Institut KVBV demantovao da je kažnjen

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine demantovao je da je kažnjen sa 180.000 dinara zbog zadržavanja informacije od javnog značaja.
Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine demantovao je da je kažnjen sa 180.000 dinara zbog zadržavanja informacije od javnog značaja.

Demanti je usledio nakon pisanja "Dnevnika" da je Institut kažnjen jer direktorka te institucije Nada Čemerlić Ađić odbija da otkrije koliki honorar isplaćuje svom suprugu, doktoru Otu Ađiću, lekaru specijalisti, koji je stalno zaposlen na Institutu za onkologiju, a istovremeno više od dve godine radi honorarno i na CT aparatu za dijagnostiku u Institutu za KVB.

Kako se navodi u demantiju Instituta, dostavljene su sve tražene informacije povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću i ne postoji potreba da navedeni iznos bude plaćen.

"Dr Oto Ađić je nakon medijskih spekulacija i uvredljivih neistina iznetih protiv njega, neopozivo otkazao ugovor o radu u Institutu, iako je kao jedan od ukupno šest angažovanih lekara različitih specijalnosti, od kojih su dva radiologa, u Institutu imao najmanji honorar od svih konsultativnih lekara. Dr Oto Ađić je odrađivao 61% od ukupnog broja od oko 100 mesečnih CT pregleda, skoro trećinu u noćnom radu i vikendima, lekar je sa dve specijalizacije, specijalista radiologije i nuklearne medicine i magistar medicinskih nauka", navodi se u saopštenju Instituta.

Kako se dalje ističe, u ovom momentu u Institutu je preostao samo jedan radiolog konsultant koji neće moći sam da pokriva dosadašnji 24 časovni rad aparata za CT pa će ovo odeljenje morati da nastavi da radi smanjenim intenzitetom sve dok tri lekara u narednih godinu i po dana ne završe obuku za rad na CT aparatu.

"Liste čekanja za dijagnostiku će takođe verovatno porasti zato što neće postojati mogućnost da se CT koronarografija radi u tom obimu kao do sada. Lista čekanja na CT do sada nije postojala jer je ugovorom sa RFZO definisan rad Institutskih hospitalnih pacijenata, koji su od momenta postavljanja potrebe za CT pregledom isti dobijali u narednih par sati", kažu u Institutu.

  • Maverick

    23.07.2014 13:50
    Nema love preko plate u zdravstvu
    Danas se lova ne uzima tako što odeš negde da radiš, već tako što ne odeš nigde da radiš a zgrneš novac. Jer ako radiš, to se sve vidi koliko zarađuješ, svaka takva firma ima računovodstvo i najmanje 20 ljudi koji imaju uvid u plate. Na kraju, te plate vide i razne inspekcije pa bi reagovale da su nezakonite. Ta bolnica ima hiljadu bolesnika, da su hteli lovu ne bi radili u bolnici već bi on svaki dan iz neke firme spolja, prodavao Institutu meso da hrani sve te ljude i za tri meseca se obogatio sa stotinu hiljada eura. Ovako, radeći jadan posao lekara u zemlji Srbiji za mizernu platu, to je besmislica razmišljati da se tako zgrće novac.
  • Galac

    23.07.2014 11:31
    Smehotresna olimpijada
    Da ne radim u jednoj velikoj ustanovi koja funkcioniše po sličnim principima kao Institut, možda bi i poverovao komentarima koje čitam. Ali pošto radim, vidim da i ovde stvari veoma slično funkcionišu. Javljaju se anonimusi tj. kolege sa posla dotičnog iz teksta, koji bi jako voleli da ga kompromituju preko anonimnih komentara, kada već ne mogu u realnom životu. Treba imati petlju pa reći javno. Ipak su to samo miševi. Isto kao i kod mene u firmi.
  • Zoran K.

    23.07.2014 11:20
    Kako se to krade plata?
    Prvo interesantno zapazanje novinara je da se preko licnog dohotka, ili ti plate, koju obracunava finanskijska sluzba moze ukrasti novac. A ono sto mi je jos vise privuklo paznju, je da covek sa dve speijalizacije dodje u drzavnu ustanovu NE DA: RADI, POMOGNE, SVOJE ZNANJE PRIMENI I PODELI GDE JE NAJPOTREBNIJE (ne na nekoj privatnoj vec drzvnoj klinici), i da se to odmah prepoznaje kao pokusaj kradje i to ne od bilo koga, nego od naroda! Al sve to ne cudi, u zemlji Srbiji nije cudo biti paranoican.

    Gdja Erzebet Marijanov bi trebalo sledeci put kada pocne da informise javnost NEPROVERENIM I NETACNIM CINJENICAMA "OD JAVNOG ZNACAJA" prvo mogla da se zapita sta posle? Verujem da ce se mnogi pacijenti hvatati za glavu, juriti po institutu, trazeci pomoc, moleci da na spisku cekanja budu u tekucoj godini. A Gdja Erzebet ce pisati neki novi text i nekom "drugom pajcijentu" raditi o glavi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti