Lažu pacijente kako bi im izvukli svaki dinar

Tražeći bolju zdravstvenu zaštitu kod privatnika, posebno u ginekološkim ordinacijama, neretko se dešava da Novosađanke postaju žrtve pohlepe lekara, koji im kako bi došli do novca, iznose najcrnje prognoze u vezi sa zdravljem.
Tražeći bolju zdravstvenu zaštitu kod privatnika, posebno u ginekološkim ordinacijama, neretko se dešava da Novosađanke postaju žrtve pohlepe lekara, koji im kako bi došli do novca, iznose najcrnje prognoze u vezi sa zdravljem.

Jedna od budućih majki iz Novog Sada, nakon pregleda u privatnoj ginekološkoj ordinaciji, u koju je otišla na osnovu preporuke, istraumirana je najcrnjim prognozama, čiji je zaključak bio da mora prekinuti trudnoću. Posle višednevne traume, odlučila se da ode kod drugog ginekologa, koji je kako kaže, konstatovao da je priča o raku potpuno suluda. Nakon olakšanja, ova žena kaže da nije imala snage, ni želje da o svemu obavesti inspekcijske organe, a računala je i na to da lekar koji je izvršio pregled radi i u Betaniji, u koju će uskoro na porođaj. Zbog toga ni Radio 021 ne otkriva o kojoj je oradinaciji i lekaru reč.

Ipak, nameće se pitanje - da li je reč o potpuno nestručnoj osobi, koja se diplome Medicinskog fakulteta dokopala zahvaljujući našem nepotističko-korupcionaškom obrazovnom sistemu ili o osobi kojoj Hipokratova zakletva ne znači ništa i koja bez obzira na posledice, samo želi novac. Postoji i mogućnost da je reč o savesnoj proceni, ali sudeći prema rečima jednog od ginekologa iz Betanije, koji nije želeo da mu pominjemo ime, verovatnoća za to je mala, jer mnogim lekarima koji obavljaju privatnu praksu prioritet predstavlja novac.

To potvrđuje još jedna od Novosađanki s kojima smo razgovarali, a koja kaže da je do privatne ordinacije otišla nakon što joj je u sedmoj nedelji trudnoće lekarka u Domu zdravlja rekla da joj se čini da ima nešto više tečnosti, što možda i nije dobro. Lekarka se na toj oceni i zadržala, budući da joj je naša sagovornica rekla da hoće da uradi kiretažu. Odlučila se da ode po još jedno mišljenje, odnosno da vidi koliko bi intervencija koštala kod privatnika, budući da je u Betaniji procedura duža. "Da bi na kraju, na ultrazvuku, rekao kako mu je "sumnjiv kvalitet ploda", tim rečima je rekao. Kako je uočio više tečnosti nego što je normalno u toj nedelji trudnoće i da to može da mi bude razlog da prekinem trudnoću. A bila sam u emotivnom haosu i dilemi da li da to uradim ili ne", kaže naša sagovornica.

Tada je u toj ordinaciji cena abortusa bila 18.000 dinara, a naša sagovornica kaže da je otišla kod još jednog privatnika, koji je donekle potvrdio prethodna mišljenja, s razlikom da ne postoji nikakv razlog za nužan prekid trudnoće. Nije bilo ubeđivanja da se izvrši abortus, a i cena ove usluge bila je za trećinu niža. "Ne verujem da su privatni lekari nestručni, ali verujem da su im finansije jako bitne. To su za njih rutinski postupci, manje - više im je svejedno da li će uraditi abortus ili ne, ali pare su dobrodošle. Sam pregled je meni tada bio 6.000 dinara, a kada se sve sabere nije reč o maloj sumi", priča ova Novosađanka.

Čak i da se ovakve stvari ne dešavaju, više je nego poželjno konsultovati se sa više lekara, ali je problem što svaka konsultacija košta, jer vlastodršcima ne pada na pamet da urede sistem kako bi za obavezno zdravstveno osiguranje bila obezbeđena pristojna zdravstvena zaštita. Predsednik Udruženja "Pravo na zdravlje", Miroslav Petrović, kaže za Radio 021 da je problem u nedostatku propisa i nezavisnih regulatornih tela u oblasti zdravstva, ali i u tome što zakoni koji regulišu prava pracijenata počivaju na diskriminaciji i korupciji.

"Kroz dopunski rad, prepodne radim privatno, popodne radim državno, mi imamo državno zdravstvo koje služi za formiranje lažnog privatnog sektora, gde se više ne zna ko gde radi. Treba razumeti pacijente koji realno nemaju kome da se obrate. Njihov strah je opravdan, jer će sutra doći u to porodilište, a ona iz Novog Sada, ne može da dođe da se porodi u Beogradu", objašnjava Petrović.

Oni malobrojni koji se odluče da isteruju pravdu, mogu uz pomoć advokata zaštitu potražiti na sudu ili se obratiti etičkim komitetima lekarske komore, ali ni jedan ni drugi način, sa stanovišta zaštite prava pacijenata nisu efikasni, smatra Petrović. "Plašim se da ćemo se još dugo vremena morati snalaziti i trčati od lekara do lekara. Jednostavno, ne postoji kontrola kvaliteta zdravstvnih ustanova u Srbiji", zaključuje Petrović. (Dejan Stojičić)

  • Nada

    04.05.2018 14:53
    Bice gore
    Ko zna posao odlazi u inostranstvo, nove dr nema ko da nauci, losi dr kojima je sve jedno ostali su nama koji smo ostali ovde. Valda smo sve to zasluzili.
  • Božidar Čortanovci

    31.08.2017 14:12
    Gazda...
    Institucije, kancelarije, ustanove...nemaju svoje GAZDE da nadziru svoje zaposlene.
    Nemaš se kome požaliti, jer nema gazde...!
    Znate ono 'kad nema mačke, miševi kolo vode...!!!'
  • Jana

    14.08.2017 08:13
    Kasapljenje prvorotke
    Na kraju trudnoce mojoj cerki su na ultrazvuku utvrdili da je beba 4,5 kg. Odlazi na prirodan porodjaj i ceka da suprug izvrsi uplatu za epidural. Pustaju je da se poradja prirodnim putem, pa tek kada se ispostavilo da je beba prevelika i da ne moze tako, pustaju je da čeka sat vremena. Nakon toga hitan carski rez i rana preko celog stomaka. Kao da su radili kasapini. O (ne) ljubaznosti sestara ne treba trošiti reči. Toliko o strucnosti. Savet buducim mamama, ako nemate para da date 500 eur, koliko je njoj traženo, ne radjajte! I uvek je Betanija po tome bila ozloglasena. Čast retkim izuzecima. Uglavnom, rešenje u ovoj i ovakvoj drzavi ne vidim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti