Autor: Milan Ceković

Info
16.10.2013.
06:21 > 21:00
Jedna od večitih tema našeg društva je devastiran sistem našeg obrazovanja.
  • volonteri

    20.10.2013 08:57
    Cekanje
    Kazu da sve sto zelis(hoces)treba zapoceti ponedeljkom,pa tako i mi volonteri zeljno iscekujemo taj ponedeljak nekome mijo a nekome bogami i ne....I dalje se nadamo vasoj britkosti i fenomenalnosti...
  • 19.10.2013 23:29
    Autor
    Odgovor NS-VRHU:

    Vaša konstatacija je svakako značajna i bilo bi mi drago ukoliko biste pročitali moj sledeći tekst, koji će biti, zapravo, odgovor na Vaš komentar. Svako dobro.
  • NS

    19.10.2013 18:08
    VRH
    Ekstra dobro objašnjeno, svaka čast, ja kao bivši student veterine sam UVEK govorio da je PRAKSA 80% svog znanja!

    Ali moram da podvučem jedan paradoks, ovim tekstom se faktički "oprašta" našem predsedniku njegova "diploma" jer, faktički, ta diploma mu je služila kao "ulaznica" a njegova praksa koju ima u bavljenju politikom je ono bitno :) Ipak je stečno praktično znanje bitno :)
  • glas razuma

    18.10.2013 23:03
    glas
    Britko...
  • volonteri

    18.10.2013 19:41
    15000 milja pod morem
    Da,da odlican tekst...ha ha ha
    svi smo mi misionari ali bez vizionara!!!!
    Zaista odlican tekst,ali ruku na srce bio si nezan....
  • Mario

    16.10.2013 17:39
    Grant Allen
    Never Let Schooling Interfere With Your Education

    ili

    Nikada ne dozvolite da vam škola prepreči put ka obrazovanju.
  • 16.10.2013 16:44
    Obrazovni sistem i sistem vrednosti moraju ici ruku pod ruku jer ne mogu ni da zamislim obrazovanog coveka bez ispravnog poimanja istinskih vrednosti.
  • 16.10.2013 15:30
    Autor meša obrazovni sistem i sistem vrednosti.
  • Propalica i krezubi nitkov

    16.10.2013 12:40
    Branitelj branitelja.
    Smirite se svi vi koji se osećate prozvanim u dobrom ili lošem kontekstu. Čovek piše ono što misli, a ako se to vama ne dopada to je Vaš problem. Vi niste njegov problem niti deo tog problema sve dok to ne postanete. Mislite o tome.
  • Novosađanin

    16.10.2013 12:05
    Istina
    Fenomenalan tekst.
    Da li svi okreću glavu, na ove činjenice, ne ali ih je jako mali broj i ne mogu da utiču na sistem. Jedadan od takvih osoba je i autor ovog teksta. Zato treba stvoriti kritičnu masu.
    Ovaj tekst govori do ovo nije problem pojedinca nego, društva u kojem živimo.
    SVAKA ČAST MILANE!!!
  • M.M.

    16.10.2013 11:08
    Pametnica
    Sve je ovo tacno. Dakle, vazne su vase VESTINE I ZNANJE, a ne sta pise na papiru! Pored toga, ne smete da imate neki vid bruke pred samim sobom, tj, treba vasu oblast da poznajete gotovo do srzi, a ne samo da znate da primenite vestine. Privatni ekonomski fakulteti omogucuju studentima poznavanje vestina, ali ne znaju, npr, koje Dzon Majnard Kejns. E to je bruka pred samim sobom, koju ne smemo da imamo! Bravo za tekst!

  • A.A.

    16.10.2013 11:01
    Da da
    Odlican tekst!
  • Jelena II

    16.10.2013 10:35
    @ Jelena
    Bilo bi idealno kada bi razumela tekst i prihvatila činjenicu da autor aludira na to da fakultet (privatni ili državni) ne mora neophodno da ima veze sa obrazovanjem. Šta god da je završio i gde god da se usavršava je stvar njegovog izbora a ti umesto malicioznih komentara proširi vidike, pročitaj još nešto i uživaj. :)
  • nATAns

    16.10.2013 10:34
    Vic
    Sjajan tekst. U prilogu teksta vic iz komšiluka aktuelan na exYu prostorima
    "Saborskog zastupnika zove kum iz rodnog kraja i pita ima li posla za njegovog sina u Zagrebu:- Brine me ovaj moj mali. Znaš da mu škola nikad nije išla, uvijek jedinice. Ni srednju nije završio… pa sam razmišljao imaš li kakav poslia za njega u Saboru?- Kako da ne. Za kuma mora biti! Zaposlit ću ga kao svog pomoćnika. Plata je 3.500 eura, službeni auto, telefon i nek' uživa.- Kume, nemoj! Što će njemu toliki novac? Znaš da je problematičan. Daj nešto razumnije…- Dobro kume. Neka bude pomoćnik moje tajnice. Plata 1.500 eura, nema auta al’ dobit će dobar telefon, a troškove neće on snositi!- Kume, nemoj se ljutiti, ali i to je puno. Nije ti on za tolike pare, zastranit će. Daj ako ima neki normalan posao za 200-300 eurića pa da mora malo razmišljati i pomučiti se!?- E je*i ga kume, za to mu treba fakultet…."
  • AUTOR

    16.10.2013 10:31
    Odgovor poštovanoj čitateljici
    Nije mi namera da komentarisem svaki komentar, jer odluka da objavim tekst podrazumeva i pristanak na svakakve komentare. No, imam utisak da sam izostavio malo pojasnjenje i nakknadno ga dostavljam u vidu odgovora postovanoj citateljici:

    Jelena-Strucnjak, svi podaci su tačni.
    Ja jesam završio pomenute studije, sa korektnim uspehom i još boljim utiskom, osim doktorskih,
    jer biti doktorant znači biti u procesu studiranja na tom nivou školovanja.
    Dakle podaci su uglavnom tačni, ali pomalo šturi, jer ima mnogo više navoda iz mog takozvanog CV.
    Sve ostalo je isuviše nevažno spram suštine ovoga teksta. U svakom slučaju, voleo bih da i naredne moje tekstove ispratite, a ukoliko je za to potrebno da dokazujem svoj kredibilitet kao čoveka koji piše, spreman sam da Vam dostavim sve objektivne podatke o sebi, ukljucujuci i ostale podatke iz CV, uz napoenu da sumnjma da je na kvalitet i stil mog pisanja uticao bilo koji nivo (uključujući osnovni i srednji) školovanja, već zaslugu za to imaju neke kategorije za koje se ne dodeljuje diploma.
    Svako dobro i veliki pozdrav.
    :)))
  • Student

    16.10.2013 10:27
    !
    Veoma odlican tekst!!

    @Jelena: Upravo zbog Vas i takvih kao sto ste Vi je ovaj tekst napisan...
  • Ofendija

    16.10.2013 10:07
    Predrasude
    Pre jedno dve godine slusam predavanje iz Osnova pedagogije i na pocetku casa profesorka iznese nekoliko primera predrasuda. "Crnogorci su lenji, Englezi su hladni, Bosanci su glupi." Kod poslednjeg primera javlja se ogorcena koleginica iz Bosne -"Zasto su Bosanci glupi, jel moze neki drugi primer?" -"Koleginice pricamo o predrasudama". -"Ali zasto bas taj primer, zasto niste naveli neki drugi" Koleginica se primer uhvatila kao pijan plota na pokusavajuci ni da razmisli o temi predavanja, slicno kao Jelena kojoj su trn u oku skole ovog sto pise a ne poenta teksta.
  • Stambol

    16.10.2013 09:47
    Crno na belo
    Krajnje objektivno.
  • Jelena

    16.10.2013 09:41
    Stručnjak
    "Iako po novim statističkim podacima imamo 10% visoškolovanih, postavlja se pitanje koliko zaista imamo visokoobrazovanih ljudi? I šta je zapravo obrazovanje?"
    Milan Ceković:2007,Dipolomirani ekonomista, Fakultet za usluzni biznis
    2009, Diplomirani Ekonomista–master,
    Fakultet za usluzni biznis
    Od 2010, doktorant na Fakultetu poslovne ekonomije,
    Univerzitet Educons
    Reče čovek koji je završio ove "studije"
  • Komsinica :)

    16.10.2013 08:27
    !!!
    Ponosna na svog ostoumnog komsiju kom je svaka rec cvrsto na mestu!I ovaj tekst bi nekome mogao da posluzi za neko ZNANJE :) moze se tu svasta nauciti,ako nista drugo za pocetak da povade nepoznate reci i upoznaju se sa njima :))))
    Komsinica Isidorica :D
  • Friend

    16.10.2013 08:07
    Tekst je odlicno napisan i zaista nam je drustvo postalo puno "strucnjaka" sa diplomama iza kojih nema ni traga strucnosti. Pojavljuju se i u medijima hvaleci se svojim titulama iza kojih sve ostalo stoji sem znanja. Mozda u moru losih vrednosti ovaj tekst bude pocetak nekih promena. Promene su nesto sto je trenutno nuzno u nasem visokoskolstvu. Svaka cast!
  • 16.10.2013 08:06
    intelekt
    Sve je tako kako kazes. I ja sam htela da odustanem na trecoj godini faxa jer sam shvatila da znanja koja mi se plasiraju nisu apsolutno primenljiva, ali sam izgurala upravo zbog diplome. Nase obrazovanje je katastrofa. Mi smo ucili iz literature iz 60- tih godina, sve sa marxistickim stavovima.
  • 16.10.2013 07:41
    2000 milja
    Odličan tekst. Slika našeg društva na putu do sigurne propasti.
  • Kritička svest

    16.10.2013 07:38
    ...
    Školovanje, kako je ovde opisano, ubija svaku mogućnost obrazovanja u našim školama, jer ne pruža mogućnost kritičkog razmišljanja, već isključivo na principu "čitaj-ponavljaj", zbog čega mozak potpuno atrofira. Svaka čast na tekstu, potpuno podržavam ovakvo razmišljanje!
  • Српски Атињанин

    16.10.2013 07:17
    Са аспекта пужа и корњача је најбржа животиња !
    Да размишљамо МОЖЕМО, да учимо нећемо, да имамо Мерцедесе и диплому ХОЋЕМО. То је заправо одбојност коју од комунистичког система гаје професори према студентима што и ствара овакав вид одбојности од образовања студента. Тачно је, да има од 10% академаца 3% образованих који заиста имају нешто што се зове и знање и образовање. Предрасуде о приватним факултетима важе исто као и за државне. Болоња је иста свуда и не дозволите себи луксуз да критикујете и класификујете по томе да ли нечији син иде на приватни, крените од предпоставке да он зна знање. Милан који је написао овај текст примакао се нечему што је веома у Србији опипљиво јер донекле представља посао пужа, дакле споро доказивање чињеничног стања.
  • starcstol

    16.10.2013 07:05
    iju
    Nemam pojma ko si prijatelju, znam samo da si napisao najbolji clanak kji sam ikad procitao na ovom portalu.

    "Najbrži način da jedno društvo propadne, a potom i nestane, podrazumeva verifikaciju neznanja i ozvaničenje prostakluka."
    E pa, da citiram Dzonija Stulica "Tvoje rijeci gospodaru, sjeku kao noz".
  • bre

    16.10.2013 06:54
    Kapa dole sa naklonom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna