Autor: Dnevnik

Novi Sad
15.05.2018.
08:01 > 08:17
Na konkurs za upis u vrtiće Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo", u kojoj ima 1.561 mesto, pristiglo je čak 4.419 prijava.
  • Alexandar

    18.05.2018 07:02
    vrtići
    Sajlovo nema vrtić, verovatno još neka naselja u gradu nemaju vrtič ili imaju samo jedno. Ali zato su se "stručnjaci" i sve sami eksperti iz gradske vlasti setili da treba da se gradi vrtič na urbanistički potpuno uređenom delu grada gde se nalazi već dečije igralište. Naime, radi se o Limanu 2, gde u blizini postoje već pet vrtića Radosnog detinjstva i bar dva privatna. Otac sam troje dece i podržavam da se prave novi vrtići, ali tamo gde ih nema i gde stvarno postoji potreba. da ne moraju roditelji sa Sajlova, Telepa, Adica, Sremske Kamenice, Petrovaradina da dovode decu na Limane u vrtić, kao što to već ionako čine.
  • Dragana

    17.05.2018 09:23
    Palčica
    Vrtić Palčica u ul. B. Ćosića,
    jedan od novijih u gradu, sagrađen 80-ih sasvim solidno. Obradovala sam se kada sam videla radove na krovu, obzirom da je prizemni objekat, misleći da se radi o podizanju još jednog sprata. Znajući za ogromne potrebe grada za smeštajem predškolske dece i da če se tim potezom dobiti bar još malo mesta za decu.
    Međutim, radi se samo o zameni crepa koji je i ovako bio dobar što se može proveriti. Na žalost opet izbijanje novaca iz džepa svih nas u nečiju korist, neće biti više mesta za decu, jedino će neko biti više bahat, uzgred tom vrtići fali i zadnji ulaz zbog prilaza koji je trenutno u kaljugi svaki put kada padne kiša....
  • Dark Veber

    16.05.2018 11:20
    Apsolutno se slažem sa svim što ste napisali i zato sam vam dao like. Nažalost ja ne odlučujem o tome, a da odlučujem smanjio bih dotacije fudbalskim klubovima (leglu kriminala) i za taj novac napravio nove vrtiće. ALI u uslovima koji su sada, da se na 1000 mesta prijavi 3000 savršeno je logično da prioritet imaju deca oba zaposlena roditelja, i da se zaposlenost dokazuje isključivo uvidom RD u podatke PIO fonda. A isto tako znam mnoge koji nisu zaposleni i ne traže posao, ali falsifikuju potvrdu da bi dete bilo u vrtiću, što je naravno bolje i za samo dete zbog socijalizacije, edukacije i svega što ste naveli. Dakle apsolutno podržavam povećanje broja vrtića uz održanje ovako niskih cena tj subvencije grada od 80%. Jedino što sam rekao je da oba zaposlena roditelja moraju imati prednost u odnosu na jednog zaposlenog i jednog nezaposlenog (ili one koji dostavljaju fiktivne potvrde). Nije savršeno rešenje, ali najlogičnije u situaciji koju ste pomenuli je da dete krene u privatni vrtić (koji grad subvencioniše) a da se naknadno prebaci u državni. To je nešto skuplja varijanta, ali NS je prvi grad u RS koji je ovo uveo.
  • @Dark Veber

    16.05.2018 10:57
    Samo da mi objasnite jednu stvar: zena se porodila, ostala bez posla ili ga nije ni imala, skolovala se uz dete, stagod, trazi posao i u jednom momentu ce uspeti da ga nadje i vrati se u radne tokove zivota, kako mislite da ona uopste trazi posao ili pocne da radi, kad nema ko da joj cuva dete jer je konkurs jednom godisnje, a i tad zbog nezaposlenosti ne moze da dobije mesto? Kako da osoba izadje iz tog zacaranog kruga - nemam posao - nema mesta u vrticu cuvaj dete sama - ne mozes da se zaposlis jer nema ko da cuva dete - op, evo sledeca godina - nezaposlena si cuvaj sama dete...? Na stranu sto vrtici nisu samo servisi za cuvanje, nego mesta za posebno i dragoceno i nezamenljivo razvijanje dece, i svako dete posle trece godine, a najvise cetvrte, pa na dalje ima svoju licnu potrebu da provede prepodne u drustvu vrsnjaka, bez obzira gde su im roditelji za to vreme.
  • @@@Zlo

    16.05.2018 08:48
    Na našu sreću a vašu žalost, jeste i bićete ogromna manjina. S obzirom na to da su vam stavovi pogrešni (da se rađanje dece isplati roditeljima, a ne državi i društvu), i dalje ćemo mi odlučivati šta ćemo sa vašim doprinosima. Ja bih vam lično uveo bećarski porez.
  • @@Zlo

    15.05.2018 23:28
    Prvo ne vidim gde se triput zahvaljujem bogu, boga nisam ni spominjala jer to nema veze sa realnim zivotom, tj. ne postoji. Samo sam jednom rekla da na srecu nemam decu (a razlog je za to izmedju ostalog sam tekst i slicno, sto imanje dece u ovoj zemlji cini losim izborom i za sebe i sa samo dete koje se stvori). Drugo, onaj ko doprinosi u fond i treba da odlucuje na sta i kome idu novci, pa nece valjda odlucivati neki parazit i neradnik, da vredi i da ima pameti, i sam bi doprinosio. Trece, ulaganje u decu se vraca tj, isplati iskljucivo njihovim roditeljima i logicno samoj deci, nikom drugom, ako ikad budem dobijala penziju, to nece biti nikakav poklon niti isplata danasnje dece, nego samo vracanje onog sto mi se protiv moje volje skida od moje licne zarade i sa cime se mnogo gore raspolaze nego sto bih time ja sama raspolagala da mi se isplati na racun. I za kraj, koliko je vama primitivnim i zatucanim malogradjanima tesko da prihvatite da se ne mesa u tudj zivot i izbore?
  • Dark Veber

    15.05.2018 21:47
    Znam ja jako dobro da puno ljudi radi na crno, ali znam da ima i onih koji nisu zaposleni ni na crno ni na belo a donesu papiriće sa pečatima i tako zauzimaju mesta nekome ko stvarno radi. S obzirom na to da se prijavilo tri puta više dece nego što primaju, savršeno je logično da se primaju prvo deca od roditelja koji su oboje prijavljeni. A to je posebna tema da se mora uraditi sve kako bi se privatnici naterali da prijavljuju zaposlene kako bi imali zdravstvenu knjižicu i penziju jednog dana.
  • BJ

    15.05.2018 21:38
    Slogani za podsticaj nataliteta će sigurno popraviti situaciju.
  • @dark veber

    15.05.2018 17:57
    Dark veber, sta cemo sa roditeljima koji rade na crno, ne stiti ih niko, rmbaju po ceo dan da bi prehranili decu i za PIO ne postoje?! i jos mole boga da ce gazda da im udari pecat da je zaposlen kod njega, jer su radnici na crno pa i gazdi frka?!
  • Milica

    15.05.2018 14:21
    @Dark Veber
    Ne znam za prethodne godine, ali ove godine je potrebna potvrda o zaposlenju roditelja iz PIO fonda uz potvrdu od poslodavca. Znaci po sluzbenoj duznosti. Tako da mislim da tu nema mesta muljanju....
  • VladimirNS

    15.05.2018 14:14
    Paor ili bot?
    @Laloš
    Bravo na komentaru, potpisujem sve plus da dodam da su nadograđena još 3 objekta PU „Radosno detinjstvo“ u ulicama Dragiše Brašovana, Save Kovačevića i Janka Čmelika. Sva tri vrtića dobila su po jedan sprat, odnosno oko 700 m2 površine i renovirano je kompletno prizemlje.
    Po meni tada tunjavi Pavličić je bio na vlasti 4 godine (2008.-2012), a ovi koji po Paoru pokušavaju da nešto "popravljaju" su već samo 6 godina, dajmo im još malo vremena, biće bolje i vrtića za samo 2 godine.

    Nego ako ste stvarno paor koliko su vam veće subvencije po hektaru od 2012. godine?
    Ups, manje su nekoliko puta
  • Sajlovčanin

    15.05.2018 12:45
    Jedina MZ bez vrtića
    Jedina MZ bez vrtića je Sajlovo, tako da deca moraju kilometrima da putuju.

    Želim da napomenem da Sajlovo nema ni Osnovnu školu (upisanu u urbanistički plan) koja je obavezna za decu a kamoli obdanište ili vrtić.

    Dokle će ovo očigledno zanemarenje gradskog naselja da traje?
  • Laloš

    15.05.2018 12:40
    @Paor

    Ove koje hoćeš da trpaš u zatvor su napravili: vrtić u Radničkoj ulici(uz pomoć turske donacije) , srednju školu na Novom Naselju, kompletno šetalište na keju, Bulevar Evrope, Somborski bulevar, bulevarom Evrope spojili grad sa autoputem, most preko kanala na klisi, urgentni centar....
    Neka neko nabroji šta su trenutni napravili za zadnjih 6 godina koliko su na vlasti? Ono što ja znam je Dino park. A uradili su još: prodali zemljište kod Spensa za tržni centar, GALENSu izdali dozvolu za zgradurinu u epicentru NS i još par komada po gradu...... A ranija njihova vlast izbehatonirala centar i plato oko Spensa, napravili aferu oko ATP Vojvodina i ugrobarili grad za 75 mil. evra....
  • gandži

    15.05.2018 12:16
    može, može....
    Dragi moji sugrađani,
    može uvek da se nađe neko rešenje kada bi se pokazala dobra volja. tako i nedostatak mesta u vrtićima. Izgradimo nove, veće, lepše, ne gradite tržne centre u kojima uskoro neće imati ko da kupuje jer nam je platna moć odavno opala toliko da imamo samo za suvo preživljavanje. Sve te lokacije su mogle biti popunjene izgradnjom velikih vrtića! Ali naravno za to grad nema para, zamislite ni jedan!!! Divno. Za decu nema pa nema jer oni nisu glasačko telo i nisu članovi stranke!!! Bravo!
  • RIZBO

    15.05.2018 11:44
    NOVI SAD ≠ NOVI SAD
    Ako nije pod kontrolom vladajuće oligarhije odma nije novosadski! Kakve veze ima u čijem je vlastništvu dečiji vrtić, kakav je to pokušaj zamene teza, mesta ima dovoljno za svu decu!
  • Paor

    15.05.2018 11:22
    @teča
    Zašto ti živiš, kada nema vrtića u gradu?
    Zašto jedeš i trošiš novac na hranu i piće, ili na garderobu i obuću, kada Novi Sad nema vrtića?

    Tih vrtića nije bilo ni ranije, pa ih nema ni sada, ali grade se koliko toliko u ovoj bedi u koju nas je odgurao DOS.

    Čak i u vreme ludog Slobodana Miloševića nije bilo ni pripližno ovoliko problema sa smeštajem dece u vrtiće, kao što ih imamo zadnjih godina od uvođenja demokratije.
    Ovi sad anešto to malo popravljaju, a evo ovi što su napravili te probleme ih danas napadaju.
    Po meni je trebalo uhapsiti one koji su napravili ovakve probleme i osuditi ih na doživotni zatvor.
    Taj zatvor bi se onda mogao zvati Žuti zatvor ili Crno-žuti zatvor.
  • Dark Veber

    15.05.2018 11:22
    Vi što možete a ne želite da imete dece ste obični sebičnjaci. Da su vaši roditelji tako razmišljali ne bi ni postojali. Ne budite halavi, stvorite novi život i potrudite se da ga vaspitate i izvedete na pravi put.
  • @Primitiva

    15.05.2018 11:12
    A ti shvati da je novac za minule uplaćene doprinose POTROŠEN, i da se sadašnje (i buduće) penzije isplaćuju na osnovo SADA prikupljenih doprinosa i dotacijom iz budžeta! Tako da nisi u pravu, jedna od mnogo prednosti većeg nataliteta je u tome što će ta deca kada odrastu raditi i puniti budžet.
  • Roditelj

    15.05.2018 10:50
    A za strane subvencije ima...
    Koliko je vrtica moglo da se napravi za 9500000 evra koje je drzava dala stranoj kompaniji Continental da prime programere kojih u ovom momentu nedostaje par hiljada u Novom Sadu?
  • teča

    15.05.2018 10:40
    zašto se pravi spomenik na trgu republike ako se nema novca za vrtiće? valjda su vrtići prioritet, a ne spomenici?
  • Nebojša

    15.05.2018 10:24
    Nema strategije
    Da Novi Sad ima strategiju problem bi bio rešen ekspresno. Ali je nema zadnjih 18 godina.
    Elementarna logia kaže da se problem može rešiti ODMAH.
    Prvo grad može da raspiše konkurs i da KUPI objekte za vrtiće.
    Drugo grad može da IZNAJMI objekte za vrtiće.
    Treće, grad može da PLAĆA DIREKTNO privatnim vrtićima a ne da se refundira roditeljima i to sa zakašnjenjem.
    Priča se o povećanju nataliteta, a elementarna stvar da postoje jaslice i vrtići nije ispunjena, pa onda priča o finansijskoj pomoći PADA U VODU u startu. Roditelji moraju da rade a nemaju gde da ostave dete. Ceo problem se rešava ekspresno samo ako se želi, ali se ne želi i o tome govori podatak da u Novom Sadu u zadnje vreme nije izgrađen ni jedan vrtić, niti je zakupljn prostor a postoje veliki problemi sa plaćanjem tj refundiranjem koje sebi ne može da priušti veliki broj roditelja. Jedan od problema je i što se neka deca upišu a uopšte ne idu u vrtić i samo se fiktivno vode na spiskovima.
  • Primitiva

    15.05.2018 10:18
    Ti koja bi da uvodiš porez na bećarski život shvati već jednom da se svim zaposlenima odvaja znatan deo zarade za penziju, pa neće ničija deca nekom plaćati ništa. Nove generacije samo nastavljaju da održavaju sistem života u zajednicama, a starije generacije omogućavaju da ta deca odrastu. Ti gledaj svoju decu, to je tvoj izbor, a ostavi sve druge da imaju svoje živote, imali decu ili ne. Od tvoje lažne dužebrižnosti samo dolazi loša energija i šteta.
  • partizani

    15.05.2018 10:13
    i ja
    Strpite se malo, sta Vam je...
    PRVO film o jasenovcu pa kad zaradi novce onda cemo praviti vrtice, pa zna se neki red zar ne

    do tad deca mogu na posao sa nama i eto ustede

    i jos dece

  • Kokakole

    15.05.2018 10:06
    Uvek će ovako biti. Mora da ostane i za privatne. Tako je za sve delatnosti gde postoji privatnik kao alternativa. Mogli su da reše obdaništa kada su hteli.
    Nema sada tu neke pobune, ovakvo društvo smo hteli.
  • Nervirach

    15.05.2018 10:01
    A u skoli Nikola Tesla, izbetoniran travnjak(na kome su se najmladji igrali), iseceni jablanovi zbog tala za iznajmljivanje. Naprdno, mada su isto i prosli radili.
  • Tanja

    15.05.2018 09:41
    A kasarna na futoškom putu? Čemu i kome služi? Eto prilike da se otvori mnogo grupa.
  • Dark Veber

    15.05.2018 09:36
    A šta je sa lažnim potvrdama o zaposlenju roditelja? Zbog tih koji to rade deca od oba zaposlena roditelja nema ko da čuva i onda hoćete da pravimo drugo i treće dete? Vrlo je jednostavno, nemojte prihvatati papiriće sa pečatom firme kao dokaz o zaposlenju nego po službenoj dužnosti proverite u PIO fondu zaposlenje! Moramo stvoriti što bolje uslove kako bi mogli da radimo i usput imamo troje ili najmanje dvoje dece.
  • Predlog

    15.05.2018 09:34
    Podsticaj za rađanje davati u selima, da se obnovi život tamo, a od novca za podsticanje rađenja u sredinama gde je natalitet zadovoljavajući, kao npr. Novi Sad, napraviti nove vrtiće i ostalo potrebnno za pravilno odrastanje dece.
  • @Zlo

    15.05.2018 09:31
    Tebi treba uvesti porez na bećarski život! Tri puta napominješ kako hvala bogu nemaš decu, a pitaš se kako se od tvojih doprinosa grade vrtići i još bi da odlučuješ o rang listi? Prvo, ta tuđa deca će ti jednog dana isplaćivati penziju, drugo ako nema dovoljno mesta naravno da će prioritet imati deca gde su oba roditelja zaposlena!! Isto važi i za druge grupe dece iz ugroženih kategorija.
  • milo

    15.05.2018 09:18
    Fontane
    Dajte ljudima fontane!
  • Sonja

    15.05.2018 09:11
    Strašno je da se Ustanove kavnog i državnog značaja prema najmlađima tako odnose . Jednom godišnje upis ?! Pa to nigde nema . Sramota .
    Pa još izmisle mesta samo toliko i toliko .
    Država je dužna da stvori uslove za svu decu isto .
  • Srećni

    15.05.2018 09:07
    Roditelj
    kad bi se uvela kontrola na prisutnost dece u vrticima, mesta bi odmah bilo.
    Iz ličnog iskustva znam dete koje je za dve godine bilo tri dana u vrtiću, dete je zdravo i pravo.
    Uvesti neopravdane, pa ispisivanje dece iz vrtića
  • Мунгос

    15.05.2018 09:02
    Срамота за Нови Сад.
    Право мерило цивилизацијског достигнућа је доступност дечијем вртићу, наравно са социјалним ценама за најбољи квалитет услуга. Нови Сад је баш заглавио, са више од дупло мањег капацитета. Град сутра треба одобрити средства, прексутра пронаћи локације на најбољим местима у граду, наксутра урадити пројекте и узети грађевинску дозволу. Значи, већ 1. јуна могу почети припремни грађевински радови, а 15. јуна би био званични почетак радова. Рок изградње би се ставио да буде 31. март 2019., па ако се дотле не стигне, погледати кроз прсте извођачу, ускратити му премију и рок померити за 15. јуни 2019. На свечаном отварању позвати оног који је одобрио паре, да пресече врпцу.
    И уселити нашу дечицу у установу која ће им остати у успомени као нешто лепо из детињства, а млади родитељи ће такође бити задовољни, па ће због тога и они пожелети да учине неко добро дело.
    Иначе, уколико се настави овако подвајање, па неко дете може, а неко не, бићемо њива на којој ће ова деца порасти у људе посебне врсте. Од те врсте људи, друштво се лако трансформише у чопор.
  • zlo

    15.05.2018 09:02
    Ja ovo stvarno ne razumem. Na srecu nemam decu, ali me svako ludilo i nepravda dotice. Za svako dete u vrticu se izdvajaju ogromne sume novca iz budzeta (roditelji placaju smesan procenat), izmedju ostalog i od mojih novaca koja dece ni nemam, pa kako je moguce da neko dete moze to da iskoristi, a neko ne? Potpuno bizarno je praviti top liste kad svako dete treba da ima jednaku mogucnost za to. Ako ne mozete da obezbedite svakom, recite tako i zatvorite radnju, dok se ne organizujete da mozete, ovo je svinjarija, koju cinite sa tudjim novcima.
  • Anti huligan

    15.05.2018 08:54
    Umesto što se finansiraju FK Vojvodina, Zvezda i Partizan, bolje bi bilo da država i gradovi preusmere sredstva na otvaranje novih vrtića!
  • White Power

    15.05.2018 08:44
    Zemlja kretena
    Treba sve policijske stanice da pretvorite u vrtiće, kao i sve prostorije stranaka.
    Ionako se tale sa mafijom i kriminalcima, a nije realno da kriminalci sami ulože u vrtiće.
    A pre toga jedan veeeeeliki buldožer, da sve u ovoj kloaci od države sravni sa zemljom, pa da se gradi ne "od nule", već od -100.
  • Hadus

    15.05.2018 08:41
    Umesto
    Umesto vrtica imamo najavljene spomenike, koride, festivale, fantomske omladinske NVO koje dobijaju pare iz budzeta... Mozda oni mogu da nam cuvaju decu???
  • aero

    15.05.2018 08:38
    ali zato
    tehnički 2 puta godišnje, zaposlenost nikada veća, bdp raste, raspravlja se tome ko je kolik ozakopao novi sad dozvolama za gradnju... da li će ove godine istaknuti ko koliko ima? da li se neko pomerio u odnosu na prošlu godinu i koliko? Koliko tačno radosno detinjstvo ima zaposlenih u upravi i na kojim pozicijama? koliko ima zaposlenih vaspitača? i jedno i drugo pitanje se odnosi i na stalno i privremeno i povremeno zaposlene... Sa kojim voznim parkom raspolažu zaposleni? Sa koliko novaca grad subvencioniše rad radosnog detinjstva? imam još par pitanja ali prvo da čujemo odgovore na ova....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna