Lekari sutra štrajkuju širom Vojvodine

Ukupno 110 zdravstvenih ustanova u Vojvodini sutra će biti u jednodnevnom štrajku.
Ukupno 110 zdravstvenih ustanova u Vojvodini sutra će biti u jednodnevnom štrajku, potvrđuju u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Proglas o štrajku i zahtevima zdravstvenih radnika predstavnici štrajkača pročitaće u 11, 12 i 13 časova ispred svake ustanove zasebno, a prema rečima predsednice pomenutog sindikata Dunje Civrić, posebna pažnja pridaje se radu Kliničkog centra Vojvodine, kao stacionarnoj ustanovi. Zbog toga će sutra u pola osam ujutru ispred ove ustanove biti generalni sastanak štrajkača.

"Konkretan prekid rada važiće za poliklinike, dnevne bolnice, laboratorije, radiologiju. Primaće se samo pacijenti koji su mnogo ranije zakazani, neće biti novih zakazivanja i neće biti novih prijema. Takođe, na odeljenjima Kliničkog centra Vojvodine obavljaće se minimum procesa rada, pošto je reč o stacionarnoj ustanovi i postoje pacijenti koji su zaista hitni", kaže Civrićeva.

Ona pacijentima upućuje izvinjenje lekara i poziva ih da razumeju tešku situaciju u kojoj se nalaze. "Mi ne želimo da zdravlje naših pacijenata bude ugroženo, već da skrenemo pažnju na važnost naših delatnosti", poručuje ona.

Kako dodaje, Vlada Srbije se nije oglašavala povodom najavljenog jednodnevnog štrajka, ali nadležno ministarstvo jeste. Doduše, Ministarstvo zdravlja sindikate podržava samo u nameri potpisivanja granskih kolektivnih ugovora u oblasti socijalne zaštite, a pregovori u vezi sa pomenutim ugovorima traju od petka.

Podsetimo, zdravstveni radnici najavili su jednodnevni štrajk za sredu, 5. novembar u svim zdravstvenim ustanovama, nezadovoljni najavljenim smanjenjem zarada za 10 odsto. Kako su ranije poručili iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, štrajk će zavisiti od reakcije Vlade, a ne isključuje mogućnost da preraste u nešto što će se zvati "svake nedelje jedan dan na minimumu procesa rada".

  • ?

    05.11.2014 08:56
    A ostali radnici u udravstvu?
    Molimo Vas da budete precizni i da naglasite u svakom članku šta je sa radnicima u zdravstvu koji ne pripadaju medicinskom osoblju i njihovim saradnicima!
    Bitno je jer ova ''klasa'' koja radi sa stručnom sredenjom školom skoro da je na minimalcu!
  • NSS

    05.11.2014 06:02
    i treba...sramota srbijo da ti lekar ima platu kao bajatoviceva kafe kuvarica a njegov vozac dva puta vise....sto si nepismeniji to si placeniji
  • Vasa

    04.11.2014 22:58
    Ma manite ga
    I dosad je zdravstvo radilo na minimim minimuma, sve bih vas ja na ulicu i to neplaceno, za svih 20-30 godina unazad. Puj!A koverti, ice-pice, parfemcici itd. kuci lagerujete jelte!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti