Detelinarci protiv gradnje zgrada na igralištu

Grupa građana sa Detelinare uputila je apel gradskim vlastima da se odustane od gradnje dve zgrade u ulici Đule Molnara na mestu zelene površine.

Grupa građana sa Detelinare uputila je apel gradskim vlastima da se odustane od gradnje dve zgrade u ulici Đule Molnara na mestu zelene površine.

Zoran Gajić iz Veselina Masleše 118 kaže za 021.rs da su posle bombardovanja srušene dve lamele koje su bile oštećene, jedna je u međuvremenu sagrađena, dok druga nije. On navodi da nije sporno da se sagradi lamela na mestu srušene, ali da su protiv toga da se, kako je predviđeno, sa druge strane postojeće zgrade izgrade dve lamele na mestu zelene površine. To je ubačeno u regulacioni plan 2005. godine.

- Tu bi trebalo na travnjaku da se napravi nova lamela. Na tom prostoru je i igralište i parking i već je sve skučeno. Kada bi sagradili tu još te dve lamele, ne bismo imali više zelenila na koje smo svi koji tu živimo navikli – kaže Gajić.

On dodaje da su građani koji žive u zgradama u Đule Molnara pre nekoliko godina pokrenuli inicijativu da se iz urbanističkog plana obriše gradnja dve sporne lamele, ali da se ništa nije desilo i da gradska vlast nije reagovala na njihovu peticiju. Kako kaže, sada će pokušati da sa stanarima koji žive u zgradama pored pokrenu novu javnu raspravu kako bi se iz plana regulacije izbrisala opcija gradnje dve lamele.

Podršku građanima dale su dve organizacije civilnog društva sa Detelinare i to Centar za nove medije_kuda.org i Grupa za konceptualnu politiku. Oni su u otvorenom pismu upozorili da će se zgradama, čija se gradnja planira u ulici Đule Molnara, ugroziti zelene površine u ovom delu grada.
- Detelinara je već izgubila svoj park, na kome je prvo nikla škola, a potom i crkva. Ovaj kvart će, pored predviđene lamele koja treba da bude sagrađena na mestu srušene, oštećene u bombardovanju 1999, dobiti nešto što ni jedan grad po meri svojih građana ne bi smeo da dopusti - navode udruženja.

NVO su ukazale i na problem sa nedostatkom prostora za parkiranje i dodale da u Novom Sadu postoji mnoštvo neprodatih stanova, te da bi se drugačijom politikom stanogradnje ovaj problem mogao odgovornije i humanije rešiti.
- Možemo li dakle sprečiti ovu kampanju političara i simulaciju brige za javnu i opštu stvar? Spektakl koji političari prave služi isključivo njihovoj promociji i poznato nam je da njihov rad odavno ne odgovara potrebama društva - stoji u apelu.

U lokalnoj vlasti za sada nije bilo komentara povodom ove inicijative Detelinaraca, sem što su nedavno iz JP "Urbanizam" ovim organizacijama potvrdili da se planira gradnja lamela.

 

  • NS

    26.07.2014 09:21
    Stop!
    U svim delovima Novog Sada NEMA vise mesta gde graditi bilo sta, al ima posla obnoviti sve te zgrade i decija igralista i malih zelenih povrsina.Kako vas nije sramota deci uzimate i to malo parce zelenila.
    Vi ste huligani!!!
  • Gedam_i pitam_se

    25.07.2014 12:20
    A zasto nebi malo Fjutog i Vjeternik gradili ko i Novi Sad, ceo grad uruzise tim bofl zgradetinama, niko vise nema ni sunca ni privatnosti.
  • -

    25.07.2014 11:18
    -
    samo da dodam-kanda su te dve lamele sa one druge strane. tamo gde je onaj korov. naspram one privatne kuce

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti