Lekari u Betaniji mogu u salu samo u svojoj smeni

Ginekolozima u Betaniji zabranjeno je da dolaze u porodilište, asistiraju na porođajima ili rade carske rezove van svoje smene.
Ginekolozima u Betaniji zabranjeno je da dolaze u porodilište, asistiraju na porođajima ili rade carske rezove van svoje smene.

Na ovaj način, rukovodstvo porodilišta rešilo je da se izbori sa višegodišnjim pričama o korupcji i navodnom uzimanju novca od žena za asistiranje na porođaju.

Iako nikada nije podneta zvanična prijava za korupciju u Betaniji, Novosađanke tačno znaju kako se obezbeđuje asistiranje na porođaju. Prema podacima koje je prikupila građanska inicijativa "Majka hrabrost", za usluge su pojedini ginekolozi uzimali do 800 evra.  Mnoge žene su svesno birale odlazak u privatnu ordinaciju lekara koji su zaposleni u Betaniji, pa čak imaju i rukovodeće pozicije. Svaki pregled su im plaćale 13.000 dinara, da bi osigurale prisustvo tog lekara u sali prilikom porođaja.

Koliki je to novac, može se zaključiti iz podatka da svaka trudnica treba da ode na šest do 10 pregleda kod ginekologa pre porođaja.

Odlukom da se lekarima zabranjuje dolazak u Betaniju van radnog vremena, znatno se smanjuje mogućnost zloupotreba.

Upravnik Betanije Dragan Stajić potvrđuje da je on insistirao na striktnoj primeni te odluke. "U Betaniji se u svakom trenutku nalazi dežurni tim, koji je u potpunosti kompetentan i spreman da odgovori na potrebe svih porodilja. Stoga ne postoji potreba da se lekari čija je smena završena nalaze na odeljenjima ili u porođajnoj sali", navodi Stajić.

Urednica portala Bebac Sanja Grandić tvrdi da je ovakva odluka jedan od dobrih koraka u borbi protiv korupcije u porodilištima.

  • g

    11.09.2014 13:49
    g
    Vi biste hteli da lekari za 600 evra samo o vama misle, a da pri tom ne rade nigde jos. U kojoj to zemlji debiliji ima? Lekar, koji misli na to kako ce da plati racune, ne moze da radi normalno, to treba da shvatite.
  • 11.09.2014 06:33
    Placanje babica
    A sta je sa babicama, koje se takodje placaju, pa dodju iako nije njihova smena?
  • 10.09.2014 18:37
    xxx
    Vrlo interesantno, sad je verovatno nemoguće da srede da porođaj bude baš u njihovoj smeni. Gluposti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti