Laslo Blašković tužio Andreja Fajgelja zbog klevete

Bivši direktor Kulturnog centra Novog Sada i pisac Laslo Blašković tužio je danas direktora Kulturnog centra Novog Sada Andreja Fajgelja, Osnovnom sudu u Novom Sadu zbog javno iznetih neistina i grube povrede časti i ugleda.
Bivši direktor Kulturnog centra Novog Sada i pisac Laslo Blašković tužio je danas direktora Kulturnog centra Novog Sada Andreja Fajgelja, Osnovnom sudu u Novom Sadu zbog javno iznetih neistina i grube povrede časti i ugleda.

Laslo Blašković

"Izjavama tuženog tužiocu su grubo povređeni ugled i čast. Tuženi Fajgelj je najpre tužiocu pripisao nepostojeće ali kompromitujuće postupke, a potom je te postupke sravnio sa najgorim nacističkim manifestacijama u progonu intelektualaca, Jevreja, pacifista i neistomišljenika", kaže se u tužbi koju je pripremila advokatska kancelarija dr Slobodana Beljanskog.

U saopštenju Lasla Blaškovića navodi se da je, suočen sa javnim kritikama zbog zabrane izlaganja slike Danijele Tasić na izložbi studenata master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu u Kulturnom centru Novog Sada, Andrej Fajgelj u protekle dve nedelje u više navrata, najpre u autorskom tekstu na sajtu Kulturnog centra Novog Sada, a potom i u listu "Dnevnik" i na Prvom programu Radio televizije Vojvodine, iznosio tvrdnje koje predstavljaju grubu povredu ugleda, časti i intelektualnog integriteta Blaškovića.

"Obeležiti književnog stvaraoca kao borca protiv slobode stvaralaštva i ličnost koja u svojoj javnoj delatnosti primenjuje cenzuru svakako predstavlja jednu od najtežih diskreditacija", kaže se u tužbi.

Iako su stvoreni zakonski uslovi da za istu štetu odgovara i institucija čiji je Fajgelj direktor, Laslo Blašković je odlučio da ne tuži Kulturni centar Novog Sada i da na ovu ustanovu ne prenosi odgovornost za posledice koje je skrivio isključivo Fajgelj.

Andrej Fajgelj

U tužbi koju je podneo advokat Beljanski zahteva se da Fajgelj isplati Blaškoviću na ime nematerijalne štete zbog povrede ugleda i časti novčani iznos i da o svom trošku objavi sudsku presudu na sajtu Kulturnog centra Novog Sada, u kulturnoj rubrici "Dnevnika" i na Prvom programu Radio televizije Vojvodine.

"Klevetati me da sam javno cepao časopis koji sam godinama uređivao, vrativši mu ugled posle decenije tavorenja, besmisleno je. Čak glupo, jer su svi brojevi časopisa dostupni u javnim bibliotekama Srbije", kaže Blašković.

Podsetimo, nedavno je trenutni direktor Kulturnog centra Novog Sada u javnom saopštenju optužio svog prethodnika Lasla Blaškovića da je  prošle godine, kada je časopis KCNS "Polja" bio već odštampan, Blašković naredio da se iz čitavog tiraža iscepa prvih 60 stranica sa tekstom Aleksandra Gatalice. Fajgelj tvrdi da je ostatak "Polja" koričen je ispočetka, a da je dodatni trošak ušao u krivičnu prijavu za nenamensko trošenje sredstava, ukupno pet miliona dinara. Fajgelj je ovo pitanje potegao nakon što je sam optužen od strane pojedinih umetnika da cenzuriše kulturu zabranom izlaganja dela Danijele Tasić.

  • 15.11.2013 17:46
    @PatriJot
    Znamo da vi nikad niste ni čuli za KC dok fajgelj nije došao na vlast, ne morate to da priznajete, to vam izvire iz svake pore, nekulturna bagro!
  • 02.11.2013 18:22
    @ПатриЈот
    o daaa... kad budete naucili da zivite s nama, naucicemo i mi s vama a sto se brojanja krvnih zrnaca tice, vi ste ih prvi i brojali kako ste dosli ovde-90-tih.
    Preneli ste ratnu psihozu od tamo i narod je ovde na to lose odreagovao. Tako da, umesto sto izmisljas razloge za nasu krivicu, bolje izmisljaj kako da se stanje smiri.
  • ПатриЈот

    01.11.2013 15:15
    @milelile
    О прљавим рукама (али заиста) мени не треба да говориш. Али заиста. Требао си бити са мном тамо и проживјети што и ја па бих те онда питао зашто сам овдје. Иначе сам (био) из федералног дијела БиХ. Прљавији сте ви који на основу својих личних фрустрација етикетирате људе на подобне и не, на дођоше и домаће ... бројањем крвних зрнаца. Но, то сте ви, такви какви јесте. Такав начин размишљања сам већ видио 90-тих у БиХ.
    Ми (дођоши) смо научили да живимо са вама, сад је ред да и ви научите да живите са нама. Није до нас.
    А о инстант култури, већ сам писао.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.