Anita Balaž otputovala u Beč na lečenje

Anita Balaž (12) iz Erdevika, koja čeka na transplantaciju srca, otputovala je jutros u Beč gde će joj na AKH klinici biti ugrađena mehanička srčana pumpa.
Anita Balaž (12) iz Erdevika, koja čeka na transplantaciju srca, otputovala je jutros u Beč gde će joj na AKH klinici biti ugrađena mehanička srčana pumpa.

Anita je prvi pacijent iz Srbije koji čeka na transplantaciju srca čije lečenje će u potpunosti snositi Republički fond za zdravstveno osiguranje, dok su do sada za lečenje dece koja čekaju na transplantaciju srca roditelji sami prikupljali novac u humanitarnim akcijama.

Anitina mama Ksenija Balaž rekla je da je juče trebalo da putuju u Beč, ali da su od dr Andreas Cukermana iz AKH klinike obavešteni da je prijem 26. novembra tako da su odlazak pomerili.

"Lekari su mi objasnili da se mehanička pumpa ugrađuje kako bi se smanjio pritisak na pluća, kako bi se pluća spasila. Ukoliko posle ugradnje pumpe opadne pritisak, neće morati da se radi transplantacija pluća, već samo srca", rekla je gospođa Balaž.

Ona kaže da će se tri meseca posle ugradnje pumpe znati da li je pritisak u plućima opao i da će Anita u AKH bolnici ostati mesec dana, ali da je preporuka dr Cukermana da budu u Beču naredna tri meseca kako bi se pratilo njeno zdravstveno stanje.

"O trošku fonda biće urađena ugradnja pumpe i dobili smo mogućnost da ostane mesec dana u Beču na oporavku. Po preporuci lekara to se može u produžiti", naglasila je Anitina mama.

Sa Anitom u Beč kao pratnja, osim majke, putuje i njen lekar dr Vladislav Vukomanović iz Instituta za majku i dete, kako bi bio neposredno upoznat sa tokom lečenja obolele devojčice.

  • NS65

    25.11.2013 21:35
    Srećno
    Želim ti uspešnu operaciju i brz oporavak !
  • Vladan Popovic

    25.11.2013 20:44
    Srecan put i jos srecniji povratak :)
    Ne brini i ne boj se jer ce sve dobro u Becu proci i zdrava Anita ce kuci doci.

    I ne zaboravi da slusas mamu.. :)
  • Srecno bilo!

    25.11.2013 20:02
    Duso nasa srecno bilo!
    da sve prodje kako treba, uz tebe smo svi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti