Miris i skičanje svinja usred Sremske Kamenice

U centru Sremske Kamenice, u Ulici Lole Ribara 25, već desetak godina tove se svinje na veliko, što prolaznici mogu uočiti na oglasnoj tabli postavljenoj na kući, gde velikim slovima piše "Prodaja prasica".
U centru Sremske Kamenice, u Ulici Lole Ribara 25, već desetak godina tove se svinje na veliko, što prolaznici mogu uočiti na oglasnoj tabli postavljenoj na kući, gde velikim slovima piše "Prodaja prasica".

Isto u centru Kamenice, u Zmaj Jovinoj ulici 4, u blizini Zmajevog muzeja, stoji drugo obaveštenje, ali u prozoru: "Prodajem svinje".

Čedo Lukić iz Ulice Lole Ribara 23 kaže da nema uvid u to koliko komšija Ivan P. ima svinja, ali naglašava da ima sudsku presudu od pre godinu i po da Ivan izmesti domaće životinje. "Nemoćan sam da obezbedim mir i čist vazduh u sopstvenom dvorištu", kaže Lukić. "Svinje skiče, čujem ih kada ih komšija hrani, kolje ili utovara u kamion. Od svinja stiže i neprijatan miris, a moja kuća je svega dva-tri metra udaljena od mesta gde se one drže." S njegovim problemom upoznata je više puta Komunalna inspekcija, koja tri godine radi po Lukićevom predmetu. Mesna zajednica svake godine obnavlja zahtev da se tov izmesti na drugu lokaciju, a postoji i peticija s dve stotine potpisa s istim zahtevom.

Po Lukićevim rečima, lokalna samouprava je, imajući na umu njegov problem, izmenila gradsku Odluku o držanju domaćih životinja u naseljenim mestima, i u tome je, naglašava i on učestvovao, imajući pred sobom brojne zapisnike i rešenja inspekcijskih službi te prigovore na inspekcijske naloge dospele od advokata Ivana P.

Od izmene gradske Odluke o držanju domaćih životinja, podseća Lukić, prošlo je dva meseca, pa smatra da je red da Komunalna inspekcija počne da postupa po novom. Izmenjenim odredbama, ističe, ta inspekcija ima nadležnost, bez obzira na to da li se svinje drže u komercijalne svrhe ili za sopstvene potrebe. "Pre godinu i po sud je Ivanu P. naložio da objekte sruši i svinje izmesti iz mesta gde žive ljudi. Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novog Sada je po sudskom nalogu radio veštačenje, i kako piše u presudi, utvrdio da je koncentracija amonijaka i sumpor-vodonika u pojedinim delovima dana iznad dozvoljene koncentracije i da je štetna po zdravlje ljudi. Na tu presudu Ivan P. se žalio Višem sudu pa čekam šta će taj sud reći. Dok sud ne reši, druge komšije se sele, prodaju kuće, a komšija Ivan P. ima izgovor – rešenje o registrovanom poljoprivrednom zemljištu, što pokazuje svima, premda registracija ne znači da u naseljenom mestu, i to još u centru, može gajiti svinje na veliko", naglašava Lukić.

"Dnevnik" nije uspeo da dobije objašnjenje od Ivana P, jer nniko nije otvorao kapiju na broju 25.

  • Schamlov

    24.05.2015 17:16
    Evropa
    Eeee ocete u Evropu u uniju ...teško da ce te gajiti svinje u naseljenim mestima.
  • Tekst je...

    24.05.2015 13:17
    ...namenjen prosecnom zombiju koji veruje da krmenadla zivi u Idei, a hrani se stiroporom... Ne vidim problem da svinja zivi Kamenici, buduci da gomilu ostalih zverova srecem svakodnevno na ulici i na TV-u. Dok su petlovi ziveli u ulici Kraljevica Marka, a svinje na Podbari, Novi Sad je bio ozbiljan grad, a kada smo prestali da gajimo sami, prihvatajuci higijenske standarde Diznilenda, postali smo duznicka kolonija... Pseci izmet je inace sasvim cool...
  • 22.05.2015 14:49
    Bezobrazluk
    Znači ako negde smrdi u gradu, ondak možemo da držimo farmu svinja bilo gde u gradu? Jadno je to opravdanje. Ja vrlo dobro znam kakav je to problem jer živim na nekih 20 metara od takvog idiota u gradu. Leti kada mi je prozor otvoren, pa duva vetar u mom pravcu, to je nepodnošljiv smrad da se spavati ne može. Bukvalno ti peče grlo od tog smrada. A da ne govorim danju kada treba da ručamo, dođe da povraćaš, a ne možeš ni sve zatvoriti jer smrad opet ulazi. Užasni su to neprijatnosti. Da je ovo pravna država, ne da bi ovi plaćali velike kazne i odštete sve zvoni. U inostranstvu u gradovima ne smeš ni kera držati bez saglasnosti komšija. A ne da držiš farmu svinja. Jer su kazne velike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti