Greškom lekara ostao bez pola pluća

Akademik Jovan P. Šetrajčić deset godina pokušava na sudu da dokaže grešku lekara zbog koje je ostao bez skoro pola pluća.
Akademik Jovan P. Šetrajčić deset godina pokušava na sudu da dokaže grešku lekara zbog koje je ostao bez skoro pola pluća.

Na Insitut za plućne bolesti 2001. godine došao je sa upalom pluća, ali greškom lekara dijagnostikovan mu je adeno-karcinom u donjem režnju levog plućnog krila, koji mu je ubrzo izvađen.

Nakon toga, lekari su konstatovali da je patolog koji je uradio analizu tkiva transtorokalnom punkcijom pogrešio i video tumor gde ga nije bilo. Iako ovaj profesor fizike sa Prirodno matematičkog fakulteta ima pismene dokaže Instituta da je pogrešno lečen, pravdu na sudu čeka već 10 godina.

- Na rengenskim snimcima pojavila se senka, što je bila posledica kako se na kraju ispostavilo, virsne upale pluća. Svi nalazi rengenoskopije, bronhoskopije, analize krvi, urina, pljuvačke i patološki bili su uredni. Svi sem transtorokalne punkcije - priča Šetrajčić. To je inače postupak ubadanja iglom u pluća, a iako je njena pouzadnost ispod 20 odsto, konzorcijum od osam lekara doneo je odluku da se Šetrajčić hitno operiše i da ne postoji drugačija terapija.

- Ležim u krevetu posle operacije i učim da dišem stomakom jer mi fali pola pluća. Ulaze lekari i kažu da treba da častim jer tumora uopšte nema, niti ga je bilo. Još su mi rekli da im kupim viski. Kada sam im rekao da ću živ i nedoklan da ih tužim kreću moje druge muke - nastavlja on. Iako je i interna revizija nalaza na Institutu pokazala da je patolog, kome Šetrajčić do danas ne zna ime, pogrešio, što je i dokumentovano, lekari su su mu kaže rekli da ne pokreće tužbu jer je sigurno neće dobiti.

Ipak pokrenuo je građansku parnicu gde traži odštetu od 20.000 evra za gubitak dela tela, nadonadu za pretrpljeni strah i post-operativne tegobe. Prvostepeno i drugostepeno veće dosudilo je da lekari nisu krivi. Kasacioni sud vratio je suđenje na početak zbog pogrešno vođenog postupka, jer je Osnovni sud čitavo vreme vodio postupak da li je Instutit kriv ili nije, što je činjenično dokazano.

Međutim, prošle nedelje Osnovni sud je opet dosudio u korist Instituta. Svedoci i veštaci su dodaje Šetrijačić nameštani, pa je čak jedan veštak bio i kum tadašnjeg direktora Instituta Aleksandra Milovančeva. Jedan od naših najboljih naučnika u zemlji žaliće se sada Apelacionom sudu pa sve ako treba do Strazbura, no boji se da kraj postupka neće dočekati zbog ovolikog otezanja. Do sada je, bez troškova advokata, na postupak potrošio 4000 evra.

- Ovo radim zato što nisu bili u stanju samo reći "izvini" i zato što znam da je mnogo ljudi na tom Institutu prošlo kao ja. Ostao sam invalid 40 odsto i dalje sam pod traumom, noću sanjam bolnicu, tumore i tunele. Svaka gripa za mene može da bude kobna.

Šetrajčić inače predaje fiziku na PMF i Univerzitetu u Banja Luci. Pozvan je u članstvo Njujorške akademije nauka i Američkog biografskog instituta. Ima više od 430 naučnih radova. Recenzirao je i uređivao tridesetak udžbenika, monografija, zbornika i knjiga iz fizike. Član je petnaestak naučno-stručnih asocijacija. Živi u Novom Sadu, oženjen je i otac četvoro dece, ima i četvoro unučadi.

  • Novosađanka 2

    17.03.2018 01:18
    Akademik ali od Banja Luke
    Potpuno se slažem sa Goranom i Novosađankom.
    Ako je sve bilo u redu, ko ga je terao pod nož. I sada,
    kao i onda, pacijent mora da pristane na operaciju.
    Akademik je jedva dočekao, da bi mogao posle da
    traži odštetu.
    Isto bi bilo i da je dobio "izvini", a ko garantuje da nije.

  • 27.05.2015 17:35
    Razmislimo malo.
    @- - -: To što je čovek umro jer su videli tačku na plućima i lekari ništa nisu preduzeli, isto tako je greška lekara. Jer koji normalan lekar samo na osnovu rengenskog snimka kasapi čoveka možda zdravo tkivo kao u slučaju u tekstu, ili mahne pa čovek umre. Nigde u svetu se tako ne radi. Posle rengenskog snimka ako postoji sumnja, prvo se pacijent šalje na analizu krvi, gde mogu da se pokaže dali osoba boluje od raka, pa se izvrši biopsija sumnjivog tkiva kako ne bi došlo do greške, što je samo ubodna rana i brzo se obavlja, i tek ako su rezulti pozitivne, kreće sa operacijom i lečenjem. A šta su ovi lekari radili od svega ovoga? Žalosno da ja koji veze nemam sa medicinom bolje znam proceduru od samozvanih lekara koji to bolje trebaju da znaju radi bezbednosti pacijenata.
  • roterdam

    27.05.2015 08:57
    Dragi citaoci , povremeno procitam vesti sa omiljenog 021 i tada ustvari preispitam sebe da li sam dobro uradio sto sam otisao iz Srbije .
    Na zalost moram priznati da jesam i da mi nije nimalo zao . Ova danasnja jeziva vest samo potvrdjuje moju odluku o bezanju .
    pozdrav svim normalnim citaocima .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti