FTN dobija virtualnu laboratoriju za obnovljive izvore energije

Laboratorija "Virtualna laboratorija za obnovljive izvore energije – REVLAB" biće otvorena u utorak, 31. marta u na Fakultetu tehničkih nauka.
Laboratorija "Virtualna laboratorija za obnovljive izvore energije – REVLAB" biće otvorena u utorak, 31. marta u na Fakultetu tehničkih nauka.

U okviru projekta je razvijena laboratorija zasnovana na hardverskim i softverskim rešenjima u oblasti obnovljivih izvora električne energije, koja omogućuje korisnicima da savladaju osnovne i napredne tehnologije električnog podsistema vetro i solarnih elektrana. Razvijen je veb portal koji omogućava udaljeni pristup laboratoriji i izvođenje eksperimenta. Razvijene su aplikacije za unapređenje energetske efikasnosti solarnih i vetroenergetskih sistema.

Kroz projekat, Fakultet tehničkih nauka i Fakultet za prirodne nauke i informatiku Univerziteta u Segedinu uspostavili su prekograničnu saradnju u oblasti obnovljivih izvora električne energije. Ključni cilj projekta je razvoj infrastruk­turnih kapaciteta za istraživanje i prenos znanja u oblasti obnovljive energije.

REVLAB je jedinstvena laboratorija zasnovana na vrhunskom hardveru i softveru koji će po prvi put omogućiti pristup la­boratoriji sa udaljenih lokacija, tešnju i efikasniju saradnju, bezbedno izvođenje eksperimenata i razvoj rešenja koja najbolje odgovaraju potrebama regiona.

Početak programa je u 10 časova.

  • 26.03.2015 19:16
    Ajde, ajde
    Drzimo palceve da proradi (i radi) kako treba!
    Nek je sa srecom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti