Mala Zoja dobija ulicu u Novom Sadu

Jedna ulica u Novom Sadu uskoro bi trebalo da dobije ime po Zoji Mirosavljević, osmogodišnjoj devojčici koja je pre skoro dve godine preminula od Batenove bolesti.

Jedna ulica u Novom Sadu uskoro bi trebalo da dobije ime po Zoji Mirosavljević, osmogodišnjoj devojčici koja je pre skoro dve godine preminula od Batenove bolesti.

Inicijativa je pokrenuta iz kabineta gradonačelnika Miloša Vučevića, a formalno ju je Skupštini grada podnelo Udruženje građana za borbu protiv retkih bolesti kod dece "Život", koje vodi Zojina mama Bojana Mirosavljević.

"Puno nam znači to da Zoja i njena borba nisu zaboravljeni. Ovo ne shvatam samo kao sećanje na Zoju, nego na svu bolesnu decu koja su izgubila bitku, ali i na one koji se još bore za život", kaže Bojana Mirosavljević, prenosi Blic.

Ona dodaje da se vide i prvi rezultati Zojinog zakona: "Ovim zakonom deca su dobila priliku da se testiraju u inostranstvu i prvi rezultati su stigli".

Podsećamo da Zojin zakon, koji su inicirali njeni roditelji, obavezuje lekare da, ukoliko ne mogu da uspostave dijagnozu u roku od šest meseci, daju nalog da se uzorak tkiva i krvi pošalje u laboratorije u inostranstvu o trošku države. Poslanici Skupštine Srbije usvojili su ga krajem januara, ali su prethodno, u decembru, odbili da ga stave na dnevni red zasedanja.

  • 08.05.2015 01:05
    morbidno.
  • Novosađanka

    07.05.2015 19:03
    Sećanje na malu Zoju je bitno zbog sve one dece kojima je produžen život jer im je zakonski pružena šansa za dalju dijagnostiku.Naučnici dobijaju nagrade za novootkrivene lekove,roditeljima je to nagrada za zakon za koji su se izborili.I jedni i drugi spasavaju živote
  • Deks

    07.05.2015 13:48
    Imena ulica do sada su dodeljivana po osobama koje su svojim delima zaduzili lokalnu sredinu, drzavu ali i covecanstvo - narodni heroji, naucnici, knjizevnici, vrhunski umetnici... Zasto se od ovoga odstupa? Sta se postize time sto ulicu dobija dete preminulo od retke bolesti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.