Info
13.04.2011.
05:25
Poreska uprava je počela kontrolu legalnosti softvera 1. marta, a inspektori, za sada, daju mogućnost poreskim obveznicima kod kojih zateknu određene nepravilnosti rok od dve nedelje za legalizaciju, izjavila je načelnica odeljenja za kontrolu legalnosti softvera Slavica Maksimović.
  • antipirat

    13.04.2011 10:59
    Suzbijanje piratskog softvera
    Poreska uprava (PU) na osnovu zakonskih ovlašćenja vrši kontrolu legalnosti softvera.
    Pitanje je na osnovu kakvog projekta je PU krenula u kontrolu: koji su ciljevi projekta, ko i zašto vrši obuku inspektora, po kom programu?
    Činjenica je da su inspektori obučeni za jedan segment softvera (M$, AutoDesk, Adobe, i druge pre svega američke kompanije). Da ne grešim dušu, od američkih većih IT kompanija nisu obuhvaćeni Oracle, verovatno još koja. Kontrolom nisu obuhvaćeni ni srpski softveri, pre svega ERP i svega evropski proizvođači softvera.
    Ova aktivnost je pokrenuta jer nas pritiska EZ, a PU bi imala manje posla kada bi postojala klima i ne samo deklarativna podrška korišćenju legalnog softvera.
    Oko ovog problema se potvrđuje "pravilo" da oni koji rade po zakonu (kupili su legalan softver) su maltene kažnjeni u odnosu na one koji ne smetano koriste piratski softver.
  • pirat ovdasnji

    13.04.2011 06:52
    Sasvim sam siguran da se radi o nezakonitoj i protivustavnoj raboti poreske inspekcije koja se stavila u zastitu interesa softverskih kompanija, umesto da stiti opstedrustveni interes trazeci proizvodjace i distributere nelegalnog softvera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna