Matica srpska se pre 150 godina preselila u Novi Sad

Danas je obeleženo 150 godina od preseljenja Matice srpske iz Pešte u Novi Sad.
Danas je obeleženo 150 godina od preseljenja Matice srpske iz Pešte u Novi Sad.

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić rekao je da će taj jubilej, važan za srpsku kulturu, Novi Sad, Vojvodinu i celu Srbiju biti obeležen na dostojanstven način i da će obeležavanja 150 godina od preseljenja Matice srpske iz Pešte u Novi Sad, pod nazivom "Vek i po Matice srpske u Srpskoj Atini", imati četiri segmenta i trajaće tokom cele godine.

"Izložba artefakta iz peštanskog i novosadskog perioda Matice srpske biće priređena 3. aprila u Matici srpskoj i biće dostupna publici cele godine. Centralni deo proslave jubileja biće Svecana akademija u Srpskom narodnom pozorištu 11. maja, odnosno na dan prve sednice Matice srpske nakon preseljenja", rekao je Stanić.

On je kazao da će treći segment obeležavanja biti naučni skup o značaju preseljenja Matice srpske u Novi Sad za razvoj nacionalne kulture i jačanje srpskog nacionalnog bića u Južnoj Ugarskoj, dok će četvrti segment obuhvatiti niz manifestacija, promocija knjiga, predavanja i pratećeg programa koji će trajati tokom cele godine.

Matica srpska osnovana je 1826. godine u Budimpešti. Nakon 38 godina, 1864. godine, ova ustanova preselila se u Novi Sad, gde se i danas nalazi. Preseljenjem ove institucije započela je kulturna renesansa Srba na ovim prostorima, zbog čega je, između ostalog, Novi Sad dobio naziv "Srpska Atina".

  • Donov drug

    01.04.2014 20:28
    @Don Matica srpska je ustanova koja je dom duhova prošlosti i jedina stvar kojom se Matica srpska bavi danas je obeležavanje njene prošlosti. To je jedna velika tuga i jad. Ali problem nije u Matici već u ljudima kao što si ti i zbog takvih je Matica tu gde jeste. I zato se ti mani tog tvog srpstva i srbovanja o Novom Sadu, jer ni ja ne diram Novi Sad, zato što nisam rođen u njemu. A srbin sam i zamisli rođen na Kosovu gde ti verovatno nikada nisi ni bio u svom malenom srpskom životu. E sad sam ti izbio i poslednji argument. Jedino što je dopušteno je da Novi Sad menja nas, a ne mi njega. Kapiš. Hm. Sumnjam. Ali ja znam da bi ti najviše voleo da živiš u ruskoj četvri npr. u Briselu, gde ti je sada često vođa. Uf najrađe bih ti sada rekao mrssss ali neću. Nije novosadski. Ali daaa ja nisam pravi novosađanin. Mrsssssssss od Novog Sada!!!
  • MonteDushano

    01.04.2014 07:14
    Pa šta je radila Matica Srpska u Pešti, a šta će u Vojvodini? Bolje da je u Beogradu gde je i Srbija, pod šljivama.
  • Alex

    01.04.2014 07:02
    @Don
    Uopšte ne razumeš poentu. Ksenofobično je i smešno na ovaj način isticati nešto što se podrazumeva. Da li možes da zamisliš neki grad u Italiji ili Francuskoj koji ima potrebu non stop da ističe svoju pripadnost zemlji u kojoj se nalazi? pa normalno je da je Novi Sad Srpski, nije Španski.. A drugi termin - Atina je još smešniji, jer to znači da od tada, od pre 150 god, pa do danas, Novi Sad nije uspeo da stekne nikakav autohtoni identitet, što bi bio neki nužni sled događaja, zar ne..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti