Autor: Danas

Info
06.09.2018.
13:55 > 14:08
Zakonski rok za povraćaj PDV u Srbiji je 45 dana, međutim, taj rok Poreska uprava retko kada ispoštuje te na ovaj novac preduzeća najčešće čekaju i po dva meseca, u ekstremnim slučajevima i više od tri meseca.
  • Insajder

    07.09.2018 11:17
    Spinovanje...
    @nefunkcionalni
    - Nisu u pitanju "kadrovi" SNS-a i SPS-a - ne spinuj citaoce !! U Poreskoj su i dalje glavni oni koji su je posle 5. oktobra i napravili ovako traljavu i sporu - rec je uglavnom o ljudima nekadasnjeg guvernera a kasnije dugogodisnjeg ministra finansija M D.
  • poreznik

    07.09.2018 11:06
    Pogled iznutra
    - Neka novi ministar finansija malo bolje pogleda "kadrovsku bazu" u Poreskoj upravi.
    - Prepuna je kojekakvih "strucnjaka" i "experata" nasledjenih od bivseg DOS-a odn. od stranaka
    koje su drzale ne samo Ministarstvo finansija i Poresku upravo nego i gomilu drugih uprava
    unutar njega.
  • mjao

    07.09.2018 08:03
    Saradjujem cesto sa poreskom, kad bi se sabralo koliko sam cekao da oni urade njihov posao, po razlicitim predmetima cekao sam ih preko 100 godina... A novosadska gradska poreska je jos gora....
  • Nebojša

    07.09.2018 00:51
    Primašio
    Prvo i osnovno imamo i strucnjake i znanje da sve to uradimo s nasom pameti i nasim firmama ali nrma pameti ni u jednoj vlasti da se to sve sprovede i potpuno transformise u roku od godinu dana. Zakone predlazu dilee koje nikada nista radile nisu a usvajaju se bez razmisljanja po partijskoj direktivi. Poreska uprava ima 7000 zaposlenih a 700 inspektora i to je apsurd atrebalo bi da bude barem pola pola.
    Zakoni se nametno pisu fa budu dvosmisleni i selektivni po potrebi.
    Mogao bih garantovati glavom i svojom imovinom da bih uredio stanje ali onda nastaje problem jer bi poreska uprava ukrstala podatke o prihodima i imovini koja se poseduje i trosenju novca. A TO NE MOŽE I NE SME DA SE RADI JER VLAST ZABRANJUJE
  • Perica

    06.09.2018 22:44
    Gosp. Rajic ocigledno nije upucen. Poreska uprava u Nemackoj ima mnogo duze rokove za vracanja poreza od nasa. Kod njih se podnosi zahtev a porez se vraca ako poreznici u Nemackoj smatraju da je to opravdano. Rokovi idu od kracih oko mesec dana pa sve do godinu dana.
  • /

    06.09.2018 20:49
    /
    pridruzivanje ce poceti tek kada svaki gradjanin bude dobijao povrat pdva
    i zbog toga bude skupljao racune a ne zbog ove ruske foliraze
  • Pera+

    06.09.2018 19:02
    Poreska jos odlicno radi kada se pogleda sa kakvim privrednicima saradjuje. Lazne fakture, lazni povracaji PDV-a, ne prikazivanje prometa, sistemsko falsifikovanje dokumentacije, bele i crne knjige...
    Moglo bi bolje ali vecinu dodatnog posla izazivaju nesavesni i prevaranti.
  • Dejan

    06.09.2018 18:56
    pdv
    Cek malo, kako ono ide izvoz na kosowe, izvozni papiri podizu pdv u bgd a isti taj kamion se gudurama vrati u srbistan ! Imal sta lepse, i pare i jare !
  • Pera

    06.09.2018 18:53
    Tacno je. Kada se trazi povracaj PDV-a, prvo dodje kontrola da proveri knjige jer veoma cesto se trazi povracaj na osnovu laznih faktura. Kakvi privrednici takvo i postupanje poreznika.
  • Pićuka

    06.09.2018 17:13
    Sve je tačno što ljudi pišu. Iz sopstvenog iskustva znam da ako tražiš pare nazad onda ti dođe i Kurta i Murta da vide koji si ti to ološ. Ovo je jedina država koja štiti krupni kapital a svoje građane maltretira bez osnova. Sve sam zatvorio i radim na crno. Ako nema uzajamne podrške onda je sve besmisleno.
  • nefunkcionalni

    06.09.2018 15:53
    Poreska uprava kao i ostale uprave su nesposobne jer tamo rade garažirani SNS i SPS kadrovi bez znanja za poslove koje ttreba da obave. Kako nema sankcija uglavnom i neće da rade.
    Primera je bezbroj na svakom šalteru.
    Revnosna je inspekcija jer su korumpirani i nije im teško da " rade" za svoj džep.
  • Joca

    06.09.2018 15:06
    Ne dam ti pare!
    Bas tako. Ako ti se slucajno sedi da trazis taj povracaj, dobijes sve moguce inspekcije na vrata, koje ce ti sigurno, kao uciteljica detetu u skoli, naci da nesto nemas ili imas viska i eto ti neke kazne. Ali sto je najgore, tako je odkad je sistema PDV-a. Kriminalizacija ili skrivanje nesposobnosti poreske sluzbe? Jesu li pare od PDV-a vec namenjene za pranje i odlivanje kojekome pa nije red da ih ispale? Zasto lepo ne vrate na stari sistem ako im je ovaj previse tezak i komplikovan?

    .
  • jasmina

    06.09.2018 14:52
    Još da dodamo
    Sve je to tačno, ali na žalost ima još:
    Zahteve za povrat ili preknjižavanje poreza ne urade za nekoliko godina, ili NIKAD ne urade, iako im je rok 60 dana!!! To su uglavnom njihove "brljotine" tj. do 2014.godine do kada su oni unosili poreske prijave i zaduženja!
    Nadobudnost, bezobrazluk i nepoštovanje poreskih obveznika.
    Neusklađenost rada po pojedinim organizacionim jedinicama. Po istom pitanju ono što traže u jednoj OJ, u drugoj se "krste" i pitaju čemu to?
    Neusklađenost softvera i protokola, na jednom istom računu i pretplata i "dugovanje", a obrazloženje je "programska greška" Naravno na teret obveznika...
    Kada bi se sve pisalo, trebalo bi dva toma...
  • Boba NS

    06.09.2018 14:17
    povrat poreza
    Ne znam da li su ne sposobni, ali cim neko trazi povrat vece kolicine PDV-a eto redm sve inspekcije pa se to onda oduzi i tako, kasne sa povatom i uvek nesto nadju, pa lepo malo kazne i tako je budzet u suficitu. Ako nije dovoljno, dignemo cenu goriva, cigara i alkohola, ukinemo subvencije poljoprivredi i eto uspesnje drzave

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna