Lakše do posla uz PMBOK i PMP sertifikat

Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment Fakulteta tehničkih nauka od nedavno u svom timu ima sertifikovane projekt menadžere od strane američkog Project Management Institute (PMI).
Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment Fakulteta tehničkih nauka od nedavno u svom timu ima sertifikovane projekt menadžere od strane američkog Project Management Institute (PMI).

Asistent na modulu projektni menadžment Miloš Jovanović pridružio se malom broju sertifikovanih rukovodilaca projekata u Srbiji koji poseduju PMP (Project Management Professional) sertifikat.

Prema njegovim rečima, posedovanje ovog sertifikata omogućava lakše zapošljavanje, a za firme lakše dobijanje posla, pogotovo kada su u pitanju klijenti iz inostranstva koji su svesniji značaja poznavanja PMI metodologije. "PMI je izdao knjigu PMBOK (Project Management Body of Knowledge) koja je ustvari bukvar projektnog menadžmenta i PMP ispit upravo se bazira na poznavanju PMI standarda i iskustva u vođenju projekata, odnosno materijom koja se nalazi u PMBOK-u", objašnjava Jovanović za 021.

FTN inače usko sarađuje sa "PMI Serbia" ogrankom u Beogradu i Miloš je kao član Saveta za profesionalni razvoj dobio jedinstvenu priliku da organizuje PMI konferenciju u Srbiji koja će biti održana u maju u Beogradu. - Posebno mi je drago što će svi studenti sa našeg modula biti uključeni u organizaciju ovog događaja i imati priliku da budu deo projektnog tima, ali i da nauče nešto od međunarodnih stručnjaka u ovoj oblasti - kaže Miloš.

On dodaje da studenti menadžmenta već uče PMI standard u okviru svojih predmeta, ali su im potrebne dodatne pripreme za izlazak na ispit i dobijanje ovog međunarodno priznatog sertifikata. - Naša želja je da što bolje pripremimo studente za tržišnu trku i da pre završetka studija već imaju nekoliko sertifikata iz ove oblasti. U slučaju vođenja projekata mi smo se fokusirali na dva sertifikata: CAPM i MS Project 2010 sertifikat koji sе dodeljuje u okviru Microsoft IT akademije na FTN - objašnjava Jovanović.

Međutim, dobijanje sertifikata i saradnja sa ovako eminentnom institucijom kao što je PMI ne bi bila moguća da ne postoji PMBOK na srpskom jeziku. Šef modula projektnog menadžmenta doc. dr Bojan Lalić rukovodio je pre pet godina projektom prevođenja PMBOK-a na srpski jezik i samim tim doprineo razvoju profesije na nacionalnom nivou. On za 021 kaže da je knjiga PMBOK, osim što služi kao literatura na studijama projektnog menadžmenta, veoma korisna za potrebe svakog pojedinca u društvu koji hoće da usavrši, ne samo svoj poslovni, nego i privatan život.

- PMBOK predstavlja jednu od najčešće korišćenih i citiranih knjiga o upravljanju projektima. Nju pišu profesionalci u području upravljanja projektima, što joj daje izuzetnu primenljivost i upotrebnu vrednost. Prevodom ove knjige na srpski jezik učinjen je značajan korak u razvoju profesije kao i očuvanja srpskog jezika u koji je, bez potrebe, uveden veliki broj stranih reči koje imaju sasvim odgovarajući prevod na naš jezik. PMBOK je osnovna knjiga na mnogim studijskim programima, posebno na Specijalističkim strukovnim studijama iz upravljanja projektima koje se izvode na FTN - kaže Lalić.

On ističe da će se u letnjem semestru organizovati besplatne radionice za pripremu za CAPM ispit koje su primarno namenjene studentima modula za projektni menadžment, ali su otvorene i za sve studente FTN-a koji su zainteresovani. - Za ove radionice potrebno je osnovno znanje PMI standarda i trenutno smo pri kraju razvoja kursa za učenje na daljinu koji bi mogao da posluži kao uvod ovim radionicama i obučavanja korisnika koji nisu upoznati sa materijom - navodi Lalić.

  • Master Menadzmenta

    12.10.2016 15:21
    Knjige, a ne zvona i praporci.
    Ovom naslovu ne bih nista dodao, sem da su to reci naseg najveceg prosvetitelja Dositeja Obradovica. A oni koji u sistemu i ljudima vide rupe, neka prvo pogledaju u svoje dvoriste. Cesto je to lenjost u mladosti, gnev u starosti. Ali, nikad nije kasno. Ucite ljudi i usavrsavajte se stalno. Novo znanje otvara nove mogucnosti. Srecno svima!
  • aa

    23.01.2014 14:33
    aa
    Dobro si rekao, živiš u Kanadi... Ovo je Srbija, ovde ti ne vredi ni diploma fakulteta, a ne neki sertifikat.
  • Diplomirao na FTN pre 20+g

    22.01.2014 17:28
    Da posvedocim
    Vidim da postoji (delimicno razumljiva) podozrivost (i ne znanje)u prethodnim komentarima (a i na druge teme).
    Zivim u Kanadi 20 godina i radim kao inzenjer 19. Na pojedinim projektima sam imao i ulogu projekat menadzera (PM). PMBOK je biblija za PM! Budite zahvalni sto je prevedena na srpski. PMP sertifikat se ovde sve vise trazi za PM-ove. U firmi u kojoj sada radim (elektrodistribucija) svi PM-ovi, da bi bili primljeni, moraju da imaju PMP sertifikat i redovno clanstvo u PMI. U istoj mi firmi sve iole vece projekte vode PMP sertifikovani PM-ovi. PMBOK preporucujem i redovnim inzinjerima da je procitaju da prosire znanje iz PM-a.
    Ja imam PEng licencu i razmisljao sam da dodam i PMP. Odustao sam zbog nepovoljnog odnosa trud/isplativost u mom slucaju (drugi sada vode projekte).
    Clanak je, po meni dobar, i vesti su dobre. Ide se u pravom smeru. Zapadnjaci znaju sta je PMI i, oni pojedinci koji imaju PMI sertifikat (tj firme firme sa PMP-ima), ce, naravno, imati prednost u odnosu na iste neimenovane projekat menadzere.
    Znanje je skupo, veoma skupo.
    Nadam se da sam malo pomogao.
    Pozdrav svima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti