Humani ponedeljak pomaže Aleksandru Živkoviću da ode na operaciju u Beč

Jučerašnji "Humani ponedeljak" Gradskog zelenila, bio je namenjen sedmogodišnjem Aleksandru Živkoviću iz Novog Sada, obolelom od epilepsije i autizma, kome je za lečenje njegove bolesti potrebno izvršiti transplantaciju koštane srži u Beču.
Jučerašnji "Humani ponedeljak" Gradskog zelenila bio je namenjen je sedmogodišnjem Aleksandru Živkoviću iz Novog Sada, obolelom od epilepsije i autizma, kome je za lečenje njegove bolesti potrebno izvršiti transplantaciju koštane srži u Beču. Troškovi operacije, bolničke nege i puta iznose oko 11.000 evra.

Aleksandar je rođen kao sasvim zdravo dete, ali je u trećoj godini počeo da se povlači u sebe, da gubi govor i pokazuje znake autizma, a ubrzo su počeli i epileptični napadi. Njegova majka Gabrijela Šipoš, dugo je tražila uzrok naglog pogoršanja zdravlja svog sina, koji je na kraju i pronašla na klinici "Tamcel" u Beču, gde uspešno leče decu da Aleksandrovom bolešću, autolognom transplatacijom matičnih ćelija, odnosno transplatacijom koštane srži.

"Ja sam zvala doktore u Beču, zakazali smo pregled i posle desetak dana oni su nam rekli da Aleksandar ima blaži oblik autizma. Otkrili su od čega je dobio autizam, to smo prvi put saznali baš u Beču, gde su ustanovili da je Aleksandar dobio autizam od vakcine MMR. Oni su nama rekli da postoji mogućnost transplatacije ali, s obzirom na to da smo došli na vreme, jer on sada ima sedam godina, njemu je potrebno tri transplatacije, jedna u sedmog godini, jedna u osmoj i jedna u devetog godini", rekla je Gabrijela.

Ona je objasnila da je transplatacija jedini način da spase svoje dete, i da je to razlog zbog koga se odlučila za novu trudnoću, u kojoj je sada, a tokom koje će sačuvati svoje matične ćelije kako bi pomogla sinu. Ivan Nožinić, portparol Gradskog zelenila, rekao je za 021 da je vrlo nezahvalno i teško odlučiti i odabrati kome pomoći putem akcije "Humani ponedeljak".

"Mnogo je dece i ljudi kojima je potrebna pomoć, a istovremeno velika je nemaština. Mi smo prikupili podatke iz nekoliko udruženja, iz otvorene kancelarije gradonačelnika i Centra za socijalni rad. Naravno tražili smo kompletnu dokumentaciju od porodica da ne bi došlo do zloupotrebe, a još jedan kriterijum sem težine bolesti je i socijalni status porodice", objasnio je Nožinić.

Juče je na Štrandu uručen ček na 145.350 dinara majci malog Stefana Opačića, Dragani Gligorić, koja se zahvalila svim Novosađanima koji su pomogli njenom sinu. Ček su joj uručili glumci iz "Državnog posla" Dejan Ćirjaković i Dimitrije Banjac, koji su pozvali sugrađane da u što većoj meri doniraju novac i pomognu onima kojima je to najpotrebnije.

"Apelujem na naše građane jer ima još puno dece kojima treba da se pomogne. Ali nema tako bolesne dece milion ili dva, stoga mi možemo to da rešimo. Toliko se kriminalaca hapsi svaki dan i svi su uzeli puno para državi, pa lepo nek država njima uzme kuću, nek je izda, proda, pa ako tako ne može da se reši ovaj problem, e onda nam ne treba ni država!", rekao je Ćirjaković. (Gordana Ćosić)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti