Na FTN se školuje 7 od 10 najplaćenijih profesija

Od deset najplaćenijih zanimanja koje je objavio američki sajt za poslove "CareerBuilder", za čak njih sedam diploma se može steći na Fakultetu tehničkih nauka.
Od deset najplaćenijih zanimanja koje je objavio američki sajt za poslove "CareerBuilder", za čak njih sedam diploma se može steći na Fakultetu tehničkih nauka.

Direktor marketinga, programer, industrijski inženjer, veb administrator, veb developer, menadžer zdravstvene ustanove i menadžer prodaje po tom sajtu biće najplaćeniji poslovi 2015.

Svi ovi esnafi mogu se naći na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i menadžment, a jedino što FTN ne obrazuje sa ove liste su logopedi, fizioterapeuti i medicinske sestre. - Pratimo tržište i šta industriji trenutno treba pa tako prilagođavamo i naše studijske programe. S druge strane, industrijskog inženjera obrazujemo još od šezdesetih godina i njegova popularnost ne opada - kaže direktor Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment Bojan Lalić.

On dodaje da se popularnost ovih studijskih programa konstantno povećava, a trenutno školuju oko 200 studenata sa liste najplaćenijih zanimanja godišnje. Kaže i da je FTN sada u stanju da za nekoliko meseci napravi potpuno novi i namenski studijski program za određenog poslodavca koji bi zatražio usko profilisane stučnjake. - U pregovorima smo sa jednom stranom firmom koja se bavi distribucijom energije da za njih napravimo novi studijski program i školujemo profil stručnjaka koji njima fali - pojašnjava Lalić.

Inače, u Americi su plate za najtraženija zanimanja oko 100.000 dolara godišnje, dok rast zapošljavanja varira između 10 i 20 odsto za isti period.

Nekadašnji profesor FTN-a Dubravko Ćulibrk, koji sada predaje na Univerzitetu na Foridi, kaže da je pored obrazovanja ključni momenat u svemu obuka za učešće na internacionalnom tržištu rada. - Trudimo se da studenti i profesori imaju što više internacionalnog iskustva. Okosnica našeg novog usmerenja su arhitekta softvera, projektni menadžer i arhitekta informacionih tehnologija - kaže Ćulibrk. On dodaje da se ova zanimanja nalaze na prva tri mesta Forbsove liste najplaćenijih fleksibilnih karijera u budućnosti.

  • Sladjana

    03.08.2017 18:29
    Postanski saobracaj
    Sledece godine upisujem fakultet, ali se vec raspitujem o tome sta se isplati upisati, jer zelim da na vreme krenem sa spremanjem. Zavrsavam PTT smer i u dilemi sam da li da nastavim taj smer na FTN-u? Nisam mnogo upucena sta se isplati upisati, posle cega mogu naci pristojan posao, svi mi kazu da nadjem tako nesto ali niko mi ne pomaze u tome da se upoznam sa svim smerovima i shvatim sta zelim, pa bi mi znacio neciji savet.. Hvala unapred :)
  • Danijela

    30.11.2014 20:47
    Tacka na raspravu
    Nemam bas puno vremena da se posvecujem ovim daljim raspravama. Potpuno izvrcete cinjenice. Vratila bih se samo na komentar za devojku koja kuca na kasi. Ne znam po cemu ste zakljucili da je ona na bilo koji nacin rekla da se "prodajom" sebe napreduje??? Ona je lepo napisala da ljudi i sa osnovnom napreduju u stranoj kompaniji, kojima je, slozicete se, profit i uspeh poslovanja na prvom mestu. Zatim, dotakli ste se lekara...Pa lekari za Vasu informaciju danas rade kao komercijalisti nazalost, jer posla nema...Jesu se za to skolovali? Jel na medicini svako casno zavrsi fakultet? Molim Vas nemojte dalje da nastavljamo polemiku. Poradite na sebi i pronadjite posao u skladu sa svojim mogucnostima. Mogla bih jos puno toga da Vam kazem, ali nemam nameru vise da trosim energiju na negativne ljude. Zato smo tu gde jesmo kao drustvo u celosti. I usput, na Vasu zalost i razocarenje, ja nisam udata ;)
  • Dejan-Vankuver

    29.11.2014 03:32
    Magla u najavi
    Završio sam FTN 2000 godine na odseku za proizvodno mašinstvo. Hvala Bogu pa sam išao pre Bolonje i kada sam aplicirao za licencu u udruženju inženjera BC-ja odgovorili su mi da mi priznaju diplomu, doslovce, "mas inz" ali treba da položim još četiri ipita i biću priznat kao isti. Priložim ja njima isto i novu diplomu (koju sam u međuvremenu prebacio u Master mašinstva) i dobijem odgovor iz udruženja, da ne priznaju uopšte nove dipolome FTNa, nego da moram da idem po nekom produženom programu, koji obuhvata, malte ne još jedno dvadesetak ispita, odnosno, oni uopšte ne priznaju naš obrazovni sistem, jer Bolonja nije urađena kako treba, tako da bi, dobio licencu za obavljanje posla u BC moraš malte ne od početka da startuješ i jedino su u opticaju diplome od pre Bolonja programa, kao validne. Pošaljem im nazad odgovor da sam ja ipak "dipl mas inz" i uđem u program za još četiri ispita, položim i sada sam dobio licencu. Poruka...ta zanimanja koja Lalić propagira su smaranje...najviše se ovde traže u tehničkoj struci Elektro (svi odseci) i Mašinski (manufaktura, HVAC...) inženjeri, programera i web programera ima iz Indije i Kine koliko hoćeš i u Kanadi i USA...Ako ste za inostranstvo bacite se na prave tehničke smerove, pošto u Srbiji skoro neće biti potrebe za nas, maš. inž.....nažalost...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.