Formirana radna grupa za ukidanje dodatnih troškova studiranja

Savet Univerziteta u Novom Sadu je na poslednjoj sednici formirao radnu grupu koja će se baviti ukidanjem dodatnih troškova studiranja, a čiji zadatak je da pravilnikom definiše novi troškovnik studiranja.
Savet Univerziteta u Novom Sadu je na poslednjoj sednici formirao radnu grupu koja će se baviti ukidanjem dodatnih troškova studiranja, a čiji zadatak je da pravilnikom definiše novi troškovnik studiranja.

Kako za 021 kažu iz Rektorata, na narednoj sednici Senata Univerziteta biće predstavljen novi predlog radne grupe o promenama koje će biti načinjene u starom pravilniku. Nije za sada poznato kada će korekcije biti gotove, kao ni kada će izmene početi da se primenjuju.

"S obzirom na to da je za sada na snazi pravilnik iz 2007. godine kojim su definisana ova pitanja, radna grupa će raditi na korekcijama pravilnika u pravcu preporuka koje je dalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja", kažu za 021 iz Rektorata. Radnu grupu čine profesori-predstavnici Univerziteta u Novom Sadu, kao i predstavnici studentskog parlamenta i student prorektor.

Podsetimo, novosadski univerzitet je zajedno sa Univerzitetom u Beogradu odlučio da, u skladu sa preporukama Ministarstva prosvete, ukine dodatne troškove studiranja za usluge poput održavanja redovne nastave, overe semestra, prijave ispita, administrativnih troškova, usluga biblioteke i čitaonice, ali i troškova izrade završnih radova. Iz Ministarstva prosvete potvrdili su za 021 da će ove usluge ubuduće biti uračunate u redovnu cenu školarine i neće se naplaćivati tokom studija, jer je takvo naplaćivanje nezakonito.

Studenti na samofinansiranju su do sada, osim školarine, plaćali i sve dodatne troškove, kao i studenti na budžetu, zbog čega se postavljalo pitanje opravdanosti tih troškova. Univerziteti širom Srbije, doduše, nikada nisu u potpunosti objasnili svrhe nekih od troškova, a ostaje pitanje opravdanosti troškova koji su izuzeti iz preporuke Ministarstva. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • deki

    22.12.2014 14:44
    bogato
    Sad mi je jasno ko u Srbiji živi jedan dobar život.
  • misa avokado

    22.12.2014 13:23
    -
    Ako je prema zaključku ministarstva prosvete ovakva naplata bila nezakonita, onda svako ko je ovo plaćao u poslednjih 10 godina ima pravo na regres, uključujući i mene koji sam diplomirao 2009. godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.