Birokratija olakšana elektronskim putem

Servis za elektronsko plaćanje na budžetski račun Grada bez provizije počeo je da radi.

Servis za elektronsko plaćanje na budžetski račun Grada bez provizije počeo je da radi.

Na ovaj način će za sada biti omogućeno elektronsko plaćanje naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta. Koordinator projekta Duško Novaković kaže da je u osnovi servisa sistem "e plaćanje+", koji je razvila Uprava za digitalnu agendu, a Novi Sada je prvi grad u Srbiji koji će ga koristiti.

"Ovo je potpuno specifičan oblik plaćanja, koji ide preko budžetskih računa, tako da je trezor zadužen da vodi računa o svemu tome, a do njega nije lako doći. Mi smo uspostavili vezu sa njima i taj mehanizam smo dali besplatno svim državnim organima uprave na korišćenje", kaže pomoćnik direktora Uprave za digitalnu agendu Aleksandar Ivić.

Od 25. avgusta biće u funkciji i servis praćenja statusa predmeta, pomoću kojeg će građani koji podnesu zahtev putem pisarnice moći da prate obradu predmeta. Postojeći virtuelni matičar, servis koji omogućava poručivanje štampanih izvoda iz matičnih knjiga putem interneta, integrisan je u ovaj sistem.

Članica Gradskog veća za upravu i propise Tijana Pavlov kaže da projekat obezbeđuje efikasniji rad uprave i da će građanima biti od velike koristi. "Ova elektronska komunikacija omogućava ostvarivanje određenih prava bez dolaska u upravu. To je, pre svega, mogućnost praćenje statusa predmeta ili podnošenje određenih prijava, čime se pojačava i kontrola rada uprave", objašnjava Tijana Pavlov.

Vrednost projekta je 193.790 evra i finansirala ga je Evropska unija.

Servisu se može pristupiti sa portala Grada Novog Sada (www.euprava.novisad.rs), a za pojedine usluge prethodno se treba registrovati. Za građane koji nemaju internet oformljene su nove pisarnice, koje olakšavaju administrativne poslove. Pored pisarnica u Gradskoj kući i Radničkoj, one su dostupne u Veterniku, Petrovaradinu, Futogu i Čeneju, kao i u prijemnoj kancelariji u Narodnog fronta 53. (Suzana Stojićević)

  • Jelena

    20.08.2012 06:43
    Pocelo je radno vreme u upravi a tek jedan komentar stigao? :))))
  • lily

    20.08.2012 05:41
    Ime - ?
    Da li je to Gordana Dimitrijević iz tzv. KLER-a, koja se predstavlja kao veliki stručnjak za projekte, a u stvari nema pojima. Jedna od nekolicine, koja je kao učestvovala u pripremi projekta, pa se sada hvali da je sve dobro.
  • -

    19.08.2012 09:40
    -
    uf koliko aktivista.
    zaboravljaju da ce se uskoro pridruziti radnicima nisa.

    u redu je sminkanje infrastrukture-ako se ona vidi i oseti.
    dobili smo punjac za mobilne telefone, biciklove za iznajmljivanje,odvratne statue i odu gruzijskom kompozitoru.

    a sta je ostatak?



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti