Autor: Tanjug

Info
11.09.2018.
17:49 > 17:58
Učenici koji u školu donesu alkohol, drogu, tuku drugu decu, uništavaju školsku imovinu ili dopišu ocenu u dnevnik, uporedo sa izricanjem vaspitne mere moraće i na društveno-koristan rad.
  • Tata Ikun

    12.09.2018 13:37
    Molim?
    Za nasilje, narkomaniju i alkoholizam u školi - šut u zadnjicu i paljba iz škole, pa neka te ulica i policija vaspitavaju ako ne znaju roditelji. Za uništavanje pribora druge dece i školskog inventara kečina iz vladanja i tata da kupi sve što si rasturio, novo novcato.
    Jel vi živite u zemlji snova, ili šta? Nasilnik da nosi torbu onome koga je tukao i da radi sa njim domaći?! Da li ove zakone smišljaju potpuni idioti?
    Napisao bih šta se u moje vreme dobijalo za to... Prvo u školi, a kad dođeš kući onda tri puta toliko... Samo će mi komentar biti svrstan u govor mržnje ili u podstrekavanje "zlostavljanja"...
    Otišao svet u tri lepe, maminim i tatinim sinovima niko ne sme ništa po osnovnim školama, a kamoli u srednjim. Da li biste vi držali časove u razredu gde ima, sasvim dovoljno, dva-tri nevaspitana klinca? Ja znam da ne bi. Jel ostala deca treba da trpe to iživljavanje?
  • Jedna žena

    12.09.2018 12:26
    Nema izgovora
    Čitam komentare i ne mogu da verujem.Ne branim ni nastavnike ni roditelje, niti krivim državu a znamo kakva je.Ne očekujte da vam neko drugi vaspitava decu.Ili ja živim u nekoj drugoj dimenziji pa nisam imala problema dok su deca išla u osnovnu školi, sad u gimnaziji.Imam lepa sećanja na saradnju sa svima.Od škole nisam očekivala ništa "samo" dobro obrazovanje dece a moje je da ih pratim na tom putu.I zadovoljna sam, ne, ponosim se njihovim uspesima, jer su sad mladi i odgovorni ljudi. I znam da će moći da se rvu sa životom kad nas ne bude bilo. Hvala oš Vasa Stajić i gim.Laza Kostić
  • konačno

    12.09.2018 12:01
    Podržavam!
  • Kaya

    12.09.2018 08:52
    Kad se ovo desilo?
    Čitam komentare i potpuno sam zaprepašćena neprijateljstvom usmerenim na nastavnike. Pa nije ni čudo da deca to donose od kuće i u školu. Kako vi očekujete da dete nešto nauči od nekog koga unapred smatra zlom osobom koja samo gleda kako da mu napakosti. Shvatae li kakvu štetu pravite svojoj deci? I sebi u budućnosti. radim u srednjoj školi u koju dolaze sve nepismenije i nevaspitanije generacije, deca koja ne znaju ništa niti ih bilo šta interesuje, čast izuzecima. Deca kojoj ne smete dati jedinicu niti ga kazniti za neko loše ponašanje. Deca koju podržava i državaju i roditelji da ostanu to što jesu. Strašna je budućnost Srbije.
  • Aleksandra

    12.09.2018 08:35
    Ideja je odlična!
    Generalno primenljiva ideja i kod kuće...čim deca nešto pogreše...krpu u ruke i ribaj! Ili farbaj...šta god treba da se uradi. Problem su roditelji i njihovo shvatanje sopstvenog deteta...i s druge strane nastavnici...koji svaki septembar štrajkuju...a svi u interesu dece !? Svima nam treba društveno koristan rad!
  • Skeptik

    12.09.2018 08:02
    Cvećke od nastavnika
    Dobro je što u Srbiji nema zloupotrebe, što su svi nastavnici pošteni i nikada nemaju nekog učenika na zubu, što se ne izderavaju na učenike i što ovaj zakon nikada neće biti zloupotrebljen.
    Jer bi to ona bio svojevrsan mobing i kršenje prava i roditelja i učenika,
    a podložno tužbama, zar ne?
    A vr[njaci umeju i da nameste situacije.
    Koliko vidim, socijalni radnici ;esto nisu u stanju u školskom izveštaju da razlikuju napadača od žrtve, ili da se bar potrdue da ga pročitaju.
    Nikad normalnog društva od nas.
    Društvo čine vaspitanje i ljudi, a ne zakoni.
    A kućno vaspitanje je nula. Naravno, kućno vaspitanje važi i za nastavnike.
  • Ex chapman

    12.09.2018 07:51
    @Vaspitacica
    Drago mi je da ima vaspitačica koje čitaju Alana Forda. Još ima nade za decu Srbije! Ne dajte se
  • Vaspitacica

    12.09.2018 00:51
    Naravno da se nasilje ponavlja i ponavlja kada vaspitacice u vrticima, umesto da se bave decom, moraju da se bave glupostima. Najnovija je da se prave zacudi, sta god to bilo!!! Umesto da uce decu da resavaju konflikte recima, da se posvadjaj i pomire, da nalaze kompromise, da zajedno pronadju resenje.... Vaspitaci se bave pisanjem i piskaranjem izvestaja i planova iznova i iznova, te na papiru, te elektronski, prave timove za istrazivanje ruda i gubljenje vremena, sastance i palamude umesto da se bave decom.
    Vi sto pisete zakone udjite prvo u ucionice i provedite sa decom jedan dan. Podjite od vrtica. Vrtici su temelj! Kada je temelj dobar lako je graditi!
  • Solmir

    12.09.2018 00:48
    A ko ce to da primenjuje...
    Znaci ja kao nastavnik, trebam da ostajem duze sa tim nekim neotesanim deristem i da ne idem kod moje dece da bi ga nadzirao da li on primenjuje svoj rad od 15 do 45 min. (jer ce njegov roditelj naravno da laze za njega da on to radi, kao sto lazno pravdaju casove i u oci gledaju), ma cao ni 15 sekundi.
    Za sta? Za 45000? Da me on vredja sto nece da uci i hoce da bude neotesani navijac.
  • \/

    11.09.2018 22:11
    Sve je to lepo, ali neće moći, pošto farbanje ograde spada u održavanje, škola je u obavezi da raspiše javnu nabavku za izvođača radova, pošto je učenik zanimanje i pritom nekvalifikovano za obavljanje poslova, a i pritom maloletan (treba saglasnost roditelja da bi radio poslove) to jednostavno neće ići.
  • Roditelj

    11.09.2018 22:01
    Ne okreci se, sine!
    Elitna skola + elitni direktor + elitno vrsnjacko nasilje = OS Djordje Natosevic
    Resavanje problema=guranje pod tepih, bas profesionalno i pedagoski!
    Neka se proveri koliko je djaka napustilo ovu skolu i pobeglo u drugu u poslednjih 10 godina.
    Bravo za direktora! Svaki mandat je njegov!
  • Aca F

    11.09.2018 20:43
    insajder
    Ovaj zakon ne zvuči loše, ali ni dosadašnji zakoni nisu bili loši, i po njima se moglo sancionisati neprilično ponašanje. Problem je mnogo dublji i na ćalost užasno rasprostranjen.
    Mnogi nastavnici prihvataju nasilje kao normalnu pojavu na koju ni ne treba reagovati, o sitnim prekršajima da ne govorim. A kada se desi nešto ozbiljnije, prva reakcija, gotovo instinktivna, je obavezno zataškavanje. "Samo da se ne pročuje, samo da nas ne tuže" - ovo su komentari prvenstveno direktora a onda i nastavnika. Ko se ovom usprotivi biva okarakterisan kao nekolegijalan ili neko ko je uzeo pare od oštećene strane, ili jednostavno da je "oduvek mrzeo direktora".
    Stanje korumpirane svesti u prosveti je pravilo a ne izuzetak. Korupcija u ovom slučaju ne znači mito, nego duhovnu izopačenost. Vršnjačko nasilje je gotovo svakodnevno a ovi zakoni, koji istina dobro zvuče, neće imati bitniji uticaj na stvarnost, jer su, kao i mnogi pre, samo šminka a ne pretstavljaju realno hvatanje u koštac sa stvarnim problemima niti današnje društvo želi da ostvari neku promenu.
    Koja se stranka bavila ozbiljnije prosvetom u predizbornoj kampanji? Nijedna. Prosvetni sindikati kao osnovni zahtev imaju povećanje plata. Naravano da se sa tim zahtevom slažem ali plata nije jedini a možda ne ni najbitni problem u prosveti.
    Srpsko društvo se upravo na izborima opredljuje, i opredelilo se, za neke sasvim druge vrednosti a ne za vrednosti koje bi proizišle iz neke prosvetiteljske tradicije - ako je nje ikada i bilo.
  • Rale

    11.09.2018 20:05
    Lele
    Ograde će da blistaju!
  • Mama

    11.09.2018 19:42
    Nadam se
    Nadam se da ce ovo zaziveti, jer se mora stati na put vrsnjackom nasilju. Ja sam svoje dete preselila, ali i nakon 5 godina ima traume. Kolika je predlozena kazna za seksualno zlostavljanje u skoli, a kolika za davljenje? Direktori zataskavaju... Direktore Narancicu, spavas li mirno? Jer moje dete ne spava!
  • Pera

    11.09.2018 19:34
    Nasilnik pretuce strebera a onda streber mora da mu radi domaci :)
  • Natasa

    11.09.2018 19:16
    krecenje
    Odavno smo mi ovako nešto radili, sećam se kad smo nas 5-6 krečili učionicu da bi nam opravdali par neopravdanih izostanaka. Nit nam je bilo loše, čak smo se i zabavili, a i ponešto naučili :))))
  • Gik

    11.09.2018 19:05
    Neverovatno....jel to u srbiji?? Apsolutno podrzavam!
  • Wolf 359

    11.09.2018 19:02
    Odlicne su kazne. Taman da ih stimulisu,da budu jos gori...
  • Tanja

    11.09.2018 19:00
    Ovo će ih baš dovesti u red... Gospodo draga država Srbija ne funkcioniše, riba smrdi od glave...
  • Limanac

    11.09.2018 18:44
    Nadam se da će se ovo stvarno primenjivati.
  • pera detlić

    11.09.2018 18:33
    Pametno.
  • Gojko

    11.09.2018 18:11
    Neka prepišu ovaj zakon i oni koji se brinu o odraslima( ali neka ga i primenjuju)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna