Institut kažnjen jer skriva visinu honorara direktorkinog muža

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine ponovo je kažnjen zbog zadržavanja informacije od javnog značaja.
Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine ponovo je kažnjen zbog zadržavanja informacije od javnog značaja.

Nakon što je im je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić odredio kaznu od 20.000 dinara, sada je to nezavisno regulatorno telo odredilo kaznu od 180.000 dinara, a slučaj je prosleđen Vladi Srbije jer poverenik više ne može da reaguje.

Institut je kažnjen jer direktorka Nada Čemerlić Ađić odbija da otkrije koliki honorar isplaćuje svom suprugu, doktoru Otu Ađiću, lekaru specijalisti, koji je stalno zaposlen na Institutu za onkologiju, a istovremeno više od dve godine radi honorarno i na CT aparatu za dijagnostiku u Institutu za KVB.

Zahtev za ovu informaciju je podneo medicinski radiolog Instituta Slaven Ključar.

"Novčanu kaznu ne plaća direktorka iz svog džepa, nego Institut, odnosno poreski obveznici, s obzirom na to da je osnivač Instituta pokrajinska vlada. Zbog toga sam i odlučio da podnesem sudu u Novom Sadu i prekršajnu prijavu, ne protiv Instituta, nego protiv direktorke koja krši Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja", izjavio je Ključar.

On je ranije pokrajinskoj vlasti i Agenciji za borbu protiv korupcije podneo prijave protiv diretorke zbog nepotizma i neracionalnog trošenja novca, tvrdeći da je zaposlila više rođaka i prijatelja. Na pitanje zašto je muž direktorke angažovan da radi honorarno kada Institut ima svog lekara za te poslove, u pokrajinskom Sekretarijatu za zdravstvo je rečeno da je to u interesu pacijenata.

  • 23.07.2014 17:15
    Politika je čudo
    Strašno je što će se ovim čisto političkim progonom otežati rad na CT aparatu, i jedini su pacijenti ti koji će ispaštati.
    Iskustva ljudi iz moje okoline sa Instituta za onkologuju sa dr Ađićem su krajnje pozitivni, btw.
  • Stavro

    22.07.2014 15:30
    Talasanje vode
    Ponekad svratim na neke od sajtova i u pauzi pročitam i poneki komentar. Upravo pročitah komentare na ovu vest i slatko se ismejah. Priče o krađama, pa se onda javi neki ukucao ime nekog smešnog lika koji tuži Institut i nema ga nigde na Googlu, pa onda ovi iz Hitne pomoći dreče, pa ova koleginica iz inostranstva koja je nezadovoljna bila kako su se lekari ponašali prema njoj, onda ovi što prozivaju žute, pa onda jedan spomenu Džona Lenona, ... Nema Vama pomoći drugari, čim ste ovde po ceo dan i kuckate ovako nekvalitetne komentare, mozgovi su Vam poprilično zaparloženi. Motiku u ruke i na njivu, treba kukuruz da se bere. Ti, da ti, šta gledaš, zasuči rukave i na posao, mora Srbija da napreduje a ne ovde da mlatiš praznu slamu.
  • Bojana

    22.07.2014 15:23
    Sta kazu nadlezni
    Pobrkase babe i zabe!U redu direktorka napravila skandal! Ako je pa nije prvi put!Ali gospodo draga, sta na sve ovo kaze resorno ministarstvo?sekretarija zdravstva ministarka V Kopitovic, sta kaze predsednik pokrajisnke vlade, sta kaze ministar zdravlja? Mozda novine ne govore istinu neka cela ekipa zajedno sa profesoricom/direktoricom demantuje ove vesti! Neka kazu da nije tako! Ili je mozda bas tako! Ovo je sitaciju za ostavku odgovornih, ako iole drze do sebe!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti