni bilmez kada se prijavi u vojsku zapravo morati da bude vojnik, umesto da 6 meseci hvata zjala pa onda da priča kako je ginuo za otadžbinu, e to nas žestoko zabole.
  • Crveno-crni užas

    13.07.2018 19:26
    Čisto onako komentar
    Zato lepo ući u NATO i prekinuti bilo kakve dileme.. Čuj vojna neutralnost u ovakvom okruženju i bar deklarativnom željom da se pripada Evropi.. Svašta.
  • Klonja

    13.07.2018 18:54
    Kakva drzava takva i neutralnost.
  • Posmatrač

    13.07.2018 18:08
    Antimarketing vojne neutralnosti kroz stav da to znači vraćanje obaveznog vojnog roka je neinteligentan pokušaj da se građani uplaše i opredele za članstvo u NATO.

    Članstvo u NATO zahtevaće uvođenje obaveznog vojnog roka i prekomanda naše dece u regione sa ratnim sukobima, gde će kao topovsko meso da služe umesto dece iz prvorazrednih NATO zemalja.

    Može li referendum i za to?
  • Joe

    13.07.2018 17:15
    Političari i narod nikada nisu mislili na isti način.
    Međutim, ako dođe do vojnih sukoba, narod će pokzati šta ima da kaže.
    I tu nikakvi potpisani papiri ne pomažu.
    Ovde NATO nije dobrodošao ni u kakvom smislu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna