Gužva i konfuzija pred upis dece u novosadske vrtiće

Na konkurs za upis u novosadske vrtiće konkurisalo je 4.414 mališana, što znači da se za jedno slobodno mesto "bore" tri deteta. Sva deca trebalo bi da budu raspoređena u državne ili privatne vrtiće.
Na konkurs za upis u novosadske vrtiće konkurisalo je 4.414 mališana, što znači da se za jedno slobodno mesto "bore" tri deteta.

 

Uslove konkursa ispunilo je 1.233 deteta, što znači da je ostala dugačka lista čekanja od čak 3.181 mališana. Međutim, barem polovina te cifre popuniće kapacitete privatnih predškolskih ustanova, s obzirom na subvencije za smeštaj koje plaća Grad.

Prema rečima koordinatorke za upis, ispis i premeštaj PU "Radosno detinjstvo" Ružice Svorcan, u toku je osmodnevni termin predviđen za žalbe roditelja čija deca nisu upisana, kao i prijava do 30. juna za primljene mališane, a potom će deo nesvrstanih biti raspoređen u privatne vrtiće. Prošle godine je oko 1.000 dece upisano u privatne vrtiće, neka deca uopšte nisu dobila boravak, a sve uključene strane trudiće se da se do kraja godine ukinu liste čekanja i broj neupisanih, kako su gradski čelnici i najavili.

"Mi se stvarno nadamo da ćemo ove godine uspeti da tu cifru maksimalno smanjimo, bilo proširenjem grupa ili otvaranjem poludnevnog boravka. Prijavu je predalo preko 4.000 roditelja, a u tu cifru nisu uračunati roditelji koji su hteli da apliciraju, ali to nisu uradili po uslovima konkursa i pravilima apliciranja", kaže Svorcan za 021 i dodaje da nastaju velike zabune jer roditelji ne čitaju pažljivo konkurs, pa pogrešno popune konkursnu prijavu ili naprave drugu grešku.

Ona navodi da neki roditelji misle da je podnošenje žalbe u roku garantovani prijem u grupu, a ima i roditelja koji se žale što su im deca primljena u jedan vrtić, a ne u drugi, iako u drugom nije ni bilo uslova za boravak njihove dece.

"Najveći problem nastaje kada roditelji apliciraju za slobodno mesto u vrtiću u kojem ne postoji raspisano željeno mesto. Na primer, roditelj želi da upiše dete u jaslice u vrtiću u kojem nema jaslice", objašnjava Svorcan za naš portal.

Privatni vrtići kao opcija

Godišnje se u neki od dvadesetak privatnih vrtića upiše između 1.000 i 1.600 dece, što barem duplo smanji listu čekanja. Kako za 021 kaže predsednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova Novog Sada Goran Urukalo, privatnici su maksimalno spustili cene usluga i pokušali da pomognu roditeljima, a trudiće se i da, prema očekivanjima Grada, prošire kapacitete. Međutim, privatnici traže i slabilniji ugovor sa Gradom kako bi sve bilo isplativo.

"Određeni broj privatnika uveliko planira proširenja i to ne mala za njihove uslove, a i ja planiram neko malo proširenje u mom vrtiću u skladu sa mogućnostima. Od nas se ne mogu očekivati neka veća proširenja sa ugovorom koji trenutno imamo, a to je na godinu dana, tj. na budžetsku godinu. Ne možemo, naime, uletati u velike investicije, jer sutra možemo ostati bez subvencija Grada. Takođe, niko ne garantuje da 'Radosno detinjstvo', sa kojim imamo odličnu saradnju, neće otvoriti ustanovu do naše, kao što je sada urađeno u Radničkoj, gde je tik do privatnog vrtića otvoren državni", kaže Urukalo.

On dodaje da su predstavnici privatnih vrtića predložili da se potpiše ugovor na pet godina sa Udruženjem, kako bi imali neku matematiku za naredni period i planirali proširenja.

Inače, Grad subvencioniše boravak za decu uzrasta 0-3 god sa oko 15.000 dinara, za uzrast 3-7 godine taj iznos je oko 10.630 dinara, a u slučaju da dete ne boravi u vrtiću iz opravdanih razloga, privatnim vrtićima se ništa ne uplaćije. Dnevni iznos subvencije dobija se kada se cifra od oko 10.00 ili 15.000 deli sa brojem radnih dana, pa množi sa brojem dana koliko je dete aktivno boravilo. Privatni vrtić, kao ustanova, ne dobija apriori ukupan iznos subvencije, već dnevni iznos. Ova činjenica, kaže Urukalo, otežava rad privatnika, koji se potpomažu naplatom redovnih režija. U svakom slučaju, u privatnim vrtićima ima određenih prednosti za boravak dece, navodi on.

"I taj iznos režijskih troškova za roditelje smo smanjili koliko god je bilo moguće. Iapk, naše usluge su raznovrsne – radi se u manjim grupama i lakše se izlazi u susret potrebama. Daje se akcenat na kvalitet ishrane i to roditelji jako cene, što je i jedan od odlučujućih faktora za odabir smeštaja. Dodatne aktivnosti je kod nas lakše sprovesti, a one uključuju časove stranih jezika, početno čitanje i pisanje, džez balet, sportsku školicu gimnastike... Imate i vrtiće sa učenjem italijanskog i nemačkog jezika", navodi za 021 Goran Urukalo.

Inače, "Radosno detinjstvo" će ove godine ponovo tražiti povećanje upisne kvote za 20 odsto, što će verovatno i biti odobreno u skladu sa zakonom. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Boža

    19.06.2015 10:44
    Novi Sad već dvadeset godina kuburi sa manjkom vrtića i velikim brojem dece predškolskog uzrasta.Nek se samo deca rađaju,a vrtići će se izgraditi.
  • 19.06.2015 05:42
    NEMA MESTA
    O ovom problemu koji je ocigledno godinama zanemarivan mediji uglavnom cute. Preko 3000 dece je ostalo bez mesta u vrticima. Treba napomenuti jos i da su privatni vrtici uglavnom odavno popunjeni i da ni roditeljima niko ne garantuje da ce i dokle ce biti subvencija.
  • draža

    18.06.2015 18:53
    Šta će nam više vrtića imaćemo dino park pa će nam dinosaurusi čuvati decu.Probajte da potplatite to svuda prolazi od matične službe i sobe 4 pa sve do vrtića srednje škole faksa i na kraju pasoša da vam dete ode iz ove banana države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti