Crkva i ove godine zateže oko datuma obeležavanja Racije

Nakon prošlogodišnjeg sukoba Srpske pravoslavne crkve sa Gradom oko datuma i načina molitvenog obeležavanja pomena žrtvama Novosadske racije, svi su izgledi da će sličnih problema biti i ove godine, saznaje Radio 021.

Nakon prošlogodišnjeg sukoba Srpske pravoslavne crkve sa Gradom oko datuma i načina molitvenog obeležavanja pomena žrtvama Novosadske racije, svi su izgledi da će sličnih problema biti i ove godine, saznaje Radio 021.

Naime, predstavnik Srpske pravoslavne crkve protonamesnik Vladan Simić se nije pojavio na zakazanom sastanku u Gradskoj kući, na kom su trebali da budu definisani detalji izlaska na Kej zakazanog za 21. januar. Dogovor je zbog toga odložen do daljnjeg, a predsednik novosadske Jevrejske opštine Goran Levi kaže da se nada da će do dogovora ipak doći, jer žrtve zloglasne racije zaslužuju da budu ispoštovane bez skandala i prepucavanja.

"Mi se ipak nadamo da ćemo do 21. januara doći do dogovora i svi zajedno izaći kako bismo ispoštovali sve žrtve i njihove porodice, jer to ovaj grad zaslužuje", kaže Levi za 021.

Podsetimo, prošle godine su Grad i Srpska pravoslavna crkva pomen žrtvama fašističkog terora u Novom Sadu održale odvojeno. Kako su predstavnici Crkve naveli u svom saopštenju, na taj korak su se odlučili zbog "nepoštovanja dogovora o načinu molitvenog obeležavanja, prećutnog ukidanja Komisije za obeležavanje i učestalog jednostranog menjanja datuma podsećanja na Novosadsku raciju".

Mađarski fašisti su od 21. do 23. januara 1942. godine pobili oko 2.000 Novosađana i oko 2.500 meštana više sela Južne Bačke, ali se tačan broj ubijenih do danas ne zna. (miodrag@021.rs)

  • Sonja

    12.01.2012 15:29
    Komentar
    Mir Božji,Hristos se rodi!

    Predlažem čitaocima da odu na sajt Eparhije Bačke i pročitaju pravu istinu o ovom slučaju.
    Svako dobro,pozdrav
  • jovanrbc

    12.01.2012 08:39
    Срећно
    Мир Божији,Христос се роди!
  • Циле

    11.01.2012 09:51
    Судећи по вестима нема већег генератора проблема у НС од СПЦ. Сви остали фини, онако новосадски.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti