Autor: Blic

Info
19.08.2018.
12:16
U srpskoj javnosti već neko vreme je veoma aktivna liberalna ekonomska struja koja se zalaže za to da treba isplaćivati bruto, a ne neto zarade, a da potom radnici sami odluče koliko će izdvajati za socijalno, a koliko za penziono osiguranje i da li će se odlučiti za privatne lekare i fondove ili državne.
  • Škakljiva

    23.08.2018 11:57
    tema
    Ja bi lično voleo bruto jer penziju neću dočekati, što se tiče zdravstva ionako nemam od njih koristi jer većinu pregleda, intervencija......moram i radim privatno (jer su liste predugačke, aparati pokvareni, manjak osoblja...……….). Lekovi koji su mi potrebni nisu na listi, stoga nema recepta ili ako ima dobijem lek (koji je meni potreban) 10% jeftinije nego da nemam recept...……
    To je što se mene lično tiče.
    Ostali odlučite da li ćete da dajete novac za penziono (ipak treba doživeti 65 godina a uskoro će biti 70 godina starosti).
    Za zdravstvo od kojeg nema nikakve vajde...…………
    Neka svako sam za sebe odlučuje šta će da plaća, za šta će da se osigura (sebe-porodicu)… da će država da podigne namete i cene to bi bila njena propast, i mislim da se ne bi usudila na tako nešto.
  • kimi

    21.08.2018 20:21
    @Za kimija

    Reci mi GDE U SVETU jos postoji da lekar u drzavnoj sluzbi radi i kao privatni??!?!?!?!?
    TO je ono sto prvo treba da se ukine ,zbog sukoba interesa, pa biraj il ces u drzavnom da radis ili u privatnom.. to sto ce kada zavrsi u dzavnom posao pa kuci radi kao limar, to je njegova stvar, i te 2 stvari se ne kose ... a sve to nikakve veze nema dal je plata bruo ili neto ..
  • Za kimija

    21.08.2018 13:02
    To što lekari rade istovremeno i privatno i kod države itekako ima veze sa bruto platom!
    Da je bruto kod nas u novčaniku ,samo jednom bi im platili lečenje.
    Ne bi im bio isplativ rad na dva mesta, kada pacijent ne bi imao obavezu da ih dva puta plati. Kapiraš?
  • Legal & komercijal

    21.08.2018 12:46
    2 u 1
    Zakon dozvoljava istovremeni rad lekara u državnoj i privatnoj praksi i to je i samo kod nas legalno i veoma komercijalno.
    Lekar dobije besplatnu logistiku ( redovnu platu , opremu, potrošni materijal i kancelariju u kojoj sačekuje pacijente) od onih koji plaćaju obavezne doprinose za zdravstvo i onda kada dodju na državnu kliniku elegantno ih prebaci u sopstvenu privatnu praksu da ponovo plate, ako hoće da prežive.
    I niko tog lekara ne pita na kom poslu zabušava i spava: na državnom ili privatnom? I da li bi te pacijente imao da ih ne sačekuje na državnoj klinici kada sa uputom dodju?
    Ne može niko da radi efektivno 16 sati dnevno svaki dan, pa ni lekar
    O tome koliko je to nelojalna konkurencija savesnim lekarima koji rade samo privatno, svima je jasno.
  • Posmatrač

    21.08.2018 12:40
    Baš je indikativno što ovim "bruto fanovima" smetaju lekari, medicinske sestre, učiteljice i ostali "neradnici", a toliko su impresionirani gazdama i poslodavcima, da bi im omogućili još veći profit, prelaskom na "bruto" isplate sopstvenih primanja.

    Ima za to objašnjenje: san svakog nadničara je da bude gazda i da ne radi ništa, a za to i ne treba škola...
  • Legal & komercijal

    21.08.2018 12:34
    Zakon dozvoljava istovremeni rad lekara u državnoj i privatnoj praksi i to je i samo kod nas legalno i veoma komercijalno.
    Lekar dobije besplatnu logistiku ( redovnu platu , opremu, potrošni materijal i kancelariju u kojoj sačekuje pacijente) od onih koji plaćaju obavezne doprinose za zdravstvo i onda kada dodju na državnu kliniku elegantno ih prebaci u sopstvenu privatnu praksu da ponovo plate, ako hoće da prežive.
    I niko tog lekara pita na kom poslu zabušava i spava: na državnom ili privatnom? I da li bi te pacijente imao da ih ne sačekuje na državnoj klinici kada sa putom dodju?
    Ne može da radi efektivno 16 sati dnevno svaki dan.
    O tome koliko je to nelojalna konkurencija savesnim lekarima koji rade samo privatno, svima je jasno.
  • /

    21.08.2018 08:08
    /
    @ ostali pobornici ovakvog sistema
    a ne mora nam zdravstvo ni biti prepisano iz rusije kao sto je danas
  • /

    21.08.2018 08:06
    /
    @@Pobrkani lončići
    drzavni lekar u privatnoj bolnici je sukob interesa

    sa druge strane i svi ostali marifetluci koji se ticu dazbina
  • Posmatrač

    21.08.2018 07:45
    Prelazak sa "neto na bruto" potpuno bi urušio ionako slabo organizovan sistem socijalne i zdravstvene zaštite, penzioneri bi bili sledeći na udaru, a zatim i sektor obrazovanja i ostale javne službe (policija, vojska...).

    Ovde često pomenuti "neradnici na državnim jaslama" ne bi trpeli - država bi povećala poreze, carine i PDV i finansirala taj deo javnog sektora kao i do sada. Sve ovo bi najviše ugrozilo one sa najmanjim primanjima i sve ostale prinuđene da se leče u državnim bolnicama, ne mogu da plaćaju školarine, nezaposlene, otpuštene pred kraj radnog veka...

    Ovi što se zalažu za "daj ti meni bruto" najviše liče na korisnike "kredita u švajcarcima" - prvo su se kockali, a sad - državo oprosti i pomozi.
  • @Pobrkani lončići

    21.08.2018 05:38
    Nije komercijala
    Lekar koji radi u privatnoj bolnici nije komercijala nego je to legalni dodatni rad. Zakazivanje je problem u nasem KCV a u ostalih 80% bolnica nije. NS nedostaje 1 opšta bolnica. To je sramota svih koji su vodili zdravstvo da nisu uspeli da izbore standarde već 30 godina iste kao u BG.
  • kimi

    21.08.2018 02:05
    @Mnogi
    Kakva si ti trolcina pa to je za medalju!!! hahaha
    "Nama je jasan naš status i jasno nam je da je poslodavcu sasvim svejedno da li će bruto isplatiti nama ili na budžetske račune"
    Odgovori mi , ko ti garantuje da ce ti poslodavac sadasnji bruto ispacivati ,posto nece biti u NIKAKVOJ osim u moralnoj(a to znamo da nemaju) obavezi??

    @Pobrkani lončići
    K ....... trolovska, 15g radim kod privatnika 6/7 , o cemu ti pricas?
    Znas sta, dao bog da ti burto bude sadasnji neto, posto ce tako i biti, a posel kod tatice pa njemu kukaj ,mada ...nis ti blesav, trol si ,poslodavac, normalna osoba u ovakvoj drzavi nikada tako nesto ne bi zelela ako ima grama mozga.
    I ja cekam 2g na operaciju i sta sad? Da imam sadasnji "bruto" to bi mi pomoglo? Kosta vise od 1000e ..
    Ne razumem zasto ti kao "radnik" tako dobro baratas sa ciframa koliko poslodavac placa drzavi , i zasto ti je toliko stalo do njih? a? .. haha ... cccc.....

    @Za kimija
    Ti si totalni kreten ako je ovo sto si rekao ,ozbiljno a ne sarkazam?!!!

    @Pobrkani lončići
    Trolu, to sto lekari koji rade drzavno rade i privatno NEMA NIKAKVE VEZE SA BRUTO PLATOM nego sa ZLOUPOTREBOM POLOZAJA koji treba da bude kaznjiv zakonom i to dozivotnom suspenzijom bavljenja delatnoscu!!


  • Pobrkani lončići

    20.08.2018 22:01
    @ //
    Lekar koji radi u državnoj klinici istovremeno radi i privatno. Zar to nije komercijala?
    Prima platu na državnoj klinici od doprinosa za zdravstvo koje plaća poslodavac , da bi baš konkretog zaposlenog lečio. Kada taj konkretni dodje na državnu kliniku, zakaže mu pregled za tri meseca, ili može to i ranije, ali da se ponovo plati privatno ?
    Zar onda nije bolje za pacijenta, tj zaposlenog da dobije bruto platu i sam izabere kome će da plaća svoje lečenje i da tačno zna šta za svoje pare konkretne pare- konkretno i sigurno dobija u razumnom roku?
    Zaposleni od 10,5% mesečne neto plate, što poslodavac uplaćuje na ime obaveznih doprinosa za zdravstvo, dobija mačku u džaku, a zdravstveni radnici i lekari sigurnu platu
  • B

    20.08.2018 21:41
    Naopaka drzava
    Strasno je kako kreatori ovog haosa sto se zove jos i srpska stvarnost selektivno primenjuju ideje iz razvijenog sveta. Uzimaju ono najteze i najgore za gradjane, a ono dobro nikad ne primenjuju.
    Da li postoje npr. izvrsitelji na Zapadu? Postoje, ali postoji i licni bankrot, koga u Srbiji nema.
    Da li postoji progresivno oporezivanje na Zapadu? Postoji, ali postoje i poreske olaksice kojih u Srbiji nema. Na Zapadu, verovali ili ne, poreska uprava, ako treba, vraca novac gradjanima.
    U kojoj jos zemlji postoje tolike razlike u platama u korist javnog u odnosu na realni sektor? Gde su to, van bivse Jugoslavije, doprinosi na plate 67% ili vise? Gde to drzava uskace da "poveze staz" gubitasima, a privatnici zbog 1 dinara duga ne mogu da overe zdravstvene knjizice? Da vam pomognem pri odgovaranju: to je tamo gde je glavna ideja da komsiji crkne krava, a iz nje se javljaju jos i druge, skoro jednako genijalne: na drzavnim jaslama se niko nije zadavio; radio ne radio (u javnom sektoru), svira ti radio; nije vazno sta znas nego koga i kakvu clansku karticu imas...
    Na sve se jos nadovezu ovakvi "eksperti" kao ova dvojica u clanku pa brane ovakva naopaka resenja i kazu da u nasem sistemu... Cekaj malo, ili postoji samo jedna ekonomska teorija, ili je Srbija neki specijalan slucaj (ono, gde prestaje logika, pocinje Srbija) pa treba za nju smisliti posebnu nauku: srbonomiju!
    Nemojte se pitati zasto ljudi odlaze, pitajte se kako to da vec nisu svi otisli.
  • /

    20.08.2018 21:12
    /
    @Pobrkani lončići
    imao pa nemao. tako se kaze.
    postoje modeli zdravstva koji ne moraju biti prepisani od amerikanaca

    ja nisam uhlebljen ali sam protiv komercionalnog zdravstva.
    poznata mi je halavost zdravstvenih radnika


  • Za kimija

    20.08.2018 21:03
    Onaj ko ima 250 eur platu skupi 7.000 eur za operaciju i lekove na foru prikupljanja pomoći SMS ili preko društvenih mreža , iako obavezne doprinose za zdravstvo njihov poslodavac uplaćuje.
    Čuo si za to?

  • Pobrkani lončići

    20.08.2018 19:02
    @ kimi
    Tačno se po tvom komentaru vidi da si doživotno uhlebljen kod države ili neki drugi trošilac budžetskog novca, čim se grčevito boriš za opciju da svaki poslodavac za zaposlenog i nadalje plaća obavezne poreze i doprinose -čak 67% na neto zaradu - nije malo i to ni manje ni više nego do 65 godine života zaposlenog sa tendencijom produženja !!!!!

    Pri tome nam objašnjavaš da zaposleni ne treba da brine gde se te pare troše i šta za te pare tačno i u kom roku dobija i da je u interesu zaposlenog da ne može da bira kome će i koliko da uplaćuje za sopstvenu penziju i za sopstveno lečenje!?

    Alo, to je godišnji prihod od 57 milijardi dinara, a nama zakazuju preglede u KCV za deset meseci, sportski lekar na Limanu naplaćuje nam lečenje, ne može više o trošku RFZO, zubarske usluge plaćamo, padamo u nesvest po redovima, upisuju nas na liste čekanja i upućuju u svoju privatnu praksu da platimo ponovo, pomoć za lečenje prikupljamao SMS....

    Hoćemo bruto platu , da raspolažemo sa SVOJIM ZARADJENIM parama . Ne treba nam tutor.
  • Mnogi

    20.08.2018 18:34
    @ Posmatrač
    Cena privatnih fakulteta u našoj zemlji je oko 1.000 eur godišnje, koliko približno plaćaju i oni koji studiraju državni fax,ali nisu na budžetu. Oni koji su na budžetu plaćaju knjige, prijavu ispita, overu semestra, smeštaj , hranu i još što šta. Školovanje nije dostupno sirotinji ni sada, mani demogogiju.
    Brojna naša talentovana deca završavaju fax u inostranstvu, imaju stipendiju tudje države ili fakulteta koji su upisali , na primer u Austriji oni koji su položili prijemni ne plaćaju školarinu, ili sportisti koji su dobili sportske stipendije prestižnih fakulteta u Americi, da ne nabrajam dalje.
    Nije svrha da se o našem trošku školuje sva moguća netalentovana kvazi sirotinja ( koja ima "papir" da je" sirotinja") i koristi sistem "večitog studenta" da bi kasnije otišla na rad u inostranstvo ili našla posao opet o našem trošku okačena na budžet do penzije . Za talente , postoje stipendije, raspitaj se malo .Postoje i studentski krediti za školovanje , koji se otplaćuju nakon diplomiranja i zaposlenja, ne mora baš sve o trošku ostale sirotinje koja jedva preživljava, plaća poreze na zarade, a ne studira lično.
    Nama je jasan naš status i jasno nam je da je poslodavcu sasvim svejedno da li će bruto isplatiti nama ili na budžetske račune. Nama nije svejedno. Sa našim novcima ,u našem novčaniku mi ćemo se već nekako snaći .Kad umemo da ih zaradimo, znaćemo i da ih rasporedimo. Jesmo neškolovana sirotinja, ali nismo blesavi. Kapiramo.
  • kimi

    20.08.2018 18:28
    @Pobrkani lončići
    Tacno se vidi po komentaru da si neki poslodavac.. obican radnik ovakve gluposti ne pise ...
    Da, ne zamo sta se konkr radi sa nasim parama ali ovaj gari sto se lecio privatno za 7000e .. na koju foru ocekujes da neko sa 250e platom ode na takvo lecenje,operaciju?

    Ja razumem ako neko ima 5000e platu , pa mu uzmi cc 500e ,al neko kome uzmu 2-3000din, na ionaku tu mali cifru od plate, tih 3000 sto bi ostalno ne znace ama bas nista...a sutra ako te operisu platis samo lezanje u bolnici... a da sklanja tih 3000din mesecno, za operaciju od 7000e ,trebalo bi tacno 275 meseci.
    Tako da gari TVOJ komentar je demagogija, svaki gazda ima sebi da plati lecenje u to ne sumnjam ni 2% , i prestanite da se folirate da bi dobijanjem bruto plate ,gradjanima svanulo od jedared ,jel bi vi sadasnji neto pretocili u bruto... i znas sta??Nema nista sporno ako je i tako, al onda nemoj da seres i lozis ljude da je to u interesu gradjana!


  • Posmatrač

    20.08.2018 15:15
    @Ekonomski pismen i @Mnogi
    Poslodavci vam neće dati ni "žutu banku" od tog sanjanog bruto, zato što su oni poslodavci, a vi radnici. Da li vam je jasan vaš status?
    Inače, u odnosu na školarine u razvijenim zemljama naše školovanje je besplatno, a cilj nam je da budemo što obrazovaniji. To što vama nije išla škola, pa vam se ne daje za obrazovni sistem... nije za pohvalu.
  • Mnogi

    20.08.2018 13:25
    @Posmatrač
    Naše državno školstvo odavno nije "besplatno", već košta. Knjige, privatni časovi, školski dinar, ekskurzije, školsko obezbedjenje itd.....
    Tako da sirotinja kod nas već nema jednake šanse da se obrazuje kako opisujete.
    Vi ste kanda državni činovnik uhlebljen za lepu platicu, kome ne odgovaraju promene. Od obdaništa prikačeni ste na državne jasle i i namera je da tako okačeni o budžet dočekate i veliku (neumanjen) penziju, sve na račun ostalih proletera....
    Ostali ukapirali. Neće više da finasiraju lep život državnih činovnika koji žive po Titovim standardima još uvek, a na račun robova iz privatnog sektora i mladih nezaposlenih, prodajući demagogiju.
    Otpuštanje svog viška sa državnih jasli i pravac privatni sektor!
  • Ekonomski pismen

    20.08.2018 13:08
    @ Posmatrač
    Porezi i doprinosi su 67%. Od toga je 10% porez,a ostalo su DOPRINOSI za PIO, zdravstvo i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.
    Od doprinosa (57% neto zarade) ne finasira se školstvo .
    Doprinosi nemaju veze za obrazovanjem ,ako se plaćeni novac zakonito troši.
    Tako da je tvoj komentar bezveze, za ekonomski pismene.
  • Pobrkani lončići

    20.08.2018 12:59
    @ Sofija
    Onaj ko nema 7.000 eur da plati kod nas operaciju i nema "zalihu novaca" za "ne daj Bože" neće biti lečen u razumnim rokovima.
    I to je činjenica koja nema veze sa time da li postoje ili ne postoje obavezni doprinosi za zdravstvo, jer običan čoveć VEĆ ne dolazi na red za lečenje I VEĆ prolazi kako prolazi i VEĆ mu je pravo na lečenje ugroženo.
    Koagulant je lepo obasnio da se od doprinosa za zdravstvo leče državni činovnici ,vezisti i neradnici.
    Ako već moramo da se lečimo privatno, nećemo da plaćamo besmislene doprinose za zdravstvo koji su : 10,5% neto plate svakog meseca za ništa!
    To je suština.
    Vaš komentar je demagogija . Nije u interesu onih "koji su željni svega" da im se otima svakog meseca10,5% zarade, da bi ih za slučaj bolesti lekar koji od tih para prima platu na državnoj klinici uputio u svoju privatnu praksu da plati ponovo za istu usluga lečenja, ako hoće da preživi.
    Od otetih doprinosa za zdravsto leče državni činovnici,vezisti i neradnici i njima svaka promena neće odgovarati.


  • dule

    20.08.2018 12:27
    Ideja iza bruto plate je jasna - da ljudi shvate da oni zarađuju mnogo više nego što misle. Pare koje su uplaćene za porez, zdravstveno i penziono nisu pale sa neba nego su ih oni zaradili. Da li su zadovoljni onim što dobijaju zauzvrat, to je pravo pitanje.
  • Sofija

    20.08.2018 11:01
    @Koagulant
    Vi ste dali 7000€ za operaciju jer ste mislili na vreme i imate zalihu novaca za " ne daj bože" ili prosto imate super primanja i nije vam problem da to izdvojite.
    Da li znate koliko ljudi u Srbiji potroši sve što zaradi? Koliko njih nema ni 100€ ušteđevine? Koji ne bi uštedeli bruto novac koji dobiju na ruke?
    Šta bi se sa takvima desilo u slučaju srčanog udara ili kancera? Raspitajte se koliko u Americi ima ljudi koji nemaju para da se leče. Kod nas bi to, procentualno, bilo znatno gore jer ni taj bruto iznos nije suma od koje se može pristojno živeti, a ljudi su, generalno, skloni razmišljanju "neće se to meni desiti". A i željni su svega
  • /

    20.08.2018 10:48
    /
    vi stvarno niste upoznati sa visinama osnovica
  • Koagulant

    20.08.2018 07:46
    U sustini bruto primanja imaju smisla, posebno zato sto smo izabrali kapitalizam kao buducnost uredjenja.

    Izbacimo iz formule to sto su drzavu osakatile raznorazne vlasti, tranzicijee itd. Izbacimo nacionalizme separatizme i slicno.

    Svodi se na sledece. Ja necu da uplacujem 500 eura doprinosa da bi se lecili drzavni sluzbenici, oni sa vezom i neradnici. I pored toga sto to uplacujem nisam dobio nikakvu pomoc, cak su me ostetili i na kraju sam privatno dao 7000 eura za operaciju. Ok mi je da dajem neku minimalnu sumu za one koji stvarno nemaju za lecenje ali da znam gde i kome to ide.

    Sto se tice penzionog. Fond je jos od Milosevica opljackan. Ne brinem da ce biti para i dalje za ovako male penzije i u buducnosti. Ali ja ne zelim da placam sumanute cifre a da nemam nista od toga a da se vecina para preliva u druge fondove ili koristi za svrhe raznoraznih deficita, korupcija, poslovnih putovanja na tajland i slicno. Radije cu da placam privatni penzioni fond u koji imam poverenja i stedim koliko mogu za sebe.

    Ne razumem odakle panika. Vecina nasih para zavrsava u sivoj zoni ili drzave ili poslodavaca. Plate jesu i trebaju biti bruto, onda poslodavac mora da ponudi bolje uslove ako hoce bolje radnike.

    Mnogi bi i dalje da zive u nekom kvazi socializmu kojeg vise nema ili u nekoj utopiji nerealnih ocekivanja. Akk ne mogu da imam taj finansijski kvalitet nego me i dalje deru bez razloga i placam drugima a ja nemam onda cu otici tamo gde imam mir i stabilnost.
  • Samozaposlena 40g

    20.08.2018 02:02
    @ Mlada nezaposlena
    E te dve rečenice i mene brinu.
    MORAM da uplaćujem poreze i doprinose za penzije onih koji se pozivaju na svoja stečena prava da ih doživotno izdržavam,, jer svoju penziju pre 80 godine,dobiti neću!
    Odoh i ja .
  • kimi

    20.08.2018 00:30
    @Sir Oliver

    Izvini a ko to ovde ima veca primanja? Lol ...
  • kimi

    20.08.2018 00:25
    @Dejan
    Ma bravo gari , bitno je da si ti meni reko da sam se ja nalupetao gluposti a ni JEDAN kontra argument nisi dao ..
    DA reko sam `bla te Holandija, zemlja kurvi i narkomana, ne hvala.
    Ne znam ja ko je od kada poceo da placa poreze niti sam Srbin..niti je to tema ovde..
    To sta su Apatinci radili je njihova stvar, i to nema veze sa ovom temom ,apsolutno ne znam koja ti je poenta odgovora osim da TI lupas gluposti.
    Da idem suprotno od kakvog sistema u Holandiji?? Pa zar nisi najebo svuda gde ides protiv sistema?
    Inace to je bas onako demokratski, da ti se ne svidja sistem..i da te nema.. zvuci mi kao Crni Bombarder..
    Tvoj komentar je toliki promasaj, kao da si ga napisao za neku drugu temu..
    Ja veoma dobro znam o cemu pricam,pogledaj Libertarijanski Klub, i bice ti sve jasno, ovo je njhov clanak u sustini..svako ko se slaze ovakvim stvarima je uglavnom neki bizismen ,ITovac, gazda privatnik .. i to radi isklucivo da bi sebi povecao profit jer ce tako manje morati da trosi na radnika, ili za drzavu ako radi sam za sebe.
    I na kraju krajeva .. ko meni garantuje da neki privatni pio fond nece sutra propasti i odose pare? Zasto je ta varijanta bolja za mene nego ova?
    Zasto nema zakon da ako neko hoce da daje vise ,neka daje ,pa neka je to i privatni pio fond?
    I zasto na kraju krajeva je neko uopste u obavezi npr da uplacuje bilo sta bilo kome?
    Ako ti je neto 30k ,bruto ti je cc 55k ,ko garantuje da ces dobiti tih 55k a ne 30k kao bruto?...
    Aj malo odgovore umesto vredjanja.
  • Posmatrač

    19.08.2018 23:52
    Vidi se da je potrebno još primera ovima koji su alavi na bruto...
    Ako se zaposlenima isplati bruto plata, a samo deo njih odluči da školuje decu, uglavnom će obrazovanje biti rezervisano za potomke bogatih i odgovornih roditelja, a ovako šansu imaju mnogi...
    Da li je ovaj rizik potreban našoj polupismenoj i ne baš pametnoj zajednici?
  • @Bob Rock

    19.08.2018 21:38
    Sir Oliver
    Pa zar suština svih osiguranja nije u tome da se uplaćuje više dok si mlad, zdrav, sa većim primanjima, a da bi koristili kada si stariji, bolesniji i sa manjim primanjima?
  • Dejan

    19.08.2018 21:29
    lova
    e moj kimi nalupetao si se bas onako posteno, kao da si veoma brzo zaboravio od kad su ono srbi poceli da placaju pdv i poreze ? Ovde se gleda kako da smuti, zavrne, prevari i onda `bla te holandija, jeste da, idi tamo i probaj da ides suprotno od sistema, bukvalno te nema u za nedelju dana !!! Sam primer sta srbi rade sa veliko kolicinom novca a tu akcionari apatinske pivare, kakvih je tu bahanalija bilo, skuteri, djzakuzi, auti za svakog a niko nije ulozio dalje u zdrav posao, pokupovali nekretnine i sad presipaju iz jednog dzepa njima u dzepove i tako u krug, zato smo tu gde smo
  • Sekretar Dejan

    19.08.2018 20:41
    Ako bi se isplacivala bruto plata, pre ili kasnije bi se državni aparat doveo u red, a narod postao odgovorniji. A baš to vladajućoj garnituri koja ovaj narod doživljava kao stoku, ne odgovara. Zato i naslov lepo kaze, šta bi bilo kad bi bilo...
  • Bob Rock

    19.08.2018 20:40
    @Lea
    Nije, nego su ljudi kivni jer uplaćujemo to zdravstveno, a novac koji nam se uplati se nikad neće vratiti. Ljudi uplaćuju dok su zdravi i mladi, a samo da bi ih lekari jednog dana otpisali kad ostare ili se razbole.

    Slično za penzije. Jasno je nama da nagli prelazak na isplaćivanje bruto zarade i dolazak drugih penzionih fondova ne bi bio dobar, ali narod je kivan.
  • /

    19.08.2018 20:22
    /
    @Lea
    nije tacno
    duplo osiguranje nije dozvoljeno u srbiji od 2011

    morate se odluciti po kojoj osnovi zelite biti osigurani pa onda da vam se prekine osiguranje do tog momenta kada druga osnova pocne teci

    lekarima se oko ovoga muljari po ustanovama ali tako je kako sam napisao

    vec sam ranije kucao o osiguranju po clanu 15 kojem je bila namena dodatno ili osiguranje npr frilensera
    nadjite stavku u kojem pise kada se prekida

    https://www.pio.rs/lat/kako-do-osiguranja.html?showall=&start=3
  • Novosadjanin

    19.08.2018 19:27
    Ovo nije u interesu vlasti jer bi onda ljudi manje odvajali za drzavni budzet i ne bi imali svoje neradnicke poltroncice i botove pozaposljavane po drzavnim preduzecima odakle da finansiraju.
  • Lea

    19.08.2018 19:09
    E pa sad
    Ovde komentare ostavljaju ili neznalice ili plaćeni... kako da ih nazovem a da ih ne počastim rečju "špijuni". Svako ko ima para može za 20-50€ da se dodatno osigura i time zadovolji veće potrebe u standardu zdr. nege i iznosa penzije, te ostavi na miru ljude koji jedino ovako udruženi u 1 fond za zdravstveno i 1 za penzijsko-invalidsko, u zemlji od 7mil stanovnika, mogu imati zdravstv. zaštitu i penzije. Lobiraju upravo privatne zdravstvene ustanove, ističući svoju ljubaznost. Samo mi nije jasno kako ta ljubaznost leči siromašne, hitne slučajeve i u tako ogromnom broju.
  • jo

    19.08.2018 19:06
    Primer
    Ja to pričam već 15 godina.Onda ne bi bilo da te gazda krade jer pare dobiješ a da li ćeš platiti tebi na volju.A garantujem da 80% onih koji sada kukaju ne bi žute banke dali za pio doprinose.Ali sve to nema efekta dok se ne reši 50% parazita sa državne kase i dok ovde ljudi ne budu bežali u privatluk jer se više zaradi a ne da se zakače od obdaništa na državne jasle pa klajkaj do penzije
  • Realista

    19.08.2018 19:03
    @ Posmatrač
    A ko kaže da bruto ne pripada zaposlenom?
    Baš taj zaposleni se leči od doprinosa za zdravstvo, od doprinosa za PIO primaće penziju, od doprinosa za nezaposlenot, dobijaće naknadu sa biroa za slučaj nezaposlenosti,a ne poslodavac!
    Što se tiče poreza na zaradu od 10%, da ne plati poslodavac, platio bi zaposleni, pa je i u tom delu zaposleni u dobitku,a ne poslodavac.
    E pošto od BRUTO zarade zaposleni, a ne poslodavac ima koristi, red je i da se zaposlenom na ruke isplati taj bruto, pa neka zaposleni sam za sebe izabere osnovicu za plaćanje svoje penzije i osnovicu za slučaj nezaposlenosti. Doprinos za zdravstvo neka bude za sve isti za jednaka prava na lečenje.
    Koliko para, toliko muzike.
    A što se poreza na zaradu tiče neka država od zaposlenog naplaćuje kao sve druge poreze što naplaćuje.

  • Mlada nezaposlena

    19.08.2018 19:02
    Napusta Srbiju zbog:
    "Prema njegovim rečima, dobra stvar je da ceo svet produžava radni vek, pa tako i Srbija.

    "To je dvostruko dobro rešenje jer ljudi kasnije idu u penziju i kasnije "padaju" na teret države, a sa druge strane još zarađuju i uplaćuju doprinose i manje vremena koriste penziju", kaže Savić."
  • Lepi

    19.08.2018 18:39
    Od kojih novaca bi Vulinova tetka slala novce onda? Vuline kradi nas još više da se opametimo napokon.
  • /

    19.08.2018 18:33
    /
    e kada pocnete vergati 'ljudi ce biti zadovoljniji i srecniji i vise ce novca biti u opticaju'
    onda znate na sta ce to izaci na kraju.

    eno imate meriku pa vidi njihova iskustva sa komercijalnim zdravstvom i penzijom
  • \

    19.08.2018 18:12
    \
    Napomenuću pojedinim psihopatama da je patološka opsesija i bolesna potreba za revanšizmom mentalno oboljenje koje se mora lečiti.
  • dovla

    19.08.2018 18:09
    amerika
    Moze, ali ako odlozite to na 20 godina i onda skolujete citavu jednu generaciju dece kako da placaju poreze, sta su to doprinosi itd. To ne uce ni u Americi u skolama ali je narod ipak navikao da sam "radi takse". Inace, imali ste od 5 Oktobra fore citavu jednu generaciju da naucite nekim novim vrednostima, znaci 7 godina prvi razred + 18 sad bi imali dosta kvalitetnu omladinu sa 25 godina, inovativnu generaciju spremnu na pozitivne promene. Ovako nista niste uradili i imate debile :)
  • kimi

    19.08.2018 17:39
    Samo brz odgovor prvo za @Dejan
    `bla te Holandija ..

    E sad ozbijno..
    Kao prvo ovo je tema o kojoj najvise pricaju Libertarijanci! A ne Liberali ..temu kupite sa koliko vidim sa tvitera od raznig organizacija i pojedinaca (u 99.99% slucajeva su to vec ionako dobrostojeci ljudi ,da ne kazem gazde posto oni to ne vole tako jel ..)
    Poenta .. ako neko sada ima neto 30.000 ,njemu bi posle nekog novog zakona ,bruto bio isto 30.000 ..
    Interesantno je da se kao sto vec rekoh za ovo zalazu pre svega gazde ,zasto?
    Pa zato sto je za Libertarijance porez ,kradja, i ne zele da daju drzavi nista(ni svom zaposlenom ali mora nesto.. ), ali dal to znaci da ce te pare preusmeriti na zaposlenog?
    Pa naravano da ne znaci i naravno da nece... zasto bi kada mogu ostaviti u svom dzepu!!!
    To je sustina cele price ,ne potezu ovo obicni ljudi ,nego poslodavci i to samo zato da bi ,kako oni kazu ono sto drzava krade od njih ostalo njima, mada naravno to oni da ulepsaju kazu, tako bi nasi radnici imali bolji standard jel bi dobili bruto na ruke .. bullshit!!
    U sustini ovo je tema za gazde-drzava, obican radnik se tu nista ne pita, nit ce mu biti bolje tako da sam ja apsolutno protiv!!
    Da se nesto menja treba, ali ne na ovaj nacin.
  • Pl@vi Andje0

    19.08.2018 17:23
    Prosto ko pasulj
    Veoma mi se svidja ideja o uplati bruto plate...a zasto...Zato sto lecenje u drzavnim ustanovama je veoma mucno za ljude.Licno vise mi se.svidja ideja o privatnim lekarima,zato sto nema cekanja,ljudi su onda svesni da sve placaju (iako placaju svakako)...sa druge strane ostaviti na volju gradjana da izaberu...Takodje sami sebi uplacivati penziono pa onda lepo znas toliko i toliko uplacujem toliko ce mi biti penzija i to je to...Narod bi imao vise novca,svog zaradjenog na raspolaganju pa.na volju oces uplatiti ili ne..Glasam za ovo jer je to ono sto nama treba.Pa takodje i javno i transparentno sve prikazati...npr pravi se zgrada tu i tu,plac kosta toliko,stanova ce biti toliko,cena kvadrata je toliko...potrebno je toliko radnika i svaki radnik moze dobiti toliko po satu rada...ljudi ce biti zadovoljniji i srecniji i vise ce novca biti u opticaju...ova drzava mora da stane na noge,moraju se neke stvari u red dovesti...
  • Brus Vilis

    19.08.2018 17:11
    Ovo je veoma stresna tema. Evo, Bajatović drhti ko prut kad pomisli na penziju.
  • Posmatrač

    19.08.2018 17:04
    A ko kaže da bruto pripada zaposlenom?
    Ne plaća zaposleni doprinose, već poslodavac. Ako se doprinosi smanje, poslodavac će da kupi još dva džipa i jednu jahtu, za razliku u profitu.
  • Pionir

    19.08.2018 17:03
    @ Penzioner
    Sjajna ti je ta ideja.
    36 godina sam uplaćivao, jednom platom hranim porodicu sa đacima,
    s ti kažeš da još treba da odvojim za privatan fond i uplaćujem.

    Kako preživeti od 60 do 65 godine?
    Postaneš težak kriminalac.

    Ionako je to budućnost svih Titovih pionira koji su verovali u društvo.
    A ono na kraju ispalo - srpsko.
  • Dejan

    19.08.2018 16:57
    porez
    Niposto ne treba srbima davati novac u ruke jer ne znaju sa njim, ovaj sistem bruto plata fino radi u Holandiji !!
  • GP

    19.08.2018 16:34
    BEDY Group
    U te "neo- šta god" grupe spadaju oni domovi zdravlja i bolnice koje se u reklamama hvale da su za godinu dana pregledali onoliko ljudi koliko naš DZ u Novom Sadu pregleda za 1 dan. Reklame su bizarnog sadržaja poput one koja kaže "već od 200€" ili "samo za 15000 dinara". Pa tome se i moje dete iz nižih razreda osnovne smejalo. A naš narod je naivan na reklame i sklon da kritikuje sve "državno". Niti je sve privatno sjajno, niti je sve državno loše. Loši su oni koji manipulišu slabijim, zastrašenim, siromašnim i neukim ljudima.
  • Nemaproblema

    19.08.2018 16:26
    Nastaviti samo po starom sistemu. Iz Vojvodine vaditi sve sto je moguce i nemoguce, dobro nema vize zemljista i firmi ali ima organa i krvi.
  • Šta bi bilo?

    19.08.2018 16:06
    Bilo bi jasno koliko je ko plaćen.
  • Здена

    19.08.2018 16:01
    Ја би оставио све исто само би из обавезног износа избацио здравствено осигурање. За све што обичном човеку треба код државног лекара се чека недељама, месецима. Онда остаје избор да се плати приватни лекар или да молимо бога да не умремо док дочекамо државног. А када одемо код приватног, он изгледа потпуно исто као државни, само је одмах доступан и скупо наплаћује оно што државни неће.
  • Raky bracala

    19.08.2018 16:00
    Pa radnici su vise trebali da razmisljaju o sopstvenom privatnom sektoru nego da traze iz budjeta da ih drzava placa. Onda imas para i ne vozis krseve stare 20 godina nego novi BMW i ne zavisis od drzavnog budjeta.
  • Istina

    19.08.2018 15:59
    @ Penzioner
    Naš penzioni sistem urušili su sami penzioneri: lažni invalidski, partizanske "boračke" penzije, povezivanje staža zaposlenih u propalim državnim firmama, beneficirani staž policije i vojnih lica iz cele bivše SFRJ kojima je za prosek penzije priznat samo prosek poslednje godine službe,a otišli u penziju sa 55 godina ,mlade udovice koje su penzije dobijale sa 35 godina i ima ih još....
    Postoje penzioneri koji imaju više penzijskog nego radnog staža....
    Ne može da se manje godina uplaćuje,a više godina prima penzija i da se Fond PIO ne uruši....
    Sve će to naša deca i unuci vraćati.....čekaće sopstvene penzije do 80 godine...a dotle samo uplaćivati ...
  • Crni gruja

    19.08.2018 15:51
    Škola
    Šta bi bilo kada bi svi imalo platu 80000 dinara neto kao u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu, a da ne moramo na posao?
  • Ma da

    19.08.2018 15:49
    @ Maja
    Isplata bruto na ruke najviše iznervira zaposlene kod države. Bilo bi odmah vidljivo koliko su stvarno plaćeni.
    Porezi i doprinosi na plate su 67% na isplaćeni neto i za njih država kao poslodavac uredno servisira sve, od para koje u budžet prethodno uplati privatni sektor.
    Ti isti državni uposlenici takodje su redovno na moru, pokupovali stanove i sve što opisuješ, voze službene automobile, telefoniraju preko službenih telefona, pogledaj društvene mreže...
    I svi dodatno rade "privatno" posle podne,a poreze i doprinose ne plaćaju na taj deo zarade.
    ( prosvetari daju privatne časove, policajci privatno obezbedjuju, lekari privatno leče itd...)
    Pre svega zašto svi ne plaćamo doprinose za zdravstvo u jednakom iznosu, kad imamo svi jednaka prava?
    Nego 10,5% od neto plate? Što za uposlenog kod države, opet država plati, kao i za formalno prijavljenog na biro koji takodje dobije gratis knjižicu.
    Ajde prvo da otpustimo višak zaposlenih kod države, da smanjimo poreze i doprinose .Svi da prijave sve svoje prihode i plate poreze i doprinose, pa da pričamo.A ne odjednom lice sa malim primanjima kupi stan ili auto i niko ga ne pita odakle,alo?
    Sve dok je isplativije raditi kod države,biće nam ovako.
  • /

    19.08.2018 15:40
    /
    napomenucu da ovaj koji trenira mr g ija i ostale botove sta i na koji nacin da se obracaju svojim radnicima nije uplacivao doprinose
  • Dejan

    19.08.2018 15:10
    Penzija i privatnici
    Razmislite i pogledajte oko sebe da li znate privatnog poslodavca kod koga radi neko sa 64 godine, otpuštaju ljude i sa 60 godina i zapošljavaju mlađe, teško je dočekati odlazak u penziju nama koji ne radimo u državnim i javnim preduzećima, kako preživeti od 60 do 65 te godine, to je najveći problem danas u Srbiji
  • Pera

    19.08.2018 15:02
    Sto efikasnija bude bila drzava u kontroli uplate poreza veci ce biti pritisak da se isplacuju bruto plate. Jer ce poslodavci smanjiti plate, povecati svoju zaradu a radnike ostaviti bez osiguranja.

    Resenje je u boljoj (sveobuhvatnijoj) naplati poreza od svih i smanjenje poreskih stopa, da se ne desi da neko u sivoj zoni uopste ne placa porez dok neko ko sve radi legalno placa visoke poreze.

  • maka

    19.08.2018 14:59
    @ birokrata
    Na Sjeveru kazes - pa dragi moj vrati se "Zjapadno" pa smisli jos po nesto ZA SJEBE i SVOJE
  • Penzioner

    19.08.2018 14:46
    Naš penzioni sistem je dobrano urušen. Prvo i najvažnije penzioni fond je Sloba i njegovi prebacio na privatne račune, odnosno pokrao i izneo na sigurno.
    Danas zaposlenima ne isplačuju ni plate a o doprinosima za penzije da se ne govori.
    Ove penzije koje se isplaćuju opterećuju budžet, niske su a i Vučić je oteo koliko mu je trebalo za finansijsku konsoliidaciju.
    Reforna penzionog sistema je neophodna ali za to ova vlast nije zainteresovana.
    U svakom slučaju treba napraviti mix, ono što je obaveza i ide uz isplatu zarade, socijala i deo koji zaposleni uplaćuju sami u različitim iznosima koje sami biraju a koji dovode do većih penzija.
  • Antibirokrata

    19.08.2018 13:53
    Ne treba isplacivati plate na Sjeveru srbije, dnevno po sendvic i jogurt. I to je previse, dokazano.
  • Maja

    19.08.2018 13:51
    Iznervirana..
    Cuj stvarali bi se socijalni slucajevi...a kao da vec nismo! Zasto drzava ne nadje neko resenje kako naterati poslodavca da radnika prijavi na puni iznos? Tako bi bilo vise novca u drzavnoj kasi, ne bi bilo utaje poreza, a i radnici nam ne bi u buducnosti, kad odu u penziji, bili socijalni slucajevi. Poslodavci nam se peru tako sto kazu da veliki su nameti, ne mogu, ne isplati se, a radniku se isplati...ma nemoj...a ne odricu se svojih zadovoljstava, dva put letovanje, zimovanje, nekretnina tamo, nekretnina onamo...
    Pa izvinite, molim vas, napravi zdravu konkurenciju, nek bude gazda onaj koji moze sve da plati, ko ne moze neka radi sam!
  • berolina

    19.08.2018 13:41
    KOJA TEMA !?!
    zar ste toliko ispropadali k'o uspesna, NAPREDNA "drzava"??? sta je sledece; mozes da radis kod mene, al' prvo se registruj kao samostalna firma (ich AG)...pa uplacuj sebi sta hoces, samo nemoj posle da trazis "socijalu"... povracanje feudalizma na NAPREDAN nacin - koja pederska politika. fui
  • ***

    19.08.2018 13:26
    Audi
    Bilo odmah kredit, prvi auto plac i Audi/ VW TDI pa da vidi komsija kako se zivi.
  • /

    19.08.2018 13:25
    /
    tada plata ne bi bila dovoljna ni za najnizu osnovicu. zato se i poteze ovo

    sa duge strane, ovo je primenljivo samo za one koji su danas tinejdzeri.
    za starije generacije je prekasno.

    uostalom, trazite da vam izracunaju u nekoj osiguravajucoj kuci koliko cete dobiti ako pocinjete u 40-oj godini.
    iznos koji cete dobiti u 65-oj godini ce biti nesto malo vise od 2.000e

    sa trece strane dupla osiguranja dolaskom snsa na vlast su ukinuta 2011-e i to je prvo sta su uradili.
    sto znaci vise niste mogli biti zaposleni i uplacivati dopunsko osiguranje
  • Mrdjans

    19.08.2018 13:12
    Bilo bi
    Da bi nam isplacivali sadasnje neto plate pod izgovorom da su bruto, vise od 50% poslodavaca bi tako postupilo.
  • DonJuan

    19.08.2018 12:47
    Nista, primali bi 200€ bruto plate.
  • RVosha

    19.08.2018 12:47
    Stoka ne bi uplaćivala sebi zdravstveno i penziono, pa bi crkavali od boleščina, a krezubi starci ne bi izbijali iz kontejnera. Smatram koliko god nekom lepo zvučali kod nas ne bi zaživelo.
  • Talac

    19.08.2018 12:46
    Ideja nije losa ali je neprimenljiva za srpski mentalitet (od danas do sutra i lako cemo). To je primer kako zbog retardirane vecine ispastaju retki pojedinci (kojima doduse i dalje ostaje mogucnost za samostalno obezbedjenje novca za starost ali u manjem obimu jer mu veci deo drzava vec otima). Medjutim, najveci rizik lezi upravo u tome da li ce poslodavci zaista isplacivati "pun" bruto iznos, kao sto je i navedeno u tekstu. Takodje - jeste problem kako nadoknaditi sredstva onima koji su dugi niz godina vec uplacivali sredstva u PIO. Ovde moram da podsetim da je u vreme SFRJ deo PIO fondova (slovenacki, hrvatski i vojvodjanski) bez problema isplacivao penzije upravo iz prihoda od oplodjavanja kapitala (nisu postojale berze ali je postojalo orocavanje sredstava) i da nije bilo potrebe za posezanjem u budzet da bi se isplatile penzije. Sve u svemu - ovo smo sve dobili u paketu sa jogurtom.
  • radnik

    19.08.2018 12:40
    Imali bi sta da jedemo do 20-og u mesecu. Sa neto platom imam za hranu porodice samo do 10-og.
  • Bilo bi

    19.08.2018 12:30
    Država bi povećala namete gde god može.
    PDV bi bio 27%.
    Pasoš 8000.
    Stanarina 18.000.
    Hleb 120 din.
    Čaša jogurta 60 din.
    GSP karta 100 din.

    I bruto bi ti bilo malo.
    Ne daju oni glavu da digneš...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna