Digitalna izdanja prvih Njegoševih dela na sajtu BMS

Biblioteka Matice srpske digitalizovala je i na sajt Digitalne BMS postavila prva izdanja svih Njegoševih dela iz svoje kolekcije, povodom dva veka od rođenja Petra Petrovića Njegoša.
Biblioteka Matice srpske digitalizovala je i na sajt Digitalne BMS postavila prva izdanja svih Njegoševih dela iz svoje kolekcije, povodom dva veka od rođenja Petra Petrovića Njegoša.

U Biblioteci se nalazi jedinstvena i najveća zbirka dela Petra II Petrovića Njegoša i literature o njemu. Biblioteka ima 35 primeraka prvih izdanja Njegoševih jedanaest knjiga, uključujući i njihove varijante (Šćepan Mali i dr.). Svaki je primerak digitalizovan i postavljen na adresi Digitalne BMS - digital.bms.rs.

Obeležavanje dvestogodišnjice Njegoševog rođenja i otkrivanje Njegoševog spomenika u Andrićgradu bili su povod da Biblioteka Matice srpske štampa digitalizovana prva izdanja svih Njegoševih dela. U majstorskim radionicama Biblioteke, a na inicijativu njenog upravnika, ujedno i urednika ovog izdanja, Mira Vuksanovića, oblikovano je 11 Njegoševih knjiga u istoj boji, jednakom povezu i slogu, na istom broju od 1.508 strana kao kada su i prvi put štampane.

Ovaj jedinstveni komplet čine naslovi: Pustinjak cetinski (Cetinje, 1834), Lijek jarosti turske (Cetinje, 1834), Oda stupljenja na prestol Ferdinanda I, imperatora austriskoga i kralja madžarskoga (Cetinje, 1835), Tri dana u Trijestu (Beč, [1844]), Luča mikrokozma (Beograd, 1845), Ogledalo srbsko (Beograd, [1845]), Gorski vijenac (Beč, 1847), Kula Đurišića i Čardak Aleksića (Beč, 1850), Lažni car Šćepan Mali (Zagreb, 1851), Slobodijada (Zemun, 1854) i Njegoševa Bilježnica s rukopisom pesme Noć skuplja vijeka (Cetinje, 1956).

Za pripremu izdanja bili su zaduženi Olivera Mihajlović, Goran Vlahović i Sonja Sulocki, a za povez Pavle Živković.

Digitalizovana prva izdanja jedanaest Njegoševih knjiga Miro Vuksanović je uručio direktoru Andrićevog instituta Emiru Kusturici. Knjige su izložene na stalnoj postavci u Andrićgradu.

  • Mrma

    17.12.2013 09:11
    "Čovek kvari svaku stvorenu stvar"
    Šta reći na većinu komentara a ne citirati Leonarda da Vinčija?O velikanima sa poštovanjem,molim Vas,o ustanovama kulture,takodje.Y44v
  • Ubrojčani

    17.12.2013 06:46
    jao
    Šta će sad Informatika da radi, kad su ih ovi iz Matice pretekli u ubrojčavanju?
    Propade im lukav plan.
  • Ćevara

    16.12.2013 22:30
    anti spam???
    ajde mi već jednom , na srpskom jeziku objasnite ulogu ovog skrnavog anti spam sranja, kad već čitate svaki komentar !!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti