Autor: 021.rs

Novi Sad
29.09.2017.
15:52 > 15:52
Pozorišni festival jezičkih manjina sveta Synergy WTF (World theatre festival) održaće se u Novom Sadu od 2. do 6. oktobra u okviru "Platforme plus" Fondacije Novi Sad 2021.
  • G

    29.09.2017 22:54
    @Lala - iako ste očigledno mentalno poremećeni jer bolujete od deluzija, dozvolite ipak da vam skrenem na pažnju da bezočno lažete da "Srbi u okolnim zemljama nameću srpski jezik kao ravnopravan". Jedino što se jeste desilo u Crnoj Gori pre desetak godina je upravo obrnuto, kada je nasilno srpski jezik uklonjen iz ustava i uveden tzv. "crnogorski jezik", iako je u pitanju potpuno nov, izmišljen jezik kojim se čak i danas služi, odnosno tako se deklarišu, manji broj građana Crne Gore od broja građana koji se deklarišu da koriste srpski jezik. Otprilike kao kada bismo u Vojvodini uveli mađarski jezik kao jedini službeni jezik.
    Osim Crne Gore, jedina druga zemlja sa značajnom upotrebom srpskog jezika u okruženju je Bosna i Hercegovina u kojoj Srbi jesu konstitutivan narod a ne "manjina" kako bestidno lažete, i u toj zemlji je srpski jezik službeni uz preostala dva jezika u službenij upotrebi. U Hrvatskoj su Srbi nelegalno obrisani iz ustava kao konstitutivan narod, a pravo na posao, status rezidenta i imovinu dato samo nosiocima državljanstva novoformirane države Hrvatske, što nije bilo automatsko pravo za nehrvate, a što je potom dovelo do pobune i rata u ovoj bivšoj republici SFRJ. Danas međutim niko od Srba u Hrvatskoj, i isto tako ni u preostalim zemljama u okruženju ne pokušava da "nametne srpski jezik", to je samo i isključivo vaša bolesna izmišljotina.
    Zašto se ne lečite?
  • @мики

    29.09.2017 20:10
    Kad bi neko vratio Srpsku latinicu u Srbiju, bilo bi takodje odlicno, ali nista od toga.
  • Lala

    29.09.2017 19:53
    crnjak
    Miki..srpski jezik ne bi bio u problemu u zastupljenosti da ga kao korisnici ( nac.manjine-srbi) ne bi nametali kao ravnopravni jezik u susednim drzavama. Problem je sto srbi nikako da shvate da su nac.manjina u susednim drzavama a ne kons.narod.Kada to shvate i prihvate imace postovanja prema svom jeziku.
  • мики

    29.09.2017 16:20
    Кад би српски језик у околним земљама имао позицију као мањински језици у Србији било би одлично. Али ништа од тога.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna