Autor: Politika

Info
16.07.2018.
09:00 > 10:53
Ako saobraćajni policajac vozi pijan, da li će njegovo zanimanje biti otežavajuća okolnost kada mu se bude sudilo zbog saobraćajne nesreće?
  • Istina

    16.07.2018 14:33
    @ Odokativnost
    Slažem se da je odokativnost kod oportuniteta i sporazuma o priznanju krivičnog dela tužilaštva i okrivljenog mnogo veći problem nego kod sudskih presuda.
    Odokativnost prvostepenih presuda ujednači Viši ili Apelacioni sud, kada rešava o žalbi.
    Sporazumi sa tužilaštvom imaju snagu pravnosnažne sudske presude. Iako ove sporazume odobrava sud, u praksi sudovi sve sporazume tužilaštva i okrivljenog nekritički prihvataju,a oštećene ne pitaju.Osim što ih sa imovinsko-pravnim zahtevom upute na parnicu.O samoj kazni oštećeni i njihove porodice se ne pitaju, niti imaju kome da se žale po odredbama ZKP ,sve i kada bi angažovali advokata.
    To je svima rešen predmet, statistika pokrivena, efikasnost na nivou.
    Ali pravda u tim slučajevima nije svima dostižna, pogotovo oštećenim i njihovim porodicama.

  • Odokativno

    16.07.2018 12:24
    Sve ovo što ste napisali gubi potpuni smisao sve dok tužilaštvo zaključuje OPORTUNITET sa okrivljenima ( platiš u humanitarne svrhe pa te ne gone) i SPORAZUME O PRIZNANJU KRIVICE sa okrivljenima gde se potpuno menja prvobitna kvalifikacija i okrivljeni postižu smešno male kazne.
    Vratite prvo u ZKP ovlašćenje OŠTEĆENOM da angažuje advokata i podigne optužni akt protiv učinioca i za dela koja se gone po službenoj dužnosti, za slučaj da tužilaštvo to ne učini. Takodje u ZKP treba uneti odredbu da tužilaštvo NE MOŽE zaključiti ni oportunitet ni sporazum sa tužilaštvom bez izričite saglasnosti oštećenog.
    Imali smo situaciju pre par dana da je Sima Strahota potpisao sporazum sa tužilaštvom i osudjen na 12 godina za dva ubistva, koja su prvobitno kvalifikovana kao teška ubistva za koje je predvidjena kazna 30-40 godina.
    Porodice ubijenih (oštećeni) nisu pitani da li su saglasni da tužilaštvo zaključi ovakav smešan sporazum, jer po ZKP ne moraju da budu pitane!
  • Pupi

    16.07.2018 11:53
    Nema veze vise sa mozgom sta sudovi rade, prvo sve je korumpirano, drugo tu je cuveni apelacioni sud koji samo najgore hostaplere oslobadja. Posto se niko ne pita vise zasto je tako - nema promene - samo je sve gore i gore. Ko zna koji krug Danteovog pakla.
    Vidimo se u citulji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna