Mališani u Galeriji Matice srpske uče o umetnosti

Deca iz vrtića "Vilenjak" će od srede 14. oktobra do maja sledeće godine intenzivno koristiti svoja čula da osete razne forme umetničkog stvaralaštva.
Deca iz vrtića "Vilenjak" će od srede 14. oktobra do maja sledeće godine intenzivno koristiti svoja čula da osete razne forme umetničkog stvaralaštva.

Zahvaljujući saradnji između PU "Radosno detinjstvo" i Galerije Matice srpske, realizuje se edukativni program za decu "Oseti umetnost. Doživljavanje umetničkih dela putem čula", a pored upoznavanja sa Galerijom kao muzejskom ustanovom, cilj programa je da deca saznaju na koje sve načine putem čula mogu da osete i dožive umetnička dela.

Program prati edukativno-didaktička publikacija, koju će svako dete koje učestvuje u programu dobiti na poklon, a po završetku programa će biti priređena izložba dečjih radova u Galeriji.

Kako za 021 kaže likovni pedagog i stručni saradnik za likovno u PU "Radosno detinjstvo" Dragan Jajić, ovaj program mnogo vredi za nedavno oformljeni vrtić "Vilenjak", ali i decu koja će se upoznati sa sadržajima u kulturnim institucijama Novog Sada. On dodaje da vrtić nije jedino mesto za učenje, već to može biti i muzej ili galerija, a isto važi i za edukatore/pedagoge u vrtićima, na kojima je da razviju osećaj za kulturnu vrednost i redovno ga prenose na novosadske mališane.

"Na ovom uzrastu deca imaju čulna i iskustvena saznanja i kroz njihovo zajedničko integrisanje osete svet oko sebe. Uz pomoć svih pet čula, mi dobijamo jednu celovitu sliku, a ta slika je kasnije konkretan dečiji rad koji u maju izlažemo u Galeriji Matice srpske. Ono što nam se nudi apsolutno besplatno na kulturnoj sceni moramo da iskoristimo, a trebalo bi i niži razredi osnovnih škola da nastave ovakvu praksu i da deca svake godine posećuju muzeje i galerije, te ostavljaju lični trag u kulturnim događanjima. Ne treba da budu samo posmatrači", navodi Jajić.

Ovom prilikom, Galerija Matice srpske će u dogovoru sa Likovnom radionicom PU "Radosno detinjstvo" dati svoj doprinos u vizuelnom opremanju dečje radne sobe vrtića "Vilenjak" tako što će pokloniti nekoliko reprodukcija umetničkih dela i slagalica iz svoje kolekcije.

Sutra će biti prvi dan programa, kada će po dve grupe dece od 9:30 i 10:30 časova dolaziti u Galeriju i sa kustosima i stručnim saradnicima razgovarati o umetnosti i analizirati slike i skulpture uz pomoć svih čula.

Program će se realizovati do maja 2016. godine, a najavljene grupne posete realizovaće se od utorka do petka 9-14 časova, te subotom 11-12.30 časova. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti