Info
01.03.2011.
20:58
Dinar će sutra pretrpeti oštriji pad vrednosti, od 72 pare i zvanični srednji kurs će biti 104,07 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.
  • LaraK

    02.03.2011 10:48
    @Veronika
    Kurs se već nekoliko godina unazad obračunava zavisno od ponude i potražnje na međubankarskom deviznom tržištu. Pravilo funkcionisanja deviznog tržišta možete pronaći na sajtu NBS. Svaka banka je u obavezi da dnevno dostavi izveštaje o trgovanju do 12h (presek kada se formira indikativni kurs, objavljen već oko 14h na sajtu NBS) i do 17h, posle čega se formira zvaničan srednji kurs za naredni dan.
    Mešetarske banke imaju glavnu ulogu u formiranju kursa. Da li imaju viška dinara ili ne.
    Izmenom zakona o deviznoj obaveznoj rezervi, banke su dužne da za deviznu štednju određeni procenat izdvajaju u dinarima, kako taj novac ne bi izgubio na vrednosti, banke su oborile kurs. ;)
  • Veronika

    01.03.2011 22:37
    S obzirom da sam radila na jednoj od evropskih berzi gde se kursevi valuta, kao i drugih vrednosti pregovaraju i odreduju zavisno od ponude i potraznje, za mene je enigma kako guverner narodne banke unapred (u 17-18h prethodnog dana) zna kurs dinara tj evra? Poseduje li on kristalnu kuglu ili...? Bila bih zahvalna svakome ko bi mi mogao objasniti nacin funkcionisanja domaceg sistema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna