Kod Novog Sada uvedena redovna odbrana od poplava

Redovna odbrana od poplava uvedena je danas na sremskoj strani Dunava kod Novog Sada, pri vodostaju od 460 centimetara, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine".
Redovna odbrana od poplava uvedena je danas na sremskoj strani Dunava kod Novog Sada, pri vodostaju od 460 centimetara, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine".

Merama redovne odbrane od poplava, koja podrazumeva stalno osmatranje i obilazak odbrambenih linija, obuhvaćeno je 13,13 kilometara Dunava u zoni Sremske Kamenice, Petrovaradina i Sremskih Karlovaca.

Kako se navodi u saopštenju, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Dunav će rasti i narednih nekoliko dana, ali stručnjaci procenjuju da branjeno područje ne bi trebalo da bude ugroženo.

Hidrolog RHMZ Dejan Vladiković rekao je da je u Srbiji na snazi žuti alarm i da nema opasnosti od izlivanja reka, ali je oprez neophodan.

Prema njegovim rečima, u slivovima Kolubare, Mlave, Peka i Timoka u naredna 24 sata očekuju se manji i umereni porasti vodostaja, ali bez dostizanja upozoravajućih nivoa. "Što se tiče utorka, očekujemo novih 20 milimetara padavina i onda sledećih dana žuti alarm ne bi bio na snazi", rekao je Vladiković.

"Što se tiče hidrološke situacije na Savi, tu trenutno imamo stagnaciju i narednih nekoliko dana imaćemo stagnaciju i manje poraste vodostaja. Jedino kod hidrološke stanice Šabac očekuje se dostizanje granica redovne odbrane od poplava", rekao je Vladiković.

Vladiković je naveo je da su vodostaji Dunava u opadanju. "Tu neće biti nekih većih opasnosti i jedino kod hidrološke stanice Novi Sad imamo prekoračenje granice redovne odbrane od poplave", naveo je Vladiković.

Prema njegovim rečima, žuti alarm znači kiše s količinom padavina od oko 20 milimetara za 12 časova, izazivanje manjih porasta vodostaja, moguće manje štete od nekih lokalnih izlivanja, i moguće odrone i kližišta. "Ništa u onom obimu što smo viđali prethodnih dana", istakao je Vladiković.

Žuti alarm je prvi upozoravajući iza zelenog. Posle žutog su narandžasti i crveni, a Vladiković je naveo da sva javna vodoprivredna preduzeća i Republički centar za obaveštavanje od petka dobijaju najave RHMZ-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.