Aniti Balaž omogućeno lečenje na klinici u Beču

Republički fond za zdravstveno osiguranje omogućiće celokupno lečenje 12-godišnje Anite Balaž iz Erdevika u AKH klinici u Beču.
Republički fond za zdravstveno osiguranje omogućiće celokupno lečenje 12-godišnje Anite Balaž iz Erdevika u AKH klinici u Beču.

Prema mišljenju Lekarske komisije, Aniti prvo treba da bude izvršena ugradnja mehaničke pumpe unutar srca s ciljem da se smanji postojeći pritisak u plućnoj cirkulaciji tokom narednih nekoliko meseci i da se na taj način stvore neophodni uslovi za potrebnu transplantaciju srca koja će biti drugi korak u lečenju.

Anita u Beč putuje 25. novembra, a RFZO će omogućiti da Anitu na lečenje prati njen lekar iz Srbije dr Vladislav Vukomanović da bi bio neposredno upoznat sa tokom lečenja obolele devojčice. RFZO još uvek čeka saglasnost Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije na predlog izmene Pravilnika o upućivanju osiguranih lica na lečenje u inostranstvo, čije je izmene RFZO predložio 1. novembra s ciljem da se na lečenje upućuju i pacijenti oboleli od cistične fibroze kojima je neophodna transplantacija pluća.

Anita Balaž (12) boluje od restriktivne kardiomiopatije zbog čega joj je potrebna transplantacija srca i pluća. Lekari AKH klinike, prema poslednjim nalazima i zaključcima, trebalo bi da joj ugrade pumpu u srce kako bi spasli pluća i time izbegli komplikovanu duplu transplantaciju. Roditelji je redovno vode na kontrolne preglede u Institut za majku i dete u Beogradu, ali ona ovakvog zdravstvenog stanja ne može da prati nastavu u školi.

- Sama sam otkrila da Anita ima pravo na nastavu kod kuće, pa sam predala zahtev upravi škole da joj to omoguće. Ona može da nauči biologiju ili geografiju, ali matematiku i fiziku mora neko da dođe da joj objasni - kaže njena majka Ksenija. Međutim, odgovor iz škole još nije stigao.

  • Huncut

    15.11.2013 20:48
    Puno srece devojcice, i cekamo te nazad...
  • 15.11.2013 14:37
    ispravka
    cesto se opsta bolnica u becu, naziva akh klinika! na nemackom ona glasi:allgemeinekrankenhaus (AKH)WIEN,tj.bec.dakle, nije akh klinika, nego je opsta bolnica!
  • Ivana

    15.11.2013 13:28
    Konacno dobre vesti!
    Srecno srecno srecno i da se vratis zdrava i nasmejana !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.