Autor: Blic, 021; Foto: 021.rs

Novi Sad
10.01.2017.
12:37 > 13:47
Poreznici su tokom praznika prvi put zbog nepravilnosti u radu zatvorili dve zdravstvene ustanove.
  • RINGISPIL

    27.07.2017 19:04
    samo posteno
    Siroka je ovo i ozbiljna tema, kraja nema. Okrugli pecat sa imenom lekara u drzavnoj praksi i cetvrtasti pecat sa imenom lekara u privatnoj praksi, obavezni izvestaj lekara sa zaglavljem institucije i datumom. Pecate cuvati u kasi ustanove i samo licno preuzimanje. Jedan lekar ne moze imati oba pecata, to za pocetak. Ukinuti obavezno osiguranje, samo licno osiguranje sa jedinstvenim racunom pa ko voli i ima neka se leci gde hoce. Ko ne uplacuje neka se potrudi da uplati nesto da bi dobio bilo sta u zdravstvu, koliko muzike toliko zdravlja. Od devedesete godine na ovamo iz drzavnih ustanova se pokralo materijala za milijarde dinara, bilo direktno ili preko ne evidentiranih usluga za racun privatnog dzepa. Koliko se samo sa VMA u vreme sankcija pokralo vate gaze i rastvora pa i higijenskih sredstava mogla je drzava jos tri takve ustanove da napravi. Pa heksalab pa belmedic i jos mnogo drugih su gle cudom poceli privatnu delatnost tu negde oko 1992 ili 1993 godine a sve lekari koji su radili u drzavnim ustanovama. Ovaj narod nema mozga napada postene privatnike za fiskalne racune a oni izdrzavaju celu drzavu ukljucujuci i drzavne lekare. Svi vole zapadni standard a komunisticke navike e pa narode nemoze tako besplatnog rucka nema a jos manje da neko samo placa a neko samo koristi.
  • neko u prolazu

    15.01.2017 17:55
    odgovor
    Nebojsi
    Niti jednoga momenta ne odobravam neizdavanje racuna, niti sam to u prethodnom postu uradio. Ako ponovo pazljivo procitate, uvericete se u to. Ali osporavam nacin na koji se ovde argumentuje (od strane citalaca u komentarima) ovaj slucaj.
    .
    Clan 25 zakona o PDV govori o izuzimanju iz PDV-a obveznika koji je u sistemu PDV-a, ali je izuzet njegovog placanja. O tome sam objasnio u prethodnom postu. Takodje i clan 33, ali po drugom osnovu.
    Nije mesto da sada o ovom polemisem.
    .
    Da li je obveznik (preduzetnik) pausalno oporezovan, pa mu je dozvoljen obrt do 8 miliona uz fiksni iznos poreza na dohodak i doprinosa ili "vodi knjige", kada je obrt veci od 8 miliona, pa porez na dohodak i doprinose placa srazmerno dobiti, to je drugo pitanje.
    Niste videli razliku izmedju PDV-a i poreza (i doprinosa) na dohodak. To je ono na sta ukazujem.
    .
    @ potpisano "bas si u prolazu"
    Bilo bi dobro prvo procitati sta neko napise, pa ako ne razumete, nije sramota traziti pojasnjenje. Mozda nesto i naucite. Nije civilizovano vredjati.
  • Nebojša

    13.01.2017 22:13
    odgovor NEKOM U PROLAZU
    To što NISU u sistemu PDV-a govori o KRIMINALU, jer se oni vode sa prometom do 8 miliona RSD. A svi imajju preko 8 miliona prometa.
    Ni jedan zubar ne daje RAČUN, Dao sam 1200 EUR i to moralo je u EUR ili po prodajnom kursu za dete BEZ RAČUNA naravno jer ne daju RAČUN u bulevaru S. Jovanovića.
    MEDLAB DAJE RAČUNE UVEK recimo i oni su primer kako treba da se radi.
    SVI ONI BEZ OBZIRA KAKO SE PRIJAVILI MORAJU DA IZDAJU RAČUN.
    Koji lekar daje račun. Da li daju Vejnović i ekipa račune. Vejnović je poznat po 700 EUR za carski rez a takvog su posatvili da sada vodi BETANIJU. A Višnjevac da li je od plate napravio kliniku na TELEPU.
    MI NEMAMO PORESKU UPRAVU za prave utajivače poreza,.....
  • bas si u prolazu

    12.01.2017 23:57
    Zasto bi g.......e u prolazu koji si koliko vidim DOBROOO OBAVESTEN zatvarali ZU da ne treba da izdaju fiskalne i zasto ih pojedine izdaju a pogotovo laboratoje ili one nisu zdravstvene vec politicke
  • bas si u prolazu

    12.01.2017 23:56
    a ja se pitam
    Zasto bi g.......e u prolazu koji si koliko vidim DOBROOO OBAVESTEN zatvarali ZU da ne treba da izdaju fiskalne i zasto ih pojedine izdaju a pogotovo laboratoje ili one nisu zdravstvene vec politicke
  • Pacijent

    12.01.2017 10:51
    Dobijes fiskalni racun
    i racun odstampan na A4 formatu u kome je navedena usluga i cena usluge u Poliklinici "Dr Brana Kovacevic" i mozes da biras da li ces platiti kes ili karticom. U laboratoriji "Medlab" dobijes fiskalni racun gde je navedeno i pojedinacno koju vrstu usluge su vam pruzili i po kojoj ceni. Znaci nisu svi privatnici isti. Neki rade i po zakonu za svoju, nasu i drzavnu dobrobit.
  • Neko u prolazu

    12.01.2017 10:21
    detalji
    Ni jedna zdravstvena ustanova nije u sistemu PDV-a, jer prilikom plaćanja bilo kakvog računa prema drugima, ona je krajnji korisnik koji plati PDV i nema pravo na odbitak.
    PDV je platila kroz svoju opremu, uređaje, potrošna sredstva, režije. Kada naplati svoju uslugu, sa stanovišta PDV-a svejedno je da li je jedna,ili pet usluga. Čak i ako ne naplati uslugu, platila je PDV.
    .
    Doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje državi plaćaju svi zaposleni po bilo kom osnovu, pa i taj lekar u državnoj ili privatnoj praksi. Država je ta koja određuje visinu i koja ga raspoređuje i urđeuje kako će biti potrošen. Dakle državu pitati zašto radi tako kako radi.
    .
    Svaki sukob interesa (prevođenje pacijenata iz državne prakse u privatnu iznudom), mišljenja sam, da treba sankcionisati.
    Koristim usluge nekoliko privatnih ordinacija/laboratorija čiji su vlasnici lekari koji su SAMO privatnici i ne rade u državnom sektoru. I zadovoljan sam.
    .
    Dobro bi bilo da materiji o kojoj komentarišemo, imamo makar elemntarna znanja, da ne širimo dezinformacije i mržnju.
  • Boba

    11.01.2017 16:49
    @Dobri uslovi
    U ovom delu se slažem sa vama, bilo bi OK da se refundira u nekom realnom iznosu, da ne bude zloupotreba kako to kod nas obično i biva. Pošto je dosta privatnih ordinacija u sistemu privatnog osiguranja, cenu pregleda koju priznaje Uniqa ili Generali, nek toliko prizna i RFZO,privatnicima svejedno a za pacijente spas.
  • Reci

    11.01.2017 14:25
    Jo
    Da li je taj "zatvoreni i žigosani" utajivač ili nije?
    Uostalom, zatvorili ih preko praznika kad i ne rade. Tako da štete od zatvaranja i nema.
    Veći je problem što taj "zatvoreni i žigosani" najverovatnije radi istovremeno kod države i prima redovnu platu sa svim doprinosima, a pacijente sa državne klinike upućuje kod sebe privatno "jer nema termin u narednih 10 meseci" (dobro mu došlo, što bi termin i tražio).
    Osim toga neadekvatno je poredjenje sa pekarom i kiflama. Pekar ne radi istovremeno kod države za platu u državnoj pekari, a kupci kifli ne uplaćuju obavezni doprinos za hleb i kifle.
  • Pacijent

    11.01.2017 12:48
    lekar specijal.
    Molim da prestanete da nam prodajete maglu o tome da je cena jednog pregleda lekara specijaliste niža od cene šišanja!
    Prvo ja svakog meseca UPLAĆUJEM OBAVEZNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE koje je 12,5% moje plate koja nije minimalna, plaćam oko 9.500,00 dinara, a ne odlazim svakog meseca kod lekara, a ako i odem prebacujete me u privatnu praksu da Vam platim ponovo!
    Znači, ja za Vaš pregled u državnoj ustanovi ne plaćam samo participaciju.
    Vi od mojih mesečnih uplata primate redovnu državnu platu sa svim porezima i doprinosima, a poslepodne radite privatno, dok poreze i doprinose na honorarnu zaradu koji su 68% ne plaćate.
    Poštovani gospodine, ako Vam je mala plata kod države, dajte otkaz i radite kao čist privatnik, zaradićete više, niko Vas ne primorava da radite u državnoj ustanovi za kako Vi kažete "mali novac"
    Osim toga, krajnje je vreme da država Srbija omogući odlazak kod privatnog doktora sa zdravstvenom knjižicom ili da gradjane Srbije oslobodi plaćanja obaveznog nameta za zdravstveno osiguranje od koga nemaju nikakve koristi!A za lekarske greške da državna ustanova i lekar plate adekvatnu štetu, kao svuda u svetu!!!!
    PS I da razjasnimo još nešto-slobodno idite u inostranstvo,sa tom Vašom diplomom lekara i videćete da Vam je neće nostrifikovati, moraćete ponovo završavati fakultet ako hoćete da radite kao lekar.A do tada radićete u najboljem slučaju kao medicinski tehničar.Toliko.
  • Moj

    11.01.2017 12:43
    savet
    Moj savet, nemojte ići u dijagnostika centar, jer ako imate zakazanu u 18h doći ćete na red u 21h.
  • Dobri uslovi

    11.01.2017 10:38
    Boba
    1.Zabrana rada lekarima i ostalom osoblju istovremeno kod države i u privatnom sektoru-za prekšenu zabranu otkaz kod države-neka radi ubuduće samo privatno
    2.Omogućiti pregled i dijagnostiku kod privatnih lekara uz zdravstvenu knjižicu-a oni neka fakturišu socijalnom-slično kao apoteke.Ovo bi stvorilo uslove da se lekari u državnim ustanovama bore za pacijente (manje pacijenata, manj aplata), a za državu i socijalno bi bilo jeftinije jer država na bi ulagala u opremu, zgrade i bruto plate zaposlenih, a imala bi i prihod od poreza (pre svega porezi i doprinosi na plate zaposlenih i PDV)
    3.Pacijenti bi za svoj novac koji plaćaju na ime obaveznog zdravstvenog dobili adekvatnui uslugu beu ucenjivanja i maltretiranja
    5.Odlazak kod privatnog doktora uz zdravstvenu knjižicu bitno bi smanjilo korupciju i IZNUDU u zdravstvu na državnim klinikama, a omogućilo mladim lekarima i lekarima koji nemaju veze i familiju na državnim klinikama da se zaposle i ostanu u Srbiji i omogućilo zaustavljanje daljeg NEPOTIZMA kod zapošljavanja u državnim zdravstvenim ustanovama
  • lekar spec.

    11.01.2017 10:02
    Očigledno se ovaj sistem u državi mora menjati. Narode u Srbiji, ne možete očekivati da se lekar čitavog života školuje a da je cena njegovog pregleda u državnim ustanovama vrednovana manje od cene za jednoi šišanje. Kada Vam to uđe u glavu i kad stvari postavite na svoje mest krnuće nam na bolje.
    U zadnjih 70 godina od doba našeg Druga Tita pa naovamo šlolovani svet u Srbiji je marginalizovan i upropašćen. "Kako god okrenuli, ako ste pametni i volite da ucite, isplatice vam se svugde sem u Srrbiji"....i zato država izmeđuostalog i propada.
    Svima bi bilo dreago da neki kafedžija, frizer, automehaničar, pekar ili pumpadžija na benzinskim pumpama živi bolje od lekara a hoćete svetski nivo u medicini... E PA NE IDE TO TAKO!!!
  • Boba

    11.01.2017 08:16
    ima takvih još....
    Dosta privatnih ordinacija ne izdaje račune. Ionako su pregledi skupi, nekako bi mi lakše palo da bar plaćaju PDV. Mogla sam insistirati na izdavanju računa ili da ih prijavim, ali ipak nisam htela. Zašto? Zato što bi verovatno odbili sestrama od plate, ako se ogluše o stav šefa da se ne izdaju računi. Zato što sam svesna da mi preostaje raspalo državno zdravstvo ako mi se ne sviđa privatno. Zato što su me u toj ordinaciji svaki put primili i pregledali u roku "od odmah" ako mi neki rezultati nisu bili dobri. Zato što nema gomile papirologije,uputa, overa, komisija, već obavite željeni pregled kad želite. Nek država stvori dobre uslove u domovima zdravlja i bolnicama, nek zaposli nedostajući kadar pa da se lečimo o trošku RFZO koji se svaki mesec puni od naših doprinosa,
  • Zvekete

    11.01.2017 07:20
    @Mladen
    Hvala na uvidu, Captain Obvious! :)
  • Ima se, može se

    11.01.2017 00:58
    Zavist
    .Namestiš se na državne jasle, sigurica platica i svi doprinosi, kongresi, usavršavanje, sve ti plaćeno
    U svojoj veličini i umišljenosti ( misliš da si ekspert a tata te namestio tu gde jesi-jer KCV i Kamenicu drži pet šest familija) sačekuješ nevoljnike koji svakog meseca POD OBAVEZNO uplaćuju doprinose za zdravstveno 12% od svoje neto plate-za tvoju sigurica platicu,doprinose, kongrese, usavršavanja i tvoj ego. I šta radiš-zakažeš im termin za malosutra na državnoj klinici ili ODMAH privatno kod tebe-al da plate ponovo, ono POD OBAVEZNO se ne računa nikako!!!
    I naravno, ne tereš ti pacijente da obave privatno preglede to nikako....Pošten i fin si ti ostaviš im demokratsko pravo izbora, mogu da biraju: ili da čekaju svoje pravo na državno lečenje i umru u medjuvremenu ili kod tebe privatno plate i prežive...
  • haha

    11.01.2017 00:50
    Mafijo, malo si pomesao sta je pravilo, a sta izuzetak. Zamagljene su ti oci od zavisti za tih pet dzipova pred bolnicom, i sa nekim korumpiranim otpacima u zdravstvu na cijem bi valjda mestu voleo da si, pa ne vidis more lekara koji sagorevaju svakodnevno na poslu i nema pas za sta da ih ujede, a oni ipak cine vecinu. I ne vidim kakve veze ima bojanje od boga sa bilo cime, a pogotovo u svetu obrazovanih ljudi kojima su te bajke smesne.
  • odgovor

    11.01.2017 00:44
    @pera
    Mislim na vas sve. Ne mislim na sebe, jer cu se ja leciti u uredjenom sistemu zemlje u koju se spremam da emigriram, i ne mislim na moje rodjene, jer sa platom koju tamo zaradim, njima cu imati da platim lecenje kao i sve ostalo, kad im zatreba. Vi ostali se pobrinite sami za sebe, jer uglavnom citajuci po medijima rec naroda, nista sem mrznje i pljuvanja prema lekarima ne mogu da vidim, pa sam nekako tu brigu za vas uopsteno izgubila.
  • jo

    10.01.2017 22:14
    Problem
    Nije problem u neizdavanju fiskalnih računa.problem je kad zatvoriš nekog i žigošeš kao utajivača da cela država to zna a onda blagoju makedoncu u Boru plaćaš struju i paketiće od tih kazni.Ili još gore dodje ti revizor pa ti da " preporuku " da ne toršiš dva miliona koje nemaš na reprezentaciju i to bez ikakve kazne a onda klepiš pekara za kiflu jer bože moj on " potkrada državu i zato nemamo bolnice i vrtiće ".Sinoć sedim na slavi i lik koji radi kao vozač državnih kola se javno hvali kako 20 godina nije sipao gorivo u svoj auto od svojih para već na potpis.Pa taj je više ukrao od bilo kog pekara ili kafedžije
  • NN

    10.01.2017 22:03
    Ona radnja tacno preko puta
    Matice Srpske, sto prodaju svetiljke I sijalice. Nema sanse da dobijes racun. I kada trazis.
    Bilo bi lepo da inspekcija proveri moj navod.
  • Advokat

    10.01.2017 20:46
    Lekar
    Obavešravam Vas da velika većina advokata konsultacije (odnosno pravni savet) svojim strankama ne naplaćuje!!!!!
    Naplaćuje se konkretan rad: pristup u sud i odlazak na sudjenje, sastav žalbe i ugovora i sl.
    U medjuvremeniu , ako sudjenje traje duže (a traje) stranke dolaze na više konsultacija koje se takodje ne naplaćuju.
    Osim toga advokati su ČIST PRIVATNI SEKTOR i nemaju tu privilegiju da istovremeno mogu da rade neki posao kod države (recimo da istovremeno budu i sudije ili tužioci), a lekari masovno rade i u državnoj ustanovi i u privatnoj praksi.Šta više, većinu svojih pacijenata koje leči u privatnoj praksi lekar upozna na klinici gde radi, odnosno državnu ustanovu korist kao besplatnu logistiku svojoj privatnoj praksi (nema termina za pet meseci, ali zato može privatno baš kod mene). Lepo je to sigurica državna plata sa svim doprinosima, a privatni rad čist honorar.
    I nije poenta u fiskalnom računu.Preko fisklanog računa prati se uplata PDV (koji je max 20% na naplaćeni iznos, a verovatno je ta stopa i niža.)Poenta je da vi gospodo lekari PRIJAVITE ZARADU i platite poreze i doprinose na dodatni rad koji su 68%!!!!
    SVI advokati , kao čisti privatnici, kao i lekari koji su čisti privatnici (ima i takvih, ali teško opstaju) plaćaju poreze i doprinose na svoj rad u iznosu od 68% prema proceni zarade PU, koja nam odredjuje paušal. A to je nije baš zanemarljivo i daleko je od minimalne zarade
  • Mafija

    10.01.2017 20:38
    Ima izuzetaka al lekari su postali mafija, toliko hoće bahato da žive, putovanja, garderoba firmirana, kola .....užas! I kada vide da neko nema novca da je skromno obucen ( a po tome najčešće postavljaju cenu, zakazuju operacije u dezurstvu) nemaju grizu savest....ne odustaju od traženog mita.Kako će i na koji način ti jadni ljudi doći do novca ne zanima ih.A zakletva Hipokratova je samo na papiru.Boga se ne boje, to nije dobro.
  • Neće biti

    10.01.2017 20:27
    nss
    Da ja državnog doktora smaram za samo 50 dinara participacije.
    Ja plaćam doprinose za zdravstveno 12,5% od svoje plate SVAKOG MESECA, konkretno nešto malo više od 8.000,00 dinara, a ne odlazim da "smaram" državnog doktora( hvala Bogu!!!!!) baš često.Ima meseci kad ga ni jednom ne posetim.
  • Misko

    10.01.2017 20:22
    Zavist
    Braćo u Srbiji je problem zaaaaviiiissst! Evo u komentarima je sve zavidnik do zavidnika. Zato sto smo zavidni jedni drugima. Hteli bismo i mi tako da imamo kao neko drugi. A kad nemamo onda nam zavist proradi pa nas gusi. Eeee lako li je tugovati sa tuznima, to svi znamo, no je tesko braco radovati se sa radosnima.
  • pera

    10.01.2017 20:20
    Pitanje za nepotpisanog lekara
    rekli ste: "kad se vlast opseti da nema ko da vas leci"
    Na koga tacno mislite kada ste rekli "vas", na vase roditelje, rodbinu, komsije, prijatelje ili samo nas bez njih i vas ?
  • Nervirach

    10.01.2017 19:38
    Nece lekar uzeti kljuceve, to je sitna para i nije nobles. To je za nas ruzne, prljave i zle. Oni su visa kasta.
  • @nikad

    10.01.2017 19:19
    Nije vam struka, pa razumem da niste bas upuceni. Ali evo cinjenica - ako kad pominjete "zapad" mislite na zapadnu i severnu Evropu, tu je skolovanje kao i kod nas prakticno besplatno, kostaju knjige i sl, to je sitno, ali ne i basnoslovne skolarine kako to neupuceni zamisljaju. Dovoljno je imati gde da zivis dok si student (ili cak i raditi da sebi obezbedis), i biti pametan i voleti da ucis. Ako ste kao "zapad" mislili USA - to da, skolarine su suludo visoke, stipendije stvaraju dugove, potrebno je vreme da se dugovi otplate, ali reda velicine koliko je ucenje i trajalo. Ali u USA nakon toga dolazi period neverovatno visokih zarada za lekare, tako da se visestruko isplati. Kako god okrenuli, ako ste pametni i volite da ucite, isplatice vam se svugde sem u Svrbiji. Sreca pa jedan specijalista iz Svajcarske i Norveske moze da ode u USA, jer ce tamo dobiti vise desetina hiljada dolara mesecno zarade. Sreca pa ce njegovo mesto u Svajcarskoj i Norveskoj popuniti nemci i svedjani, kojima se svidja da dobijaju 8000 eura mesecno. Sreca pa ce onda nastati rupa u nemackom zdravstvu, koju u talasima popunjavamo bas mi, jer je nama skroz ok njihovih 4000 eura mesecno spram nasih 600. E sad, ovde su nastale neke rupe, ne znam sta nasa vlast planira da radi s njima, ali kontam da ce nekom iz Bangladesa 600 eura mesecno odgovarati, kad se vlast opseti da nema ko da vas leci. Kruzenje u prirodi.
  • Simić

    10.01.2017 18:52
    Opšte poznato
    Lekari, zubari, advokati koji rade privatno ne izdaju fiskalne račune, to je opšte poznato. Mnoge piljarnice ne izdaju fiskalne račune. Kada bi poreznici bili efikasni, mnoge privatne klinike i ordinacije bi bile zatvorene. A što se tiče lekara koji rade prepodne u državnoj ustanovi, a popodne privatno, to je već sistemski problem koji treba rešiti, jer navodno imamo lekara na birou za zapošljavanje.
  • nikad

    10.01.2017 18:19
    ali nikadN
    Primorana sam zbog bolesti clana porodice i mene licno da vise koristim privatne lekare zbog nemogucnosti dobijanja rezultata i nikad ali bas nikad nisam dobila fiskalni racun a ni kod zubara. Gospodinu koji prica o silnim godinama studija, specijalizacije i supspecijalizacije napominjem kad bi dao 1ooooo E ZA STUDIJE KOJE JE ON DOBIO BESPLATNO OD DRZAVE I PACIJENATA KAO STO RADE NA ZAPADU OPET BI I NA ZAPADU MORAO DA POLAZE RACUNE DRZAVI ALI SVI SE BUNE KAD IM SE UVODI RED A DOK SE BOGATE CUTE.
  • Mladen

    10.01.2017 18:00
    nezadovoljstvo
    Iz komentara bi se moglo zaključiti da su svi nezadovoljni. Pacijenti cenom i kvalitetom usluge, lekari vrednošću njihovog rada, poreska ne plaćanjem poreza. Izgleda da bi se nešto trebalo menjati.
  • @Vlada

    10.01.2017 17:51
    Pa majstore, mozemo se obrnuti, ja da otvorim automehanicarsku, a ti lekarsku ordinaciju. Svakako ljudima trebaju i jedna i druga. Cinjenica koju ti zanemarujes, da bi ja ispekla tvoj zanat, treba mi godina-dve ako sam pametna, a da bi ti ispekao moj, treba ti dve decenije, ako si dovoljno pametan. Zato bi moje usluge morale da se placaju srazmerno vise. I zato se i placaju u nekim drugim svetovima. I zato u taj svet ti niti mozes da odes, niti bi ti tamo bilo bolje, a ja mogu, i bice mi visestruko bolje. A onda kad lekarske ordinacije postanu prazne i retke, trziste ce cenu dovesti na realnu. Ovo protivprirodno stanje gazenja inteligencije ove zemlje ne moze trajati zauvek, ovakav sistem ce se urusiti sam od sebe, a tad ce biti kasno.
  • @Frau Baba

    10.01.2017 17:43
    Takodje, Srbija je jedina zemlja u univerzumu koja je procenila da svog lekara specijalistu treba da plati minimalac puta 3 (koji god da je minimalac utvrdila pojedina zemlja za sebe). Sve druge imaju puta bar 6, ili 7 i 8. Pa ne satiru se lekari dan i noc u drzavnoj pa posle u privatnoj zato sto vole, nego zato da bi preziveli.
    Isto je Srbija medju retkima u univerzumu koja nabija takve poreze i doprinose, da je privatniku lekaru nemoguce da prezivi ako izda fiskalni racun.
    Isto tako ne jedina, ali retka, (ako ne racunamo africki kontinenti neke slicne nedodjije ), je i po tome sto uzeti porezi i doprinosi ne idu za opste dobro naroda, bolnice, skole, puteve... nego u dzepove pojedinaca na vlasti.
    Kao sto vidis, stvarno smo jedna specijalna jedinica. Nama medicinarima ponajvise lici na kancerogenu celiju koja polako truli u svojoj patologiji i ceka svoju sporu ali sigurnu smrt.
  • Pera

    10.01.2017 17:41
    Necu pominjati imena ali znam par poliklinika koje uvek daju fiskalne racune kao i jedna laboratorija koja radi non stop. Ostali nisu ni pomislili da daju racun.

    I medju lekarima ima postenih ali bi rekao do 1-2% sto se tice placanja poreza. Od lekara su samo taksisti i advokati gori.
  • Svetolik

    10.01.2017 17:38
    Koristan tekst
    Niko od privatnika ne daje fiskalni racun, ama bas niko. I znaju to svi u drzavi i zako ce i ostati. Ovo sto toboze kaznjavaju, to je samo predstava za prosti narod. Npr. Klinika MC na Limanu 3, ne samo da ne izdaje racune, nego sve urade da pacijent mora da plati kesom. Kao aparat za karticu ne radi, pa telefonska linija ne radi...Uglavnom, ako ste odlucili da platite karticom nateraju vas da ostavite kes. I pri tom nema fiskalnog racuna naravno.
  • Pajo

    10.01.2017 16:56
    @Lekar
    Svakako, svako moze da naplati uslugu koliko zeli, trziste ce pokazati koliko je bio u pravu.
    Takodje, svi lekari koji rade privatno ne treba da rade u drzavnim zdravstvenim ustanovama ali se bojim da to mnogi bas i ne zele, a ne razumem zasto
  • /

    10.01.2017 16:44
    /
    ju, sve se preokrenulo.
    kinezi izdaju racune a dr-jok
  • Vlada

    10.01.2017 16:31
    @Lekar
    A ti lepo uzmi tatinu garnituru ključeva i šrafcigera iz garaže i otvori automehaničarsku radnju, pa da vidiš NOVACA, mili moj lekaru! Kao pleve! Ali ne zaboravi pre toga da položiš automehaničarsku zakletvu.
  • irena

    10.01.2017 16:27
    A koji trgovinski lanci prodaju neispravno meso, to NE smete da saopštite? FUJ
  • Nervirac

    10.01.2017 16:20
    Lekar, ajd koji je od vas zavrsio na sudu? I ako pacijent dobije odstetu plati kuca. Ti ucis zbog posla, da bi bio konkurentan. Svi cekate da vam ministarstvo odobri specijalizacije kako bi kuca placala skolovanje, imali vecu platu...Kazite ovim ljudima da vi ne platite iz svog dzepa ni stampanje diplome. Nego, sta mislite ko se bavi nekom drugom strukom ne mora da kupuje literaturu, uci, uci nove softvere..? Nego, opste je poznato zasto i pored apela profesori studentima predaju pre podne za vreme radnog vremena kada treba da su sa pacijentima. Zato da bi popodne stigli do privatnih klinika, posle rucka. Hocemo i o radnom vremenu od 35 sati koje vam se pise kao 40?
  • Caca

    10.01.2017 15:58
    Da se razumemo-to je u redu, svi treba da plaćaju poreze, ja plaćam. Lekari rade privatno, prosvetari rade privatno-šta mislite da li bi radili dodatno da mogu da žive od svojih plata!?-većina ne bi. Na kraju krajeva zakon o radu dozvoljava da radite mimo onih 40č sedmično ali istini za volju-retko ko ako iko prijavljuje taj prihod. Ali, braćo mila, nesposobna vlast na ovaj i sve druge načine samo puni kasu. Nesposobni su da promene suštinski bilo šta. Para nema-nema Titovih bespovratnih kredita, industrije nema, izvoza nema, ima samo trgovine i usluga pa udri po njima. I opet, to je ok ali svi mi znamo da se ozbiljne pronevere i kada ih otkrije neki pošten inspektor samo stave u fioku.
    Meni, nisam ekonomista niti političar ovo izgleda kao dečja igra od vođenja države.
  • Lekar

    10.01.2017 15:54
    druga strana medalje
    Cene pregleda su sramotno niske jer lekar ne naplaćuje 5,15, ili 60 minuta pregleda već 6 godina osnovnih studija, 4 godine specijalizacije i par godina subspecijalizacije i naravno sudsko medicinsku odgovornost jer za par hiljada dinara možeš da završiš na sudu. Odlazak u privatnu medicinsku ustanovu je slobodna volja pacijenta. Pojačana inspekcija će dovesti do povećanja cena usluga koje su zbog nelojalne konkurencije granično ponižavajuće, na nivou vodoinstalatera i majstora za veš mašinu. Da li možete obaviti konsultaciju sa advokatom za 2-3 hiljade RSD? Automehaničar? Ja jesam za fiskalne račune i za posledično poskupljenje usluga samo ne znam da li će to dežurnim hejterima odgovarati?
  • Frau Baba

    10.01.2017 15:25
    Generalno će ih baš zaboleti, jer tu tutnji toliko para da im ni mali predah u radu ne znači ništa. Srbija je jedina zemlja u univerzumu gde u klinici možeš da dobiješ "račun" od 3.000 evra ispisan na žutom stikeru. Sramota, a bruka još veća, što ti lekari rade noć i dan po raznim klinikama. Samo daj pare - odgovornost i garancije nikakve.
  • anonimno

    10.01.2017 15:03
    Poliklinika Pekić je takođe jedna od klinika koja ne izdaje račune svojim pacijentima...
  • nss

    10.01.2017 14:45
    nss
    lepo odes u drzavnu ustanovu i tamo satima smaras doktora sve za 50 din participacije..jeftino se izvedes i nemas posle primedbe...gde si krenuo ako si protiv privatne prakse
  • Милентије

    10.01.2017 14:42
    Ка'' ће црква да почне издавати фискалне рачуне ?
  • Pera

    10.01.2017 14:35
    Ako ako...
    I treba vala... još samo da počnu da naplaćuju porez od Mitrovića, Miškovića, Beka i sličnih... pa da bude jednakosti...


    I onda sam se probudio iz sna...
  • srpski mentalitet

    10.01.2017 14:07
    Meni je privatni lekar uzeo 2000 din za pregled a bio sam u ordinaciji nepunih 5 minuta naravno fiskalni racun nije ni spomenuo. Isti doktor pre podne radi na klinici i trazi vecu platu a posle podne potkradu drzavu koja im isplacuje plate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna