Institut u Kamenici dobio novu koronarnu jedinicu

Moderna koronarna jedinica danas je otvorena u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine (IKVB) u Sremskoj Kamenici.
Moderna koronarna jedinica danas je otvorena u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine (IKVB) u Sremskoj Kamenici.

Prisustvujući tom događaju predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je podsetio da je posle 35 godina IKVB dobio modernu koronarnu jedinicu i naglasio da je to “izuzetno važno, jer su procene da će do kraja godine oko 2.500 pacijenata sa ozbiljnim zdravstvenim problemima proći kroz tu jedinicu".

Pajtić je dodao da pokrajinska vlada nastavlja da “zdravstvo definiše kao svoj prioritet” pa će, kako je dodao, uskoro biti otvorena nova Ginekologija a potom i nova Bolnica za plućne bolesti u Beloj Crkvi, saopšteno je na sajtu pokrajinske vlade.

Direktorka Instituta za kardiovaskularne bolesti dr Nada Čemerlić Ađić istakla je da je u proteklih šest godina iz pokrajinskog budžeta u koronarnu jedinicu uloženo preko 70 miliona dinara, od čega je 50 miliona usmereno u nabavku nove opreme, dok je preko 20 miliona uloženo u građevinsku rekonstrukciju.

U proteklom periodu nabavljeni su novi respiratori, defibrilatori, EKG, monitoring sistem, infuzione pumpe, odnosno sve ono što je potrebno da bi hospitalizacija najtežih kardiovaskularnih bolesnika, uz vrhunsku medicinsku negu, bila što kraća, a smrtnost što manja, rekla je dr Čemerlić Ađić i dodala da prema statistici danas pacijenti u proseku budu hospitalizovani 1,35 dana a smrtnost pacijenata je svega osam odsto.

  • Marinko R.

    01.08.2012 15:46
    Korist za sve
    E neka je i u Srbiji nešto na najvišem nivou. Od ove investicije korist će zaista i odmah imati oni kojima je najpotrebnije a to su srčani bolesnici. Pozdravljam otvaranje novog objekta
  • Jela - student medicine

    01.08.2012 09:35
    Vojvođanka
    Institut je sigurno najbolja zdravstvena ustanova u Srbiji. Ponos Vojvodine i Vojvođana.
  • 01.08.2012 08:12
    Dr Zhivago
    ZoranNS - "Kada je bio Radovanović, smrtnost je bila ispod 5 odsto".
    Jeste, ali na hirurgiji. Danas je na istoj toj hirurgiji smrtnost ispod 3 odsto, još niža a sa mnogo težim operacijama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.