I oni koji nemaju dimnjake već godinu dana plaćaju odžačarinu

Namet dimničarine koji se od prošle godine nalazi na računima Novosađana i dalje izaziva veliki revolt u javnosti.

Namet dimničarine koji se od prošle godine nalazi na računima Novosađana i dalje izaziva veliki revolt u javnosti, jer ga plaćaju i oni koji žive u zgradama koje nemaju dimnjake.

Zaštitnik građana Novog Sada Aleksandar Grujić kaže za 021.rs da je zbog učestalih pritužbi uputio "Stanu" i "Informatici" prošlog meseca Preporuku da bez odlaganja preduzmu mere iz svoje nadležnosti kako bi se dimničarske usluge naplaćivale tamo gde postoji potreba.

Zapravo, ne postoji baza podataka o korisnicima usluga, a naplata se već godinu dana sprovodi. Na osnovu Odluke o dimničarskim uslugama, trebalo bi da se naplaćuje samo onima u čijim objektima se nalaze dimnjaci, rezervni dimnjaci, ložišni uređaji, kao i ventilacioni kanali i uređaji.

"Građani su nam se obraćali i konstatovali smo određene propuste u radu i "Stana" i "Informatike". Obaveza prema odluci o dimničarini JKP "Stan" je bila da popiše sve dimnjake i napravi bazu podataka i dostavi je Informatici, koja spram toga obavlja naplatu. Mi smo utvrdili da taj spisak nije urađen, a da se krenulo sa naplatom", kaže Grujić za 021.

On konstatuje da je u pitanju veliki propust budući da se naplaćuje onima koji tu uslugu ne koriste. "Ovde se išlo obrnutim putem, prvo se naplaćuje, pa se onda utvrđuje ko je obavezan da plaća", dodaje zaštitnik građana i kaže da je obaveza JKP "Stan" da napravi spisak, a onda "Informatika" obavi naplatu. Grujić navodi da su oba preduzeća, kao i Grad i član Gradskog veća za komunalne poslove obavešteni o preporuci zbog propusta u radu i neusklađenosti ta dva preduzeća.

Portparolka JKP "Stan" Maja Ravić tvrdi da to preduzeće nije dobilo dopis, odnosno preporuku od zaštitnika građana Novog Sada i da ne zna o čemu je reč. Ona za 021 kaže i da nemaju rešenje i da "oni samo sprovode ono što stigne od Grada". "Svesni smo nezadovoljstva građana, ali mi tu ne možemo ništa da uradimo, jer nemamo ovlašćenje, niti možemo fizički sve da postignemo", navodi ona za 021 i dodaje da, prema odluci o dimničarskim uslugama, ne postoji rok do kada popis dimnjaka i ventilacionih otvora treba da bude gotov.

Lokalna samouprava po zakonu ima pravo da uvede odžačarinu, ali je problem način naplaćivanja. Usluga dimničarine se od prošlog novembra i dalje naplaćuje svima i to jedan dinar po kvadratnom metru stambenog prostora. Prema zvaničnim podacima "Informatike", u Novom Sadu postoji nešto više od 9,2 miliona kvadratnih metara stambenog prostora, što znači da se za toliko puni kasa "Stana". Dimničarske usluge mogu koristiti svi građani Novog Sada i prigradskih naselja. (Suzana Stojićević – suzana@021.rs)

  • Realni posmatrac

    30.10.2014 21:29
    A sto placate kad ne morate?
    Ja ne placam dimnicarinu i nemam nameru ni da je platim jer se grejem na gas a kod takvog nacina grejanja dimnjak se ne zaprlja ni za 150 godina.
    Postavlja se pitanje zasto uopste placate dimnicarinu kad ne morate? Odete do informatike i kazete da hocete da platite sve sem dimnicarine i eto resenja. Dug ce pisati ali za godinu dana to vam je u proseku 600 dinara sto nije ni jedan dan zatvora koji je 1000 dinara.
    Ja cu radije da odlezim dan zatvora za dve godine nego da im platim jer to sto rade je kukavicki i prokleto a posto sam posten gradjanin ove "nazovi" drzave necu da im platim za ono sto nije u skladu sa mojim shvatanjima. Znaci ,ne placajte ono sto nam namecu jer tim placanjem i priznajete da ste budale i dajete znak da mogu jos nesto da izmisle i da vas i dalje globe.
  • hrkljus

    30.10.2014 19:35
    Ko se greje na drva u stambenoj zgradi?
    Sledece ce naplacivati po 50 dinara svima koji imaju PVC stolariju , pa koji imaju drvenu, pa koji imaju belu, pa koji imaju braon... izmisljace do vecnosti i nazad samo da bi skupili koju crkavicu... Kakva beda od politikanata i tzv. ekonomista.
  • Dimi mi se računar

    30.10.2014 17:13
    Bog i rockn roll
    http://youtu.be/r3xI8lGopUI

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti