Elektronski izvodi i za stanovnike prigradskih naselja

Novosađani koji žive u nekom drugom gradu u Vojvodini, kao i građani iz prigradskih naselja do kraja godine će moći da dobiju izvod iz matične knjige rođenih i putem virtuelnog matičara.  
Novosađani koji žive u nekom drugom gradu u Vojvodini, kao i građani iz prigradskih naselja do kraja godine će moći da dobiju izvod iz matične knjige rođenih i putem virtuelnog matičara.

Trenutno se formira centralna baza podataka, kaže članica Gradskog veća za upravu i propise Milena Popović Subić. "Kada ta centralna baza bude napunjena, onda to znači da građanin ako živi u Subotici, a rođen je u Novom Sadu može taj izvod da dobije u Subotici", tvrdi ona.

Na ovaj način je za sada povezano pet gradova u Srbiji, među kojima i Novi Sad, što je projekat republičkog Ministarstva za lokalnu samoupravu. U julu je elektronskim putem izdato samo 25 zahteva, jer građani još nisu informisani o tome, smatra Popović Subić. Duže je i vreme čekanja na izvode, nego kada se oni uzimaju na šalterima, zato što se dostavlja poštom za šta su potrebne dve nedelje.

Podsećamo, ovaj projekat pokrenut je tokom leta, a ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković tada je izjavio da će biti uspostavljena centralna baza podataka koja će biti dostupna svim državnim organima. "To znači da kada budete vadili pasoš ili kada budete hteli da se venčate, nećete morati da na raznim mestima vadite razna dokumenta, već će taj dosadan posao za vas raditi državni organi", rekao je on.

Marković je naveo da očekuje da će do kraja 2011. godine svi građani Srbije moći da koriste te pogodnosti.

  • Zoran021

    15.09.2010 20:35
    neupućenost
    Ne da građani nisu obavešteni,nego link uopšte nije radio !!
  • Tiberius

    15.09.2010 15:48
    Rodjen sam u Senti i tamo inace vec odavne postoji sluzba virtuelnog maticara. Ono sto je super je da naruceni papiri stizu za dva dana Post Ekspresom. Zato mi uopste nije jasno zasto je u Novom Sadu potrebno sacekati dve nedelje za izvod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti