Menu 021

Nizom događaja obeležena 170. godišnjica Majske skupštine

Povodom obeležavanja 170. godišnjice Majske skupštine kada je proglašeno osnivanje Srpske Vojvodine, danas je, u Sremskim Karlovcima održana svečana akademija, kojoj je prethodila liturgija u Sabornoj crkvi.
Novi Sad 15.05.2018. | 13:19 > 18:18
 • Procenti?
  18.05.2018 09:58
  @V - mal-mal pa se pojavljujete lično vi koji mrzite Srbiju iako takođe paradoksalno u njoj živite, da etiketirate svakoga ko vam protivreči kako "mrzi Vojvodinu" jer ste umislili da ste njen privatni vlasnik i da je reč protiv vas isto što i reč protiv Vojvodine, i da se takođe "frljate nekakvim procentima" koji vama odgovaraju a bez ikakvog autoriteta.
  Odakle vama ti procenti? Je li bio neki referendum sa pitanjem "Da li ste za autonomiju Vojvodine" pa je "Za" glasala ta "ubedljiva većina" od "znatno preko 50%"? Odakle vam podatak o "ubedljivoj većini"? Ne, nije bio referendum, pokušavali ste godinama da sakupite taj minimalan broj potpisa da bi se referendum održao i niste uspeli, ali ste zato i dalje čvrsto uvereni da baš vi predstavljate većinu u Vojvodini, što je patološko stanje uma koje psihijatrijska struka vrlo dobro opisuje.
  Osvojeni glasovi partije kojoj pripadate i čije ideje bez prestanka ovde namećete jesu pokazatelj podrške lično vama i vašim idejama, a vi sebe slobodno uveravajte da je potpuno suprotno.
 • Interesantno
  16.05.2018 21:22
  Proslavlja se Majska Skupstina; Srpska Vojvodina...Ne znam koliko znate; patrijarh Rajacic je bio odan Beckoj kruni. Stratimirovic se borio za Srpsku Vojvodinu. Ali - NE prisajedinjenu Srbiji - vec da Srpska Vojvodina bude autonomna jedinica U OKVIRU Austrougarske (Austrofili!). NI JEDNOM RECJU - nisu, ni Rajacic, ni Stratimirovic - nisu govorili o prisajedinjenju Srbiji. Stratimirovic je predlagao ujedinjenje sa Hrvatskom! A Rajacic je sve radio, kako bi ideju Srpske Vojvodine obespredmetio, jer je bio toliko odan Beču. I tako je i bilo. A sad, sta ovi danas hoce da slave...Srpska Vojvodina je nastala, da bi Srbi U OKVIRU AUSTROUGARSKE - imali svoju zasebnu drzavu. NE DA BI BILI SA SRBIJOM.
 • /
  16.05.2018 07:03
  /
  @Eto
  pa po tom tvom scenariju cena je ujedinjenje rs i srbije.
  tako da trgovina nije za dz
 • V
  16.05.2018 05:58
  @dijasporac
  mal-mal pa se neki komentator poput vas koji mrzi Vojvodinu (iako paradoksalno u njoj
  živi) frlja nekakvim procentima. Vi kažete 2%, neki drugi 0,5%, itd.

  Interesuje me odakle vam ti procenti? Je li bio neki referendum sa pitanjem Da li ste za autonomiju Vojvodine pa je Za glasalo 2%?

  Autonomaš je svako ko je za bilo kakav stepen autonomije Vojvodine. A to je ubedljiva, ubedljiva većina (znatno preko 50%) Vojvođana.

  Da kojim slučajem nije tako, Beograd bi odavno oduzeo i ovo malo privida autonomije što preostaje.
  Tako da manite se frljanja izmišljenim procentima. Osvojeni glasovi pojedine partije na izborima nisu pokazatelj podrške ideji autonomije.
 • @Tijana
  15.05.2018 23:51
  sedela je na obali reke i ...
  Tijana 15.05.2018 • 19:32
  @
  @

  Radim u privatnoj firmi oduvek, borili smo se, radili, stvarali i uspeli. Uspeli za vreme svih vlasti i struktura. Radili i danas radimo za sve one koji su na državnim jaslama i uvek su najnezadovoljniji. Ništa uradili nisu, a ko im je kriv? Imali su vremena da urade šta hoće i kako hoće, a nisu. Njih se pradedovi najviše stide, jer nose gene boraca koje nisu znali da stave u funkciju. Ko je za to kriv?
  Najlakše je čekati da ti drugi nešto stavi u kljun, ali i teško, loše.
  Kada bi većina onih koji se bune realno sagledali sebe i svoje mogućnosti, krenuli bi ka boljem ili bi postali srećni sa sobom, sa drugima.
  Ne pričam ni kao neko iz fotelje niti neko sa državnih jasli.
  Govorim vojvođanskim, novosadskim naglaskom, ne stidim se i nikada mi nije bilo neprijatno zbog toga, a drugima, koji nemaju taj naglasak, uvek je bilo slatko.
  Kad se hoće sve se može, ali treba dosta rada!

  Ma samo kad si ti otkrila Ameriku. Svi ostali osim tebe rade u drzavnim firmama i cekaju da im padne s neba i svima je slatko kako kako mi Vojvodjani pricamo... i samo treba biti pozitivan i biti srecan sa sobom i drugima...
  Izvini molim te, koliko ti imas godina i iz koje bajke si ti ispala pa mislis da mozes da delis ljudima takve savete kao da su svi maloumni i misle da je istorija Novog Sada pocela devedesetih?
 • @dijasporac
  15.05.2018 23:37
  A tek kakav je zicer za ekipicu dijasporaca - kibicera, koji sa sigurne razdaljine mogu da procenjuju i vagaju na tasu kolicinu patriotizma. Takvih je sigurno vise od 2%.
 • Komsija
  15.05.2018 22:15
  Gde je sps?
  Jel se oglasio nesrecni sps? Jel postoje uopste u Vojvodini i Novom Sadu? Sve stranke nesto prave, organizuju povodom jubileja, njih ni za lek, da ih svecom trazis ahah
 • Vojvosadjan
  15.05.2018 21:36
  @Tijana
  Bravo Tijanice pčelice naša vredna i pametna.
 • Neznalica
  15.05.2018 21:14
  Istorija
  Nisam istoričar pa ne znam kako je sve to bilo. Slušam razne priče koje me zbunjuju, a naročito koji je procenat stanovništva Vojvodine bio predstavljen na Majskoj skupštini.
 • dijasporac
  15.05.2018 21:05
  Naravno da je ova tema zicer za ekipicu sektasa-autonomasa koji obitavaju na ovom sajtu i koji dizu toliku buku da bi covek pomislio da ih ima bar 2 (dva) % u glasackom telu. Kako je sve u tom Ujvideku predvidljivo, dosadno i ponovljivo...
 • Stavra
  15.05.2018 21:04
  Ubedljivo najbolji su mi ovi koji pljuju po svojim precima!
 • Liman3
  15.05.2018 20:52
  Kamo lepe srece...
  ...da se nije ni dogodila skupstina tog maja pre 100 godina sad bi mi lepo ziveli u nasoj Vojvodini a ne da krkani dolaze i ovde parazitiraju a nas Vojvodjane teraju da odlazimo kojekuda po EU ne bi li zaradili za normalan zivot koji smo olako poklonili ne promisljenom skupstinom pre 100 godina!
 • DTD
  15.05.2018 20:47
  Igen, deda!
  Dede i pradede jedva čekali da se odcepe od Mađarske, a njihovi potomci jedva čekaju da postanu državljani Mađarske.
 • Lala
  15.05.2018 20:28
  Da li je vic?
  - Šta je Gedži Vojvodina?
  - Gedžet!
 • /
  15.05.2018 20:25
  /
  @Eto
  zato sada grebete i ono zadnje da im nista ne ostavite

  ili se bavite politikom losom za gradjene koja ce na kraju rezultirati tome sto aludiras
 • molder
  15.05.2018 19:50
  Vojvodina je srce Srbije! To je po novom ako niste znali.
 • Rade
  15.05.2018 19:39
  Dan zalosti
  Danas je dan zalosti za autonomase, primite moju sucut.
 • комша
  15.05.2018 19:36
  Данас се слави рођење Српске Војводине, а не Војводине. Велика је разлика.
 • Tijana
  15.05.2018 19:32
  @
  @

  Radim u privatnoj firmi oduvek, borili smo se, radili, stvarali i uspeli. Uspeli za vreme svih vlasti i struktura. Radili i danas radimo za sve one koji su na državnim jaslama i uvek su najnezadovoljniji. Ništa uradili nisu, a ko im je kriv? Imali su vremena da urade šta hoće i kako hoće, a nisu. Njih se pradedovi najviše stide, jer nose gene boraca koje nisu znali da stave u funkciju. Ko je za to kriv?
  Najlakše je čekati da ti drugi nešto stavi u kljun, ali i teško, loše.
  Kada bi većina onih koji se bune realno sagledali sebe i svoje mogućnosti, krenuli bi ka boljem ili bi postali srećni sa sobom, sa drugima.
  Ne pričam ni kao neko iz fotelje niti neko sa državnih jasli.
  Govorim vojvođanskim, novosadskim naglaskom, ne stidim se i nikada mi nije bilo neprijatno zbog toga, a drugima, koji nemaju taj naglasak, uvek je bilo slatko.
  Kad se hoće sve se može, ali treba dosta rada!
 • Zoki021
  15.05.2018 19:22
  san
  San je postao noćna mora već na samom početku!!
 • V
  15.05.2018 18:57
  @Pitanje
  ...pojedini pradedovi su imali san...
  ali verovatno ni u najgorem snu nisu mogli usniti da će tačno 100 godina nakon ulaska u maticu i oslobođenja, Vojvodina koja je u tu maticu ušla kao višestruko bogatija, sada biti ispod republičkog proseka!

  Je li normalno da za 100 godina slobode i ostvarenog sna o ujedinjenju, Vojvodina bude toliko opljačkana, osiromašena i srozana?

  Izgleda joj u matici ne samo da nije bolje, nego je gore.
  Zato bi se oni pradedovi koji su u ovome učestvovali verovatno postideli, a ne bi se stideli svojih potomaka koji nešto kažu protiv ovakvog tužnog stanja u kom je današnja Vojvodina.
 • Eto
  15.05.2018 18:55
  amerikanci će pocepati Vojvodinu.
  I neće biti kako očekujete.
  A i ne smem ništa više reći, od silne slobode i virtualne stvarnosti...
  Kad budete videli desant, počelo je.
 • Djoka
  15.05.2018 18:50
  Tisina tamo
  Ligasi bolje da cute i pokriju se usima!
 • @Tijana
  15.05.2018 18:50
  Tako je Tico, samo bajke se prodaju na drugom spratu, jer ovo nije amerika. Sve dok politicki podobni cobani i krkani budu sedeli u direktorskim foteljama, ne prolaze kod svakog te price o uspesnim i neuspesnim ljudima. O licima koja se namrgode, okrenu se odu ili te ne usluze ili isteraju napolje kad cuju vojvodjanski govor, mozemo drugi put.
 • Mile
  15.05.2018 18:43
  @cvrc
  Srpska Vojvodina kao i republika srpska u drugoj državi - nešto mi ovde nije jasno a možda je nekom i jasno.
 • Tijana
  15.05.2018 18:12
  Živeli
  Veliki dan za tadašnji srpski narod, veliki dan je i za nas, postojeće Srbe i sve narode i narodnosti koji su dobili teritoriju na kojoj se poštuju prava i vrednosti čoveka.
  Svi oni koji su želeli da rade, da se obrazuju i koji su uradili nešto za sebe i svoja pokolenja znaju da je to istina i znaju da će tako uvek biti.
  Svi oni, bili Srbi ili druge narodnosti, koji nisu uspeli da urade nešto od svog života i za budućnost, teško im pada svaki dan, a ne samo ovaj, ali oni znaju duboko u sebi da je to posledica njihovog olakog shvatanja života.
  Uradite nešto sa svojim životima i svaki dan će vam biti lep i bićete ponisni i na sebe i na svoju državu.
 • Liman
  15.05.2018 18:06
  Kako raspoznati na kojoj strani da ne budeš?
  Lako. Samo vidiš gde su sveštenici i glavom bez obzira odatle...
 • Pitanje
  15.05.2018 17:03
  za Carls Tejlora
  A koji ste to vi, koji cete proglasiti nezavisnost? Koji ste to vi? To me zanima?
  Kazes korak dalje od pradedova...to znaci da si i ti srpskog roda...pa bi da se otcepljujes od onoga za sta se tvoj praded prilepio...da li bi ti praded bio ponosan da te cuje? Da cepas ono sto je on spajao?

  Ali za pocetak, da se vratim ona pitanje? Koji ste to vi, a koji smo to mi? I koga je vise, vas ili nas? Vecito pitanje svih pitanja.
 • Mi
  15.05.2018 16:17
  Mi
  Sve su to politicke igrarije bile onda kao i danas. Politicarima nista ne verovati kao ni popovima a kamoli crkvi. Ljudi treba misliti dobro svojima, komsijama i ljudima. A vama koji mislite da ista dobro izlazi iz te politike grdno se varate. Vidite gde nas je to dovelo. Deca nam poludivlja, kulture nigde nema, sve nesto besno. Niko nam drugi nije kriv, do nas samih....
  Velicamo nesto od preko sto godina a deca nemaju sta da jedu ni da obuku....
  Strasno. To je strasno....
 • RVosha
  15.05.2018 15:17
  Smrdija
  Ne volim taj dan .
 • Neko
  15.05.2018 14:54
  Drzava
  Vojvodina je prispojena Trianonskim sporazumom 1921 godine.
  Zalosno je da Srbija slavi dan koji nije za slavlje. Srpski intelektualci su dobili privilegiju Madjarske kraljevine da se razvijaju i edukuju, da osnuju Maticu Srpsku i deluju u okviru napretka srpskog naroda. Za zahvalnost su lobirali na otcepljenju Vojvodine i prispajanju Kraljevine Srba i Hrvata.
  Danas kad im se to desava sa Kosovom idu i placu na sva vrata da je to nepravda...
  Neke stvari su u proslosti prosto precutane...
  Da li je pametno otvoriti pandorinu kutiju ?
  RAZMISLITE
 • dzoni
  15.05.2018 14:44
  @teror

  Pati,samo pati....

  0,52%

 • Nikola
  15.05.2018 14:42
  Vojvodina
  Pojam Vojvodina je dobila ime od vojvode Šupljikca,zivela naša autonomija
 • Carls Tejlor
  15.05.2018 14:39
  Mi cemo otici korak dalje od nasih pradedova i proglasiti Vojvodinu kao nezavisnu republiku.
 • cvrc
  15.05.2018 14:30
  Bila i ostaće SRPSKA VOJVODINA u inat svim ovim "europejcima" i ovim što sanjaju novu NDH, veliku Madjarsku, Austrougarsku...
 • VladaN
  15.05.2018 14:24
  sve su dobro...
  ...uradili do 1045. Onda su, po drugi put napravilo fatalnu grešku. Vojvodina, umesto da ostane samostalni pravni subjekt u FNRJ oni je unose kao AP u okviru Srbije. Srbija se" oduzila" pogotovu od 1989 satiruci identitet Vojvodine i otimacinom prirodnih resursa. Dakle pre će ovo kad tad biti dan zalosti.
 • Da
  15.05.2018 14:06
  Taj pop na slici je najveća sramota. Al ajde, to je bilo davno kad se nije znalo za bolje.
 • Србин Бачван(ИН)
  15.05.2018 13:39
  ..као неко чији су преци учествовали у стварању Српске Војводине честитам овај диван дан речима из песме која је химна Срба са ових простора..."Где је Српска Војводина, у Маџарској ил Угарској или у сну ил на јави, у Банату ил у Бачкој ил у Срему старој слави, није тамо она није већ у души Србадије"...
 • Gladius et anus
  15.05.2018 13:35
  Maximus
  Права слика "Мајске скупштине" јесте она у саборној цркви у Ср. Карловцима! Та слика, са свим досликаним ликовима (ако наведем имена вероватно неће бити објављен коментар) означила је суноврат Срба у сваком смислу те речи. Ко не верује, нека оде и увери се...
 • teror
  15.05.2018 13:30
  smrdistan
  Tuzan datum.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest