Dušan Travica konačno u Srbiji nakon prošlogodišnjeg udesa u SAD

Student FTN-a Dušan Travica koji je doživeo tešku saobraćajnu nezgodu u SAD pre više od godinu dana, ove nedelje se vraća u Srbiju.
Student FTN-a Dušan Travica koji je doživeo tešku saobraćajnu nezgodu u SAD pre više od godinu dana, ove nedelje se vraća u Srbiju, saznaje 021.

On će dalju rehabilitaciju nastaviti u Beogradu nakon što se lečio u Institutu "Hrabrost" u Mineapolisu, u saveznoj državi Minesota gde su sa njim mama i sestra. Kako za 021 kaže Dušanova sestra Milica Travica, on će nastaviti sa rehabilitacijom u centru "Dr Miroslav Zotović" gde će morati odmah da ponovo operiše ruku.

"Što se tiče zdravstvenog stanja, Dušan je dobro, ali je potrebna dalja rehabilitacija i moraće da operiše levu ruku. Od kada je regulisao probleme sa disanjem, dosta je napredovao. Međutim, u poslednjih mesec i po dana, nije imao terapije jer mu je isteklo osiguranje. Prvo će biti smešten u rehabilitacionom centru, potrebna je operacija leve ruke i razmišljamo o tretmanu matičnim ćelijama. Same troškove boravka u centru bi trebalo da pokrije zdravstveno osiguranje, ali su veliki troškovi lekova i ostalih medicinskih potrepština", kaže Milica.

Dušanov otac Anđelko Travica, koji je do avgusta bio sa njim u Americi i vratio se u Srbiju kako bi regulisao gde će Dušan nastaviti sa oporavkom, kaže za 021 da nikakvu pomoć od države nisu dobili i da je sve bilo na "dobrim ljudima". "Ne znam ni sam koliki su troškovi, ali su ogromni. Šta ga je sve snašlo, sada je dobro i to je najvažnije. Ali mora 24 sata imati negu, sa njim stalno mora neko da bude. Osiguranje mu je isteklo, a od oktobra je imao samo smeštaj, ali ne i rehabilitaciju u SAD. Zato je najbitnije da se vratio u Srbiju", kaže on.

Dosadašnji enormni troškovi pokriveni su najviše zahvaljujući dobrovoljnim prilozima srpske zajednice iz Minesote, ali i iz cele Amerike i srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Sava iz Sent Pola, preko koje su prikupljani prilozi. "Do tada su sve troškove lečenja, koji su višemilionski, pokrili država Minesota i medicinska grupacija "Allina" i na tome smo im veoma zahvalni. Jedina pomoć koji smo donekle dobili od države je to što je konzulat u Čikagu prikupljao dobrotvorne priloge. Pomogli su ranije opština Kula i skupština Vojvodine", dodaje Dušanova sestra za portal 021.

Dušanu je po povratku potrebna posebna nega, oprema i još mnogo stvari, ali kako kaže njegov otac, trenutno je najbitnije što je uspeo da rezerviše mesto u rehabilitacionom centru, a dugo su čekali i da rezervišu kartu za specijalni let za Beograd.

Pomoć za lečenje prikupljale su i njegove kolege sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a sve vreme, od trenutka nezgode, troškovi lečenja su enormni, a očekuje se da će takođe biti visoki i za dalji život.

Podsetimo, Dušan je teško povređen 4. oktobra, u udesu u kojem je poginuo Vladan Jovanović (24) iz Crvenke, dok je Goran Šišarica (25) iz Kule imao daleko više sreće od svojih prijatelja i u Srbiju se vratio već posle mesec dana od udesa, nakon što se oporavio od zadobijenih povreda. Travica je zadobio povredu kičme i prelome ruke i vilice, a zvanična dijagnoza njegovog stanja u SAD posle nesreće je kvadriplegija, odnosno, oduzetost sva četiri ekstremiteta. Dušanu je najpre operisana kičma, a potom i leva ruka i vilica, koja je bila prelomljena na dva mesta. Nakon toga, imao je i zahvat na krvnim sudovima koji su mu bili oštećeni, zatim još jednu operaciju kičme.

Dušan posle lečenja i oporavka u Americi može da pomera ramena i desnu ruku, dok je leva zasad nepokretna, zbog okoštavanja mišića u laktu. Posle dvomesečnog lečenja u bolnici u Mineapolisu, Travica je prebačen u centar za fizikalnu terapiju gde je počeo da priča, uzima hranu i samostalno diše.

Preminuli Vladan Jovanović je bio student Fakulteta za uslužni biznis, Travica je na master studijama na FTN-u, dok je Šišarica student PMF-a. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • 18.12.2014 10:21
    E sad je cas da roditelji onog tabadzije Kovacevica operu i svoju i njegovu savest ako je uopste imaju imalo,i uplate novac za lecenje ovog momka,koji je otisao Ameriku da casno radi i uci a ne da premlacuje ljude.Takodje mogli bi pomoci i drugim ljudima koji su bolesni,jer su puni ko brod,a tako ce i vratiti milionce koje su dobili nepravedno.Velika podrska za ovog divnog momka!
  • novosadjanin

    18.12.2014 07:40
    Da, "država" Srbija plaća za Kovačevića ogromnu sumu, a ovom sirotom momku - želju za brzim oporavkom. Kakva država, takva i pomoć. Sramota!! Čovek više jednostavno nema reči kojima bi opisao postupke države. To se kosi sa zdravim razumom!!
  • 17.12.2014 16:19
    vise milionski iznosi? stvarno preteruju ameri sa cenama tih usluga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti