Autor: Novosti, 021

Info
25.09.2018.
09:44 > 13:19
Povodom 70 godina od smrti naučnice Mileve Marić Ajnštajn pokrenute su inicijative da Narodna banka Srbije izda novčanicu sa njenim likom i da Univerzitet u Cirihu, na kojem je studirala, postavi njenu bistu.
  • sramota

    25.09.2018 20:40
    Koliko vrednujemo naše naučnike poput "Milene Matić", kao što ju je nazvao neko od komentatora upućenih u lik i delo, i treba nam muž Goce Tržan na novčanici jer za bolje nismo. Važno da imamo ulice nazvane po ljudima koji sa Novim Sadom i Srbijom veze nemaju (stari Lala Maksim Gorki i ostali ruski pisci), a neko ko je rođen u Titelu a "samo" živeo ovde ne zaslužuje ništa.
    Ko ima mozga, otići će Teslinim i Pupinovim stopama negde gde će se njihov rad ceniti, pa ćemo posthumno da ih veličamo samo ako procenimo da zaslužuju.
  • Kać

    25.09.2018 18:36
    Bista Mileve Maric prvo je postavljena u Kacu, u centru sela, ispred zgrade osnovne skole, a izradio ju je nas cuveni vajar, pok. Jovan Soldatovic. Inace, Milevina porodica je poreklom iz Kaca, u cijem su ataru imali salas njeni baba i deda po ocu.
  • pera

    25.09.2018 15:55
    ..
    Kakvi ste vi Srbi? Mileva Maric je smislila teoriju verovatnoce, a Ajnstajn joj je ukrao. To je valjda jasno.
  • Verko

    25.09.2018 14:43
    Rijaliti Srbija sa AP
    Bolje stavite muža Goce Tržan na novčanicu, ko god to sad bio. Mislim, kad smo već spali na izbor supružnika...
  • boki

    25.09.2018 14:40
    Na novcanici od 10.000 din ce biti dobitnik nobelove nagrade za mir 2019,sa albanistima...Tako da mileva priceka dok predjemo na euro......
  • Vojvodjanin

    25.09.2018 14:02
    Bolje stavite Musu Kesedziju, on vam je nekako blizi.
  • ex chapman

    25.09.2018 13:06
    @Pantaamon
    Mileva je rođena u Titelu, tako da nije jasno kakve veze ima novosadski gradonačelnik sa postavljanjem njene biste u njenom rodnom gradu (Titel nekad bio varoš, a nažalost odavno već selo)! a u NS (koji nije njen rodni grad) već postoji Milevina bista - ispred PMFa. bar je postojala... nisam davno prolazio tuda
  • cobani

    25.09.2018 12:44
    se
    uzdizu u novbelovce
  • ex chapman

    25.09.2018 11:46
    Romeo i Julija
    u toj kući sa slike Albert nikad nije bio, a nema indicija da je uopšte bio u NS, osim možda ako je presedao na putu za Titel - gde jeste bio. I to mu je jedino što je bio u Srbiji (tada još Austro-Ugarskoj) i to kratko u gostima kod tazbine. priča Milevina sa Albertom je zapravo vrlo tužna i može da služi kao ilustracija da on nije bio dobroćudni ekscentrični genije kakvim ga predstavljaju. ekscentričan da, genije da - ali dobroćudan?!?! prema njoj je bio vrlo loš, pa i prema rođenom detetu, prvorođenčetu, za koje se ne zna da li je umrlo ili su morali da ga daju nekoj rodbini u Orlovat, jer GOSPODIN Ajnštajn nije hteo da ga opterećuje. vanbračno dete u ono vreme! Mileva je zbog te veze i neuzvraćene ljubavi prema Abertu upropastila studije. posle ju je napustio sa sve decom koju su dobili u braku. možda je ona bila teška žena. njeni u porodici imaju istoriju mentalnih bolesti. ali tako se poneti prema rođenoj deci je sramno. a Mileva mu je valjala dok je bio niko i ništa, dok je kuburio od danas do sutra i dok su živeli od pomoći Milevinog oca Miloša. nemojte od Mileve i Alberta praviti Romea i Juliju. ona je njega volela, on nju nikad! a i priče o njenom doprinosu Alberotovm radu su neosnovane - nikad joj nije dozvoljavao da se meša u njegov posao ili društveni i javni život. ona je trebala da bude mala skromna ženica koja udovoljava svom mužu geniju. njena zasluga je što ga je podržavala (i izdržavala u početku)
  • Pantaamon

    25.09.2018 11:27
    Bista u Novom Sadu
    Da li novosadski gradonačelnik planira da postavi kip Mileve Marić Ajnšajn u njenom rodnom gradu? Postaviti u Cirihu gde je studirala, a njen grad nema. Strašno! Jedva je dobila ulicu u svom gradu. Da ne govorim o muzeju.
  • Превише

    25.09.2018 10:40
    Част покојницима..Ретко ко је имао тако тежак брак као што је Милева имала са Ајнштајном. Нажалост,никада се неће доказати њено учешће у његовом раду и све остаје на бази спекулација. Имамо довољно и научника и научница који својим провереним радом заслужују место на некој од новчаница.
  • Zivan

    25.09.2018 10:35
    Preterano je učinak Milene Matić vrednovati toliko visoko, stiče se utisak da ima i onih koji bi da umanje veličinu Alberta Ajnštajna glorifikovanjem njegove supruge i, u manjoj meri, saradnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna