Kineski studenti očarani Novim Sadom

Prva letnja škola organizovana u saradnji Fakulteta tehničkih nauka i Donghua Univerziteta iz Šangaja okupila je 15 kineskih studenata koji su tokom dve nedelje pohađali školu u cilju razmene ideja i znanja između ove dve institucije.
Prva letnja škola organizovana u saradnji Fakulteta tehničkih nauka i Donghua Univerziteta iz Šangaja okupila je 15 kineskih studenata koji su tokom dve nedelje pohađali školu u cilju razmene ideja i znanja između ove dve institucije.

Studentkinja master studija Sju Ćju, koja u Novom Sadu boravi drugi put ističe da je škola bila pored znanja koje je stekla, samo i prilika da se ponovo vrati u naš grad u koji se zaljubila.

- Očarana sam vašom kulturom i istorijom. Najviše sam uživala slušajući predmete iz istorije i pokušavajući da na časovima srpskog jezika naučim po koju reč na vašem jeziku - objašnjava Sju Ćju.

Fakultet tehničkih nauka za kineske studente bila je prava adresa jer su akademci imali priliku da usavrašavaju u oblasti infromacionih tehnologija. Prof. dr Šju Ming ističe da će sva znanja koja su dobili na FTN uspešno preneti na svoj Univerzitet. - Pored znanja koje smo dobili, bilo na je veoma važno da je upoznamo sa istorijom srpskog naroda i da saznamo nešto više o naučnicima Nikoli Tesli i Mihajlu Pupinu - rekao je Šju Ming.

Direktor Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment u okviru kojeg je i organizovana letnja škola doc. dr Bojan Lalić istakao je da je škola rezultat kontinuirtane saradnje sa Donghua Univerzitetom koja traje već četiri godine. - Dosta dugo radimo na realizaciji ove škole. Sledeći korak je razmena gde bi naši studenti išli na edukaciju u Kinu ili određen broj praksi u kojoj bi zajednički učestovali - objašnjava Lalić i dodaje da će se letnja škola nastaviti sledeće godine sa učešćem univerziteta iz različitih zemalja.

U okviru letnje škole organizovan je i zajednički nastup na Exit festival na štandu pod nazivom "Exit spaja ljude" gde su akademci iz Kine zajedno sa studentima sa FTN mnogobrojne posetioce učili kinesku kaligrafiju i kinesku kulturu.

Studenti iz Kine su tokom dve nedelje imali redovna predavanje i učili su: srpski jezik i istoriju, poslovnu inteligenciju. Razvijali su znanja iz informaciono - komunikacionih sistema, bavićli se inovacionim menadžmentom i preduzetništvom. Upoznali su Novi Sad i Vojvodinu, a trenutno se nalaze na ekskurziji gde je u planu da posete: Mađarsku, Slovačku, Austriju, Sloveniju i Italiju.

Organizator letnje škole je Fakultet tehničkih nauka - Departman za industrijsko inženjersko i menadžment.

  • Take_it_easy

    21.07.2015 12:30
    @Anonimus
    "Kazu mi smo ucili i naucili nesto novo kineze o menadzmentu i to industrijskom...a kako smo mi to bolji menadzeri od kineza kad sve propada a kakav uspon ima Kina sa ekonomijom..."

    Znaš kako kažu: "Pametan uči na tuđim greškama a budala na svojim", tako da su od nas itekako imali štošta da nauče.
    Mi, s druge strane, još nismo počeli da učimo ni na sopstvenim greškama. Ima vremena...

  • 20.07.2015 18:53
    Kazu mi smo ucili i naucili nesto novo kineze o menadzmentu i to industrijskom...a kako smo mi to bolji menadzeri od kineza kad sve propada a kakav uspon ima Kina sa ekonomijom...

    I jos smo ih ucili i o informacionim tehnologijama a oni se tuku sa SAD i Rusijom preko interneta :)

    I kao slag na torti kinezi su edukovani na nekom fakultetu(i to jos tehnickom) u Srbiji...Onda ispada da je taj njihov fakultet losiji od ovog? :)
  • 20.07.2015 09:20
    Odbosne su najvise ocarani, dosli i ostali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti