Decu u Domu zdravlja na Limanu nema ko da pregleda

Roditelji koji su u poslednje dve nedelje vodili decu kod lekara u Dom zdravlja na Limanu čekali su po nekoliko sati na pregled.
Roditelji koji su u poslednje dve nedelje vodili decu kod lekara u Dom zdravlja na Limanu čekali su po nekoliko sati na pregled, jer nema dovoljno lekara za pregled bolesne dece.

Na predškolskom odeljenju pedijatrije ove sedmice u prvoj smeni radi samo jedna lekarka, dok u drugoj smeni rade dve. Međutim, problem je u podeli zaduženja, jer lekarke uporedo sa bolesnom decom rade i u Savetovalištu sa bebama, gde se termini zakazuju i gde postoji prednost u odnosu na predškolsko odeljenje.

Novosađanin D.M. kaže za 021.rs da je pre dve nedelje došao u Dom zdravlja sa bolesnim detetom, te da mu je doktorka rekla da tog dana ne može da ga primi, jer ima zakazane pacijente u Savetovalištu. On napominje da je očigledno da predškolsko odeljenje u poslednje vreme radi sa manjkom lekara, što pravi problem i roditeljima, a naročito bolesnoj deci.

"Ja sam izašao sa posla i napravio sebi komplikaciju da bih odveo dete kod lekara, i naišao na opštu zbrku. Kada sam pitao ko će od lekara moći da primi dete, rekli su mi da sačekam i da će doći doktorka kojoj smena počinje u 13.30 časova. Kada je ona došla, rekla je da tog dana ne može nikoga da primi, zato što ima zakazane pacijente u savetovalištu, a to su bebe. Ona je u međuvremenu primila neke svoje pacijente, a mi koji nismo njeni pacijenti, nismo bitni", kaže naš sagovornik. On je tek nakon urgiranja kod načelnice odeljenja uspeo da dobije lekara.

Problem koji se takođe javlja u Domu zdravlja je širenje dezinformacija u kol-centru. Ova zdravstvena ustanova je, kako bi olakšala postupke zakazivanja i informisanja, pustila u rad informativni tj. kol-centar, a građane na njega redovno usmerava. Međutim, u kol-centru pružaju potpuno pogrešne informacije, pa se tako navodi da pre podne radi lekarka koja je inače na bolovanju već četiri nedelje, što zbunjuje građane, a između ostalog i našeg sagovornika.

"I pre dve nedelje su mi rekli pogrešne smene, a i danas sam zvao i ponovo dobio pogrešne informacije. Rekli su mi da ako dođem do devet pre podne, neko će me primiti, a za dalje nisu sigurni. Da li je moguće da nema ko da pregleda malu decu? Jednom sam bio u situaciji da je pre podne radio samo jedan doktor, koji je išao da prvo pregleda bebe, a kada ugrabi malo slobodnog vremena, dođe da pregleda predškolski uzrast, pa se vrati na bebe i tako u krug", tvrdi D.M.

Jednu neprijatnu situaciju imao je kada je nedavno došao u 6.15 časova u Dom zdravlja, da bi mu doktorka rekla da prima pacijente samo do 7.30, iako je radno vreme od 7 do 20 časova.

"Oni prosto nemaju kada da rade sa bolesnom decom, a nemo ko da ih zameni. I onda tamo bolesna deca čekaju do besvesti. Nisam besan ni na koga, samo se plašim da uskoro nećemo imati gde da lečimo decu", navodi naš sagovornik, koji je zbog ovog slučaja pokušao da kontaktira organ Zaštitnika pacijenata, ali se niko nije javljao.

Načelnica pedijatrijske službe Doma zdravlja Branislava Stanimirov kaže za 021.rs da je ova situacija privremena, dok je lekarka koja radi prvu smenu na bolovanju, te da će se sve uskoro stabilizovati. "Organizacija u Domu zdravlja je ista kakva je bila i kada su radile dve doktorke u smeni. U istom danu se rade i preventivni i kurativni pregledi. Mi ne možemo rasporediti drugačije ako nemamo sa čime, tako da ne možemo dovoditi lekare iz drugih odeljenja da popunjavaju mesto lekarke koja je na bolovanju", kaže Stanimirov.

S obzirom na to da je nedavno jedna lekarka otišla u penziju, čime je nastao nedostatak lekara, načelnica pedijatrijske službe Doma zdravlja kaže da se u poslednjih 20 godina nije školovano dovoljno lekara koji bi zamenili lekare koji su pred penzijom. Ona poziva roditelje da budu strpljivi i da ne dovode decu kod lekara čim nastupi prehlada.

"Ako dolaziš kod lekara, onda treba da budeš svestan da moraš i da čekaš. Sada je nastupio prvi talas prehlada, zato su se stvorile gužve. Roditelji treba da naprave trijažu i da ne dovode decu odmah sa prvom temperaturom", kaže Stanimirov. Kada je reč o dezinformacijama koje širi kol-centar, ona kaže da se svaka promena u smenama odmah šalje radnicama za pultom, te da ne zna kako se moglo dogoditi da se šire pogrešne informacije.

U čekaonici Doma zdravlja naišli smo na ženu koja je dovela ćerku sa visokom temperaturom koja bi, prema rečima dežurne medicinske sestre, trebalo da je primljena preko reda. Međutim, ona je u trenutku kada smo sa njom razgovarali, čekala već dva sata. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • PETRA DJUKIC

    26.02.2018 11:01
    ophodjenje doktora prema pacij
    ma ostali su oni sto nece da rade ,kad odete po uput kazu cekajte neznamo dalicemo vas primiti...i ti naravno cekas........onda dodje zena sto svercuje robu,pa ostane 50 minuta pa onda dodje poznanica koja prodaje kozmetiku pa i druge doktorice dodju u istu ordinaciju ,to je onda smeh cirkus,kao da su zaboravili da su na poslu a ne kuci ...i tako i ona ostane dobar sat tako da doktorica za dva sata primi 1 pacijenta i 2. privatne posete e to je ostalo u srbiji......nazalost....
  • Jaca

    26.10.2014 10:36
    skorasnje iskustvo
    Zbog ogromne guzve u Limanskom domu zdravlja,sa bebom od 7 meseci i temperaturm 40 otišla sam kod privatnog lekara, dr. je pedijatar ali očigledno nema iskustva sa bebama pa nas je u panici poslala u decju hitnu , gde su nas pod sumnjom da beba ima urinarnu smestili na odeljenje , da ne bi gubili vreme bebi su dali jak antibiotik a predhodno je jos jednom uzeli urin na analizu, za 1,5 dan stizu rezultati da beba nema bakterija u urinu i da je izgleda prvi
    nalaz bio neka greska i ako ne zelim da cekam da se sve analize ponove za 2-3 dana ( pošto pada vikend),i da vidim sta cu sa antibioticima , jer oni nemogu da prekinu prepisanu terapiju , predlog doktorice je bio da potpišem da izlazim i z bolnice pošto je beba odlično ,jer predstoji vikend, potpisla sam i dobila savet da se javim u dom zdravlja svojoj lekarki, poslala sam muza da vidi sta i kako , ona je bila jako ljuta zbog nase odluke i gotovo ga je izbacila iz ordinacije i naravno nije pregledala bebu ,sve se dobro zavrsilo odlaskom kod divne privatne lekarke .....
  • Ozlojedjena mama

    26.10.2014 10:34
    Dokle vise da nam se sa decom igraju nadri lekari
    Evo ja postavljam pitanje, kada ce javne i odgovorne sluzbe da kontrolisu rad pedijatara?

    Po kom osnovu mogu da lece decu bez potrebnih analiza. Kad sam ja bila dete, cim se razbolis, odmah dajes urin, briseve, krv ako ima potrebe, a sad prepisuju kojekakve lekove bez potrebnih analiza. Tako da sa jedne strane punis dzepove farmaceutskih kompanija kada kupujes cesto bespotrebne lekove, a sa druge ako hoces pravi tretman za dete, moras da ides kod privatnog lekara, pa njima da placas. Za cega sluzi onda socijalno koje placamo?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti