NIS novosadsku rafineriju pustio niz vodu

Iako je još pre tri godine bilo najavljeno da će u novosadskoj rafineriji nafte početi radovi na modernizaciji postrojenja da bi se tu proizvodila bazna ulja, po svemu sudeći, na to će se još čekati.
Iako je još pre tri godine bilo najavljeno da će u novosadskoj rafineriji nafte početi radovi na modernizaciji postrojenja da bi se tu proizvodila bazna ulja, po svemu sudeći, na to će se još čekati.

Naime, kako je za "Dnevnik" saopšteno iz NIS-a, plan kompanije za rafineriju ranije je podrazumevao izgradnju kompleksa za proizvodnju baznih ulja, ali u složenim uslovima u kojima naftne kompanije trenutno posluju, imajući u vidu pad cene sirove nafte na svetskom tržištu, ova kompanija trenutno traži mogućnost optimizacije projekta u cilju povećanja efikasnosti.

Dakle, za sada se ne može pouzdano reći da li će i kada u rafineriji nafte početi modernizacija postrojenja, ali je izvesno da će investicija vredna više od 130 miliona evra čekati bolje dane.

Da podsetimo, u rafineriji je krajem oktobra 2012. godine započet proces pripreme za izgradnju moderne fabrike i najavljeno da će iz naftnog postrojenja na tržište biti plasirana bazna ulja širokog spektra. Pri tome je istaknuto i da će planom da se u njoj proizvode kvalitetna bazna ulja a ne derivati nafte, ona biti stavljena u red veoma retkih postrojenja u svetu, pošto takvo u Evropi postoji samo u Švedskoj. Na taj način b nakon modernizacije ova rafinerija bila jedinstvena u ovom delu Evrope. Uz odlaganje izgradnje postrojenja za proizvodnju kvalitetnih baznih ulja, koja bi trebalo da se proizvode iz sopstvenog izvora jedinstvene nafte tipa "velebit", veoma pogodne baš za proizvodnju naftenskih i parafinskih ulja, može se očekivati da će se čekati i na nova radna mesta jer je bilo reči da će, po završetku investicije, u novim pogonima posao naći oko 200 ljudi.

I dok se planirani i najavljeni posao ne realizuje, iz rafinerije put tržišta plasiraju se maziva. Kako kažu u NIS-u, u rafineriji je proizvodnja i logistika NIS-ovog biznisa s mazivima, a na blendingu se proizvodi oko 190 proizvoda maziva i tehničkih tečnosti – motornih, menjačkih i industrijskih ulja, tehničkih tečnosti, ulja za obradu metala, ulja za poljoprivrednu i građevinsku mehanizaciju, mazivih masti, procesnih ulja za gumarsku industriju. U poslednjih pet godina, ističu u toj kompaniji, prodaja je značajno povećana, a prošle godine proizvedeno je 10.540 tona proizvoda. Osim u Srbiji, ta maziva plasiraju se na tržišta Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Bugarske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije.

  • Novosađanka

    05.09.2015 19:34
    NIS je bio uvek profitabilan
    Svi oni koji hvale ruse i njihovo poslovanje trebali su čuti pre neko jutro Krkobabića u jutarnjem programu N1 televizije kad je rekao da očekuje da NIS da bi NIS trebaso da počne da puni budžet Srbije, vrlo zanimljiva izjava koja puno govori o svemu što se događalo i događa oko NIS-a
  • ВОЈВОЂАНИН

    05.09.2015 19:28
    И..
    ...кад ћемо да видимо русима леђа!? Нек се преселе код воје коштице. То им није далеко.
  • Insajder

    05.09.2015 01:13
    Informacija
    Gazpromnjeft je obustavio sva ulaganja u Srbiji nakon početka sukoba u Ukrajini. Rafinerija u Pančevu (RP) se neće ozbiljnije remontovati naredne dve godine. To znam jer sam lično radio u firmi koja je poslovala sa Simensom na obnovi RP.
    O RNS da i ne govorimo.
    Poslovanje NIS-a pre dolaska Rusa je bilo loše, ali ovo ustupanje energetskih izvora za 400 mil. EUR i bednu rudnu rentu je katastrofa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.