021 Twitter Posetite naš Facebook! RSS
Radio 021
Auto Continental
6
Vesti • 15:55 > 09:47 07. 02. 2013. | Dnevnik

Hitna pomoć preuzima dežurstva pedijatrije?

Neophodnu lekarsku pomoć mališanima tokom noći, ubuduće će pružati lekari hitne pomoći koji će najverovatnije biti stacionirani u Rumenačkoj ambulanti.

rumenacka

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Dom zdravlja pruža zdravstvenu zaštitu u dve smene, u prepodnevnoj i poslepodnevnoj. Iako je Dom zdravlja sugerisao da obavezu noćnog dežurstva za decu treba da preuzme Dečja bolnica, iz te ustanove kažu da nije opravdano da oni preuzmu ovu obavezu, jer bi to proizvelo višestruke epidemiološke probleme i direktno narušilo zdravlje teško obolelih mališana koji se leče u Dečjoj bolnici.

Rešenje ovog problema član Gradskog veća za zdravstvo Petar Novaković, vidi u prebacivanju noćne pedijatrije Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Kako bi Hitna pomoć tu obavezu mogla da obavlja stručno i adekvatno neophodno je zaposliti minimalno četiri pedijatra i isto toliko medicinskih tehničara koji će tokom noći brinuti o deci.

"Da bi se to realizovalo, prvi korak je bio dobijanje saglasnosti od Instituta za javno zdravlje Vojvodine o opravdanosti zapošljavanja dodatnog kadra u Zavodu, a upravo to pozitivno mišljenje već je stiglo iz Instituta. Sledeći korak je obezbeđivanje prostora gde bi se ta dežurstva obavljala i to je stvar dogovora sa Domom zdravlja. Moj predlog je da se to nastavi raditi u zdravstvenom objektu u Rumenačkoj, jer je to najracionalnije rešenje, svaki drugi prostor bi se morao adaptirati", rekao je Novaković dodajući da je već obezbeđeno tri pedijatra, koji bi dobrovoljno prešli iz Doma zdravlja u Zavod za hitnu pomoć kako bi u noćnim satima zbrinjavali bolesne mališane.

Prema njegovim rečima problem je to što je Dom zdravlja doneo konačnu odluku o tome kada će prestati sa noćnim dežurstvima, iako još uvek nije rešeno to pitanje, te će apelovati na rukovodstvo ove ustanove da tu odluku odlože dok se ne nađe odgovarajuće rešenje. On je dodao da se nada da će ovo pitanje biti rešeno do prve polovine marta.

» PODELI OVU VEST SA DRUGIMA
» Komentari (17)
 • NS  - telep
  Važno da su sa hitnom pomoći razbucali telep'sku ambulantu pa sad više nema ni veterinara u njoj.A oni koji su ostali su čisto da se može kazati pa eto imate.1000- za kcall centar i ljubaznost.
 • Novosađanin  - Odgovor anonimusu
  Na žalost, rešavanje problema nije stručno-organizaciono pitanje već se ovde radi o političkom pitanju gde koalicioni partner želi da demonstrira svoju “silu“.Nesporno je da član Gradskog veća zadužen za zdravstvo Petar Novaković ulaže veliki trud da se postigne rešenje ali druga strana istrajava u svojoj nameri.Nisam političar niti član bilo koje stranke, zdravstveni radnik sam a rešenje sam predlagao dok je problem bio u začetku.Predlažem da novinar ovog sajta pročita ceo Zakon o zdravstvenoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 119/2012) a posebno članove 13. i 13a, i potom pita nadležne da li Grad Novi Sad ima 8 miliona dinara da plati nastavak rada pedijatrijskog noćnog dežurstva ( morao bi da ima jer ako ima za velike subvencije za javna preduzeća, ...., trebao bi da ima za deo zdravstvene delatnosti ), a onda direktora DZ ( izjavljivao je da DZ više nema novca da plaća noćno dežurstvo ) da li ima razloga da se zaključno sa 17. februarom prestane sa dežurstvom.
 • Valerija
  I onda imamo problem sa natalitetom
 • Novosađanka  - Šta sad?
  Šta da čini neko kome u po noći zatreba lekar za dete?
  Ovi nisu normalni. Svi su rezervisali karte za pakao.
 • Anonimus  - odgovor novosadjaninu
  Ka smatrate da je problem lako rešiv kao sto navodite, sto se niste ukljucili u resavanju istog?!
 • Zaposleni u zdravstvu kome je  - Jadni pacijenti
  Decija bolnica se opet izvukla. Ko ih ne zna. Jadni pacijenti. Nije problem o mesanju bolesnika. Izolacija se lako napravi. Nego, da li je stigla upotrebna dozvola za novi objekat?
 • Novosađanin  - "problem" je lako rešiv
  Iako “problem“ oko noćnog dežurstva liči na namerno izazvan “problem“ 2006. godine sa radom lekara opšte medicine u Vršačkoj ambulanti ( rukopis je isti ), novosađani ne zaslužuju da opet pored svakodnevnih briga imaju još veću brigu koja se odnosi na lečenje dece.Najadekvatnije rešenje je da osnivač DZ ( Grad Novi Sad ) iz budžetskih sredstava Grada na godišnjem nivou opredelio ukupno samo 8 miliona dinara koliko iznosi nadoknada za plate dežuranja 3 pedijatara i 3 pedijatrijske sestre DZ čime se obezbeđuje dalja adekvatna stručna medicinska pomoć.Ta novčana sredstva bi dobio DZ, radilo bi se i dalje u Rumenačkoj ambulanti sa opremom koju je Grad već kupio DZ, recepte bi ti pedijatri mogli da pišu kao i uputnice za laboratorijske i druge neophodne preglede a svi dijagnostičko-terapijski postupci bi bili unošeni u već postojeći informacioni sistem DZ tako da bi izabrani lekar u zdravstvenom kartonu deteta odmah imao sve podatke. Sve navedeno je u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 119/2012) koji dozvoljava ovakvo finansiranje ( član 13. stav 7. i naročito u članu 13a. -”Društvena briga za zdravlje na nivou .... grada, može da obuhvati i mere za obezbeđivanje i sprovođenje zdravstvene zaštite od interesa za građane na teritoriji .... grada, kojima se stvaraju uslovi za bolju dostupnost i pristupačnost u korišćenju zdravstvene zaštite na svojoj teritoriji u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač, a koji su viši od normativa, odnosno standarda propisanih ovim zakonom i propisima donetim za sprovođenje ovog zakona .......kojima se postiže viši standard u obezbeđivanju zdravstvene zaštite. Obezbeđivanje kadra pod uslovima iz člana 13. stav 1. tačka 7) ovog zakona, kao i iz stava 1. ovog člana, podrazumeva obezbeđivanje sredstava za plate zaposlenih, dodatke na plate i druge naknade u skladu sa zakonom, odnosno ...
 • Anonimus  - sbb
  Bravo ALEK!!! Sve ste u pravu!!!
  Napred pedijati Doma zdravlja!!!
  Ako ste u pravu tj ako je zakon na vasoj strani!!
  Pravda je nekad spora, ali dostizna!!!
  Ne odustajte nikako!!!
 • Novosadjanka  - Odgovor na "7 pitanja" Novosadjaninu:
  1. Pedijatrijska sluzba ima radno vreme kao i ostale sluzbe Doma zdravlja a potrebno je i pozeljno da sugradjani koriste ono sto im je dato, i na nacin kako je dato.
  2. Lekari ne smeju da napustaju objekat u radno vreme, pa tako ne mogu ni da izlaze u kucne posete,sem u izuzetnim slucajevima.
  3. Nocno dezurstvo sluzi ZA ZBRINJAVANJE TESKIH OBOLJENJA I STANJA gde je potrebno ukazati HITNU MEDICINSKU POMOC. Tom oznakom podrazumeva se, osim adekvatne zarade za nocni rad i: beneficirani radni staz, godisnji odmor i slicno, kao sto imaju LEKARI HITNE MEDICINSKE POMOCI.
  4. EDUKACIJA RODITELJA JE ADEKVATNA U SAVETOVALISTIMA i PRI SVAKOJ POSETI IZABRANOM LEKARU.
  6. ZATO STO SE SMATRA DA AKO JE HITNO STANJE TERAPIJA SLEDI U BOLNICI! Recepti se pisu tokom redovnog radnog vremena.
 • alek  - samo da se zna
  Odgovor pokrajinskog sekretara i pokrajinskih vlasti naredjeno je da decija bolnica nikako ne preuzima hospitalizaciju i pregled dece i omladine zato sto ne zeli da saradjuje sa gradom posto je naravno razlicita vlast..iako decija bolnica svakako ima dezurne pedijatre koji dezuraju u ambulanti i poliklinici i nebi imalo nikakav uticaj na decu koja vec leze u bolnici..stvar je samo politike..pa zasto sve mora da se vrti oko politike i jos bolesna deca da ispastaju..pocnite vise da saradjujete ako ste izgubili vlast u Novom Sadu valjda niste izgubili srce i humanost..
 • hitnjak  - jedini
  Ako ova dežurstva pripadnu hitnoj pomoći, bićemo jedini u svetu sa hitnom pedijatrijskom službom! Čemu dupliranje poslova? Hitna služba nema laboratoriju i rentgen. Opet ćorak! Dom zdravlja po zakonu ne može da radi noću, u hitnoj po zakonu nema pedijatara, a Dečija bolnica po zakonu radi 24h. Ne razumem u čemu je problem, kada je sve jasno kao dan!
 • -  - -
  eh, ko ih ne zna.
  pre ce biti da ne zele raditi
 • ns  - hitna
  Malopre su gosti kafica na Limanu4 zvali Hitnu pomoc 30 minuta, jer je covek pao u wc-u, i automat je govorio da nema slobodnih operatera. Kad su dosli posle pola sata, konstatovali su smrt. Da li je moguce da zoves hitnu, neko umire, a automat ti kaze da nema slobodnih operatera? Ljudi, ne mogu da verujem da je to tako!!!
 • Andrija Šrek  - ...
  Ovo k'o španska (ili turska) serija...a pri tome nas niko ne pita ništa...
 • Novosađanka  -  7 zašto i 1 zato
  Da mogu 1000 puta bih ovo lajkovala.
  Sve je tačno.
 • novosađanin  - 7 zašto i 1 zato
  1. zašto pedijatrijska služba ( navodno “prema odluci Ministarstva zdravlja rad službe pedijatrije u Domu zdravlja nije predviđen u toku noći, tačnije u periodu od 21 do 6 časova ujutru“ ) ne radi od 06 do 21 čas
  2. zašto izabrani pedijatri ali i izabrani lekari DZ ne izlaze na teren a po propisima treba da izlaze
  3. zašto pedijatri koji su noću dežurali nisu redovno i po propisima dobijali nadoknadu i da je to osnovni razlog njihovog nezadovoljtva
  4. zašto u DZ nije organizovana adekvatna edukacija roditelja ( razgovori, flajeri, ... a preko Informatike uz račune građani svakakve propagandne materijale dobijaju ) kako i na koji način da pruže početnu najosnovniju pomoć kod banalnih stanja ( povišena temperatura, .... )
  5. zašto u Call centru u koji su uložena ogromana materijalna sredstva novosađana se ne daju adekvatni saveti roditeljima kako da postupe u pojedinim situacijama
  6. zašto se već sada ne kaže preko medija da pedijatri u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć neće ispisivati recepte i uputnice za laboratorijske preglede već će roditelji ujutro morati da idu kod izabranog pedijatra da dobiju recept pa tek onda da odu u apoteku
  7. zašto bez ikakve opravdane potrebe u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć rade dve noćne ambulante a u nekim punktovima ekipe nekada rade bez lekara

  1. zato što se bez ikakve stručno opravdane vizije a u korist poboljšanja pružanja zdravstvene zaštite u ovim teškim vremenima donose odluke od strane lica koja su trenutno u poziciji da rukovode ustanovama a koji ili ne znaju a sposobni su, ili znaju a nisu sposobni ili i znaju i sposobni su, samo to pacijenti i zdravstveni radnici ne primećuju.
 • Anonimus  - gradska decija bolnica, ambulante i stacionar
  a kasarna zvrji prazna
Dodaj komentar
Vaši podaci:
Komentar:
Pročitajte pre slanja komentara:
Komentari kojima nam skrećete pažnju na propuste neće biti objavljeni. Trudićemo se da grešku ispravimo.
Komentari koji se odnose na uređivačku politiku neće biti objavljeni.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti objavljeni.
Molimo Vas da se prilikom pisanja pridržavate pravopisnih pravila.
Molimo Vas da se prilikom ostavljanja komentara koncentrišete na temu. Broj karaktera je ograničen i više nego dovoljan.

PAŽNJA:
Komentari koji sadrže pretnju, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.
Nemamo nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje ili skraćivanje.
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije ovog portala.

Anti-spam zaštita
U prazno polje unesite anti-spam kod koji vidite na slici. Ukoliko ne možete da ga pročitate kliknite na sliku da vam se prikaže novi kod.

Najnovije

test

» Poslednja 24 sata

» U poslednjih 48h

» Anketa

Zabranili biste mirne savesti?