Dekriminalizovati prostituciju i tačka

Prostituciju u Srbiji bi trebalo dekriminalizovati, jer je to jedini način da se žene u prostituciji pravno i fizički zaštite, zaključak je obimnog istraživanja koje je sprovelo udruženje S.T.R.I.K.E.
Prostituciju u Srbiji bi trebalo dekriminalizovati, jer je to jedini način da se žene u prostituciji pravno i fizički zaštite, zaključak je obimnog istraživanja koje je sprovelo udruženje S.T.R.I.K.E.

Naime, prema važećem zakonu u našoj zemlji, prostitucija se tretira kao prekršaj kojim se remeti javni red i mir, a za koji je zakonom propisana kazna novčana ili zatvorska u trajanju do 30 dana. Međutim, njom se kažnjavaju samo osobe koje prodaju seksualne usluge i one koje ustupaju prostorije u kojima se prostitucija odvija, ali ne i kupci, koji predstavljaju koren ovog problema.

Tradicija ćutanja

Jedan od osnovnih problema leži u činjenici da je prostitucija proizvod kapitalističkog odnosa u kom sve ima svoju cenu, pa i samo ljudsko telo. Gordana Stojaković, jedna od autorki istraživanja, kaže da u Srbiji postoji patrijarhalno indukovana tradicija ćutanja o prostituciji.

"U pitanju je širok spektar tema, koji polazi od društvene stigme, preko ekonomske nejednakosti žena i nasilja nad njima. Mi zbog tradicije prećutkivanja sada nemamo konkretne podatke koji govore o tome koliko je žena u prostituciji, ko su one, šta su razlozi za ulazak u prostituciju i šta mogu biti mehanizmi izlaska iz toga", kaže ona.

Prema njenim rečima, neophodno je pokrenuti diskusiju kako bi srpski zakoni bili izmenjeni prema iskustvima evropskih zemalja.

"Postoje tri osnovna modela. Abolicionistički, koji se primenjuje u Norveškoj, u kom se kažnjavaju kupci seksa, dok se osobe koje prodaju seksualne usluge smatraju žrtvama i kroz socijalne programe im se omogućava izlaz iz prostitucije. Drugi je nemački regulacionistički model, koji je prostituciju izjednačio sa svakim drugim zanimanjem, koji omogućava ženama pristup socijalnom i zdravstvenom osiguranju i penzijskom fondu. Treći je prohibicionistički, koji se primenjuje u Hrvatskoj, u kojoj je prostitucija zabranjena, ali koji zasad nije pokazao dobre rezultate", stoji u istraživanju udruženja S.T.R.I.K.E.

Seksistička semantika

Takođe, tendencije da se seksistički izrazi, poput "prijateljice noći", "animir dame" i slične etikete zamene terminom "seksualne radnice" su takođe kontraproduktivne. "Time fenomen prostitucije prebacujemo na polje radnog prava, što je apsolutno pogrešno, jer abolira kupce seksualnih usluga, a ceo odnos predstavlja kao posao kao i svaki drugi", kaže Gordana Stojaković.

Posebnu pažnju u vidu sankcija i društvene osude trebalo bi posvetiti muškarcima koji kupuju seksualne usluge, koji pokreću ceo lanac. Oni, naime, mogu biti očevi, prijatelji, kumovi, dobre komšije, ali istovremeno i potencijalni predatori tuđe dece i eksploatatori žena.

Na njih se društvena stigma ne odnosi, jer patrijarhalni sistem podstiče dominaciju muškaraca, pa se "normalnim" smatra korišćenje žena kao objekata za seks, a u određenim situacijama takva eksploatacija se smatra čak i statusnim simbolom. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • 11.12.2013 00:13
    Treba dekriminalizovati i legalizovati one koji pruzaju a ne kriminalizovati musterije jer se kriminalizacijom jednih a dekriminalizacijom drugih ne postize dekriminalizacija pa samim tim ni legalizacija. Nadam se da je jasna matematika.
  • persida

    10.12.2013 12:37
    joj sto bi se oglobili
    a posto znamo da su politicari najvece .... morali bi ih debelo oglobiti:)
  • 10.12.2013 12:32
    @dule - pitanja i gluposti
    Ne Dule, ova gospodza jako dobro razlikuje stvari, nego je to sad trend...sve u isti dzak i sve zabraniti.
    Ne znam samo kad misle, posle prostitucije, da zabrane sponzoruse i udavace iz koristi? Odgovor - nikad a znamo i zasto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti